”Millainen tulevaisuus minua odottaa – voinko tai pitääkö minun vaikuttaa siihen itse?
Miten voin tietää oman potentiaalini, sen mihin kaikkeen voin halutessani pystyä? Millaisia tulevaisuuksia voin itselleni toivoa?”
Kaikilla tässä ajassa nuoruuttaan elävillä ei suinkaan ole mielessään visiota omasta elämänsuunnasta tai käsitystä itselleen mahdollisista tulevaisuuksista. Joillakin edessä siintää valtava määrä mahdollisuuksia, kun taas osalla tulevaisuus näyttäytyy hyvinkin epäselvänä: ”Tuntuu et se on ihan sumussa.” On tärkeää, että myös hitaammin oman paikkansa löytävät pidetään mukana ja oman reitin etsimisessä tuetaan.
Tulevaisuuspaja – tulevaisuustyöskentelyllä kohti osallisuutta -hankkeessa on lähdetty vastaamaan haasteeseen, jota nuorten parissa työskentelevät ovat kentältä nostaneet; eteenpäin ohjaava suunta olisi hyvä löytää, mutta moni on kovasti eksyksissä. Jotta nuorta voidaan tuloksellisesti ja aidosti tukea, on hänellä itsellään oltava jonkinlainen visio tai oivallus itsensä näköisestä hyvästä elämästä. Liikkeelle on lähdetty kysymällä, kuinka näitä unelmia herätellään, miten annetaan välineitä visiointiin, miten kasvun asenne herätetään?
Yhteistyöstä asiantuntemusta
Tulevaisuuspaja – tulevaisuustyöskentelyllä kohti osallisuutta on Lahden Diakonialaitoksen yhteistyössä Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kanssa toteuttama hanke. Tulevaisuusohjauksen menetelmä on tulevaisuudentutkijoiden kehittämä väline tulevaisuusajatteluun tarvittavien taitojen edistämiseen. Menetelmän taustalla on ajatus tulevaisuudesta avoimena ja monia mahdollisuuksia sisältävänä. Sitä ei ole ennalta määritetty, vaan yksilö voi itse vaikuttaa siihen omilla valinnoillaan ja teoillaan.
Etelä-Suomen aluehallintoviraston rahoittaman hankkeen kohderyhmää ovat lahtelaiset alle 29-vuotiaat työ- ja koulutuselämän ulkopuolella olevat nuoret. Hanke on kolmevuotinen (2022–2024). Ensimmäisenä toimintavuotena pajoihin on tavoitettu hyvin nuoria mukaan. Nuorilta saatu palaute on ollut positiivista ja rohkaisevaa. Toiminnan haasteena sen sijaan on ollut niiden nuorten tavoittaminen, jotka ovat mahdollisesti kaikkien palveluiden ulkopuolella. Tulevaisuuspajan toimintamalli juurrutetaan osaksi Lahden Diakonialaitoksen yhteisöllistä Dilakorttelia ja Dilan työllisyyspalveluja.
Diakonialaitoksen tulevaisuuspajoissa sovelletaan ja edelleen kehitetään tulevaisuusohjauksen menetelmää. Nuoria, oman aikakautensa nuoruuden asiantuntijoita, sekä heidän tukenaan toimivia ammattilaisia haastetaan mukaan kehittämistyöhön. Osallistava lähestymistapa itsessään mahdollistaa merkityksellisyyden kokemuksia. Keskeisenä tavoitteena on työskentelyn aktiivisen arvioinnin ja reflektoivan työotteen myötä luoda vaikuttava, helposti sovellettava työväline nuorten parissa toimivien työarkeen.
Tulevaisuusohjauksesta käytännössä
Tulevaisuusohjauksessa keskitytään pajakokonaisuuteen osallistuvan nuoren henkilökohtaisen tulevaisuusajattelun kehittämiseen. Hankkeessa tulevaisuusohjaus nähdään koulutus- ja ammatinvalinnan ohjausta laajempana, ihmisen kokonaisvaltaisuuden huomioivana ja ennemminkin ”elämänsuunnittelua” käynnistävänä. Tulevaisuutta tarkastellaan monikollisena, siis monina mahdollisina tulevaisuuksina.
Pajojen sisältöä suunniteltaessa on lähdetty pohtimaan millaisia taitoja ja millaista ajatteluprosessin herättelyä nuori tarvitsee voidakseen visioida omaa tulevaisuuttaan nyt. On pitänyt myös luoda konkreettisia harjoitteita, joilla näitä prosesseja tuotetaan. Yksi keskeinen lähtökohta on ollut ajallisen perspektiivin jäsentäminen – oman menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden välisen suhteen tarkastelu. Harjoituksissa korostuu myös aktiivinen tekeminen sekä itseoivallusten pariin saattaminen, vertaisten kanssa pienryhmässä toiminen ja luovat menetelmät.
Jos sinun pitäisi kertoa Tulevaisuuspajasta ystävällesi, mitä kertoisit?
”Sanoisin, et se sopii ihan kelle vaan, joka on hukassa omassa elämässään. Sain hyviä ideoita ja inspiraatiota, jotka jää päähän. Mietin jälkikäteen. Ei valmiita vastauksia.”
”Varmaan, et tehdään kaikkii jännii harjoituksii, saa puhua omista haaveista…”
”Sanoisin, et luo lisävaloa tulevaan.”
Outi Petäjä, Tulevaisuuspaja -hanke
Lahden Diakonialaitos yhteistyössä Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kanssa