Vem bestämmer om din framtid?

Under läsåret 2022-2023 utfördes projektet Vem bestämmer om din framtid? vid Karleby stadsbibliotek. Projektet var en del av Regionförvaltningsverkets satsning på att utöka bibliotekens roll som demokratiska rum. Merparten av projektet utfördes på finska, men vid alla evenemang erbjöds möjlighet till tolkning och deltagande på svenska och engelska. Marknadsföringen var också oftast trespråkig, för att nå ut till ett större antal medborgare.

Ungdomar möter beslutsfattare

Projektet döptes efter huvudevenemanget: en paneldebatt där stadens ungdomar fick möta lokala riksdagskandidater. Ungdomsfullmäktige hade samlat in frågor från stadens ungdomar och två representanter från ungdomsfullmäktige ledde den tvåspråkiga diskussionen. Frågorna handlade om saker som ungdomar bryr sig om, vilket visade sig vara bland annat skolan, välmående, jämlikhet, miljö, värnplikt och rösträttsålder. Ungdomarna ville också höra politikernas positiva synpunkter och frågade till exempel vad de tycker Finland lyckas bra med och vad de skulle säga om hela världen kunde höra dem.

Vi bjöd in alla riksdagspartier och de flesta tackade ja. Representanter från Centern, Frihetsalliansen, De Gröna, Kristdemokraterna, Sannfinländarna, SDP, Svenska folkpartiet och Vänsterpartiet deltog. Evenemanget strömmades på bibliotekets youtube-kanal i två veckor efteråt och fick ett överraskande högt antal visningar. Det var väldigt givande att samarbeta med ungdomsfullmäktige, de är härliga ungdomar!

Evenemang

Den erkända serietecknaren och samhällskritikern Riina Tanskanen gästade Karleby i två dagar för att hålla en föreläsning om feminism för det finskspråkiga gymnasiet i samband med internationella kvinnodagen. På kvällen höll Riina ett öppet föredrag på stadsbiblioteket om kvinnors relation till konst. Föreläsningen blev en publiksuccé och flera gymnasieelever dök upp för att höra Riina en gång till. Följande dag åkte Riina till en finsk högstadieskola för att hålla workshopar i serieteckning.

Båda dessa evenemang skedde under en och samma vecka i mars. Även om det var fantastiskt roligt rekommenderar jag att planera in mera utrymme kring evenemang för att undvika överbelastning.
I februari erbjöd vi en rap-workshop under temat Sanoita parempi maailma åt högstadieelever. Räpparna MC Kajo och Rauhatäti inspirerade ungdomarna att skriva en egen låttext som sedan framfördes. Dagens sista grupp elever vågade till och med själva uppträda! Detta var ett koncept som funnits en längre tid via Stiftelsen för barn och unga och innehöll även en utställning. De båda rapparna har samarbetat i flera år, vilket märktes i deras pedagogik och ledighet. MC Kajo är trefaldig finsk mästare i freestyle rap och demonstrerade hur man freestylar och berättade kort om rapens historia.

Andra större evenemang var en dag med sagostund och workshops för att uppmärksamma finska teckenspråkets dag och en mässa med stadens volontärorganisationer. Vi ordnade också en rad andra evenemang, bland annat regelbundna sagostunder på ukrainska och ryska, digiträffar för svenskspråkiga seniorer och Språkcafé på lätt svenska.

Till det mer vardagliga arbetet i projektet ingick också att medverka i olika kampanjer, ordna utställningar, uppmärksamma demokratiska märkesdagar, presentera bibliotekets tjänster till nyinflyttade och representera biblioteket vid mässor och evenemang.

Utmaningar

En stor del av arbetet förblev osynligt. Flera större helheter planerades men blev inte av. Det största av dessa var en kortkurs om regnbågsfrågor i samarbete med Karlebynejdens institut. Vi erbjöd två diskussionsgrupper, en på svenska och en på finska, med tre gratis träffar vardera. Den tidigare koordinatorn för Karlebys arbete som barnvänlig kommun lyfte fram stadens behov av mera kunskap och öppen dialog om regnbågsfrågor. Kortkursen var ett steg i rätt riktning, men blev inte av på grund av att ingen anmälde sig. En delorsak kan vara den snäva tidtabellen för marknadsföring. Karleby har ett aktivt församlingsliv, vilket vi hade tagit i beaktande. Diskussionstillfällena skulle ha letts av en pensionerad präst med erfarenhet inom medlande och regnbågsfrågor. De svenska diskussionstillfällena skulle ha letts av en koordinator från Regnbågsallians.

Den största utmaningen var tidshanteringen (80% projektanställd) och att avgränsa projektet. Demokrati är ett så brett ämne att det mesta kan räknas som demokratifrämjande arbete. Det gäller att behålla fokuset snävt och även våga förlita sig på andra. En sak som ofta glöms bort är att ta rejält med bilder och förvara dem för framtiden.

Höjdpunkter

Det som helt klart lyckats bäst i projektet är de uppsökande evenemangen där man får möta barn och ungdomar. Det är alldeles speciellt att märka hur de efter en stunds blyghet faller in i görandet och vill uttrycka sig. Det har också varit underbart att ha kontinuerliga träffar med svenskspråkiga seniorer. Regelbundenheten leder till en samhörighet. Alla inbjudna gäster och samarbetspartners var ytterst trevliga, kunniga och professionella. En del av verksamheten har fortsatt efter projektets slut, som sagostunder på ukrainska.


Projektarbetare Matilda Söderbacka