Projektunderstöd för främjande av läsningen och läskunnigheten i fängelser

Projektunderstödet är avsett för allmänna bibliotek för åtgärder som utvecklar läskunnigheten och främjar litteratur som hobby bland fångar samt för att ordna bokcirklar för fångar.

Vem kan söka och när?

Understödet kan sökas av kommuner/kommunala bibliotek. Målet är samarbetsprojekt mellan kommunerna. Målet är att utse en koordinatör för verksamheten som ansvarar för att samordna verksamheten, bilda samarbetsnätverk och stödja deras verksamhet samt informera om verksamheten.

Ansökningstiden börjar 1.10.2024 kl. 08.00 och slutar 31.10.2024 kl. 16.15.

Undervisnings- och kulturministeriet beviljar anslaget till regionförvaltningsverken. Regionförvaltningsverken kan använda totalt 200 000 euro för understöden. Regionförvaltningsverken fattar understödsbesluten i sin region senast 30.11.2024.

Enligt begäran om handräckning, Regionförvaltningsverket i Södra Finland agerar som statsbidragmyndighet i denna utlysning.

Användningsperioden för de beviljade understöden kommer att vara till och med 31.12.2025.

Målet med understödet

Delaktighet och medverkan i kulturlivet

Med statsunderstödet främjas målet Delaktighet och medverkan i kulturlivet enligt undervisnings- och kulturministeriets kulturpolitiska strategi. Målet är att öka allas medverkan i kulturverksamhet och minska skillnaderna mellan olika befolkningsgruppers medverkan.

Att stärka läskunnigheten

Med statsunderstödet främjas målen enligt nationella läskunnighetsstrategin 2030. Strategins utgångspunkt är att alla har rätt till läskunnighet, kontinuerligt lärande, rätt att utöva och utveckla läskunnighet oberoende av språk, familjebakgrund, kön, inlärningssvårigheter, funktionsnedsättning, förmögenhet eller bostadsort. Var och en ska tryggas en läsande livsstil. Med projektunderstöden främjas särskilt följande mål enligt strategin:

  • Vi stärker rollen som mediefostran, litteraturfostran och läsning på fritiden har i att uppmuntra till och stödja läsning.
  • Vi identifierar betydelsen av multilitteracitet i samhället.
  • Vi stöder och berikar allas multilitteracitet.

Hur söker man understödet?

Ansökningarna görs i regionförvaltningens e-tjänst.

Statsunderstöd söks i Sökunderstöd-tjänsten i adressen www.haeavustuksia.fi/sv. När man loggar in till tjänsten, behövs Suomi.fi fullmakt från den sökande organisation. Ytterligare information hittas i https://www.haeavustuksia.fi/sv/tietoa-palvelusta

Hurdana utvecklingsprojekt understöds? 

Understödet kan gälla verksamhet som ordnas för fångar i 15 slutna fängelser i Finland samt i två öppna fängelser (Käyrä och Vittis). Var understödet kan användas har överenskommits mellan justitieministeriet och undervisnings- och kulturministeriet. Understödet är avsett att användas för arbete där en anställd på det allmänna biblioteket en dag i veckan per fängelse planerar och genomför åtgärder som syftar till att utveckla läskunnigheten och främja litteratur som hobby bland fångarna eller planerar och ordnar bokcirkelverksamhet. Ett villkor för understödet är att verksamhetsformerna gås igenom med det berörda fängelset så att de inte står i konflikt med fängelsets verksamhetspraxis.

Mer detaljerad information om ansökan

Närmare uppgifter om ansökan har publicerats i Sökunderstöd-tjänst på https://www.haeavustuksia.fi/sv/haku/va-avi-2024-6/hakuilmoitus/perustiedot

Mer information:

     Marko Ojala, tfn 0295 016 175

     Virpi Launonen, tfn 0295 016 845

E-postadresserna till regionförvaltningsverkets sakkunniga: fornamn.efternamn@rfv.fi  

Läs också: Handbok för statsunderstöd – ansökan, användning och tillsyn.