Parempaa amisyhteistyötä agenttivoimin

Miten lähteä kohentamaan yhteistyötä ammatillisten oppilaitosten kanssa? Tätä kysymystä lähtivät ratkomaan Itä-Suomen kirjastot yhteisen Amisagentit-hankkeen myötä. Kolmen maakunnan (Pohjois-Savo, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala) kirjastoista mukaan seuloutui kuusi pilottikuntaa raivaamaan tietä kohti toimivaa yhteistä arkea. Kuusikon kunnat olivat (suurimmasta pienimpään) Kuopio, Joensuu, Mikkeli, Iisalmi, Pieksämäki ja Lieksa. Mukavan erilaisia kuntia keskenään.

Oisko nyt amisten aika?

Ajankohta amisyhteistyön petraamiseen tuntui otolliselta: pahimmat koronasäädöt alkoivat olla ohi, samoin muutaman vuoden takaisen amisreformin suurimmat myllerrykset. Samaan aikaan oman hankkeemme kanssa käynnissä oli myös monia muita, joiden kanssa vaihtaa ajatuksia ja tulla fiksummaksi. Selustatukea tarjosi myös Seinäjoen Erten toisen asteen työryhmä, joka aloitti toimintansa hankkeen aikana. Amiksiin liittyvää mielenkiintoa tuntui olevan ilmassa paljon!

Pilottikunnat edellä

Pilottikunnat lähtivät paikallisen ammattioppilaitoksen kanssa kokeilemaan aktiivista yhteistyötä. Monessa kunnassa aloitettiin aika lailla alusta ja toisiimme tutustumisesta. Hanketyöntekijä (sama tyyppi, joka tätä tekstiä nyt kirjoittaa) perehtyi amiksen maailmaan syvemmin ja otti selvää esimerkiksi siitä, millaisia aineita ja sisältöjä tutkintoihin kuuluu. Miten arki rullaa? Se olikin todellinen sukellus syvään päähän. Kumppaneiksemme tuli mukaan myös ammatillisia erityisoppilaitoksia. Tämän(kin) vuoksi tutustuimme myös erityisopetukseen ja kaikkeen siihen, mitä se tuo tullessaan. Ainakin sen, että kirjastoilla on myös sille tontille paljon annettavaa.

Amisagenteissa pääsimme käytännössä kokeilemaan monenlaista yhteistyötä. Kokosimme työkalupakin, josta ammentaa ja jota saattoi täydentää paikallisilla toiveilla & ideoilla. Pilottien listalle voi laittaa ainakin seuraavat: pop up -kirjastot, luovan kirjoittamisen työpajan, kirjailijavierailun, kirjavinkkauksen, kirjastoon tutustumisen mobiilipelillä, lukutaitopainotteisen tutustumiskäynnin uusille opiskelijoille (kiitos Inarin kollegat!) sekä mediataitopainotteisen pakopelin. Ammatillisen erityisoppilaitoksen opiskelijoiden kanssa kokeiltiin pidempikestoista yhteistyötä, jossa samaa opiskelijaryhmää tavattiin useamman kerran.

Uusia oppeja ja perään opas

Jotta yhteistyö toimisi sulavasti, hankkeen tavoitteena oli myös lisätä kirjastolaisten osaamista amistyöhön. Tähän tarkoitukseen kolmen maakunnan kimppahanke oli juuri sopivan kokoinen, sillä se toi yhteen työryhmällisen verran kirjastolaisia. Jokaisesta pilottikunnasta lähti mukaan työpari ja kuukausittaiset tapaamisemme tarjosivat oivan vertaistukikanavan sekä mahdollisuuden jakaa osaamista. Monella meistä ei ollut vielä paljoakaan kokemusta amisten kanssa toimimisesta – tai välttämättä ollenkaan. Tätä täydensivät kaikille avoimet Amikseen! -koulutukset, jotka kokosivat etäyhteyksin ilahduttavan runsaasti osallistujia sekä hankealueelta että ympäri Suomen. Näissä koulutuksissa teemoina olivat mm. nuorten aikuisten kohtaaminen sekä kokoelmahommat.

Hankkeen anti ja opetukset koottiin kaikille avoimeen Suureen amisoppaaseen, jonka pohjalta on hyvä lähteä käynnistämään amisyhteistyötä tai hakea uusia vinkkejä. Oppaan saa edelleen helposti taskuun esimerkiksi Savon aken verkkosivuilta.

Kuinkas sitten kävikään?

Amisagentit-hankkeen yksi perushommista oli ottaa myös selvää, millaisessa kuosissa alueen amistyö oli ja ilahduttavan monet kirjastot vastasivatkin ratkihauskasti nimettyyn Suureen amiskyselyyn. Sillä pääsimme kartalle, joka oli melko samanlainen ympäri Itä-Suomen: yhteistyötä tehdään, muttei kovin systemaattisesti ja monissa paikoissa koronalla ja amisreformilla oli ollut iso vaikutus. Kirjaston rooli tuntui useimmiten olevan pikkuisen passiivinen asenteella ”täällä ollaan, jos tarvetta on”. Toisaalta kirjastoilla oli käytössä paljon erilaisia yhteistyön muotoja ryhmäkäynneistä työharjoittelupaikkoihin ja muihin työelämän projekteihin asti. Se kuvastaa hyvin myös niitä mahdollisuuksia, joita kirjaston ja amiksen yhteistyölle on: keinovalikoimaa piisaa.

Hankkeen isoimpia opetuksia ja ilonaiheita meille amisagenteille oli se, että amisten puolelta tiiviimpi yhteistyö otettiin niin lämmöllä vastaan. Kirjastolla on hyvät saumat myös yllättää – varsinkin jos käsitys kirjaston monipuolisuudesta ei ole ihan tuore. Samoin taskuun jäi myös oppi siitä, että kolmen maakunnan laajuinen yhteistyö kannattaa: sillä saadaan riittävän suuri vaikuttavuus ja amistyön kaltaisessa asiassa sopivan kokoinen jengi koolle.

Teksti: Pia Rask-Jussila
Kuva: Jussi Santaniemi, Monarkia