Kirjastopolulta ytyä yhteistyöhön

Toimintamallit kuntoon -hankeen aikana luotiin Tyrnävän kunnan lasten ja nuorten kirjastopolku kirjaston ja koulujen välisen yhteistyön vahvistamiseen. Hankkeen aikana kartoitettiin ja ajantasaistettiin myös muita kirjastossa jo käytössä olevia toimintamalleja.

Lasten, nuorten ja aikuisten lukemisharrastuksen hiipuminen ja lukutaidon heikkeneminen on ollut huolena jo useamman vuoden ajan niin valtakunnallisesti kuin myös paikallisesti täällä Tyrnävällä. Pienessä, lapsirikkaassa kunnassa kolmen kirjastoalan ammattilaisen työpanoksella on voitu pitää kirjaston peruspalvelut juuri ja juuri toiminnassa. Resursseja ei ole ollut käytettävissä laisinkaan kirjaston ulkopuolella tapahtuvaan lukutaitotyöhön saatikka systemaattisiin kirjavinkkauksiin. Kirjastopolun myötä kunnanhallitus vakinaisti LaNu-virkailijan toimen, joka ennätti olla määrä- ja osa-aikaisena noin vuoden verran.

Hankejargonia

Hankkeen päätavoitteena oli vahvistaa yhdessä toimimisen kulttuuria lukemaan innostamistyössä sekä kehittää toimintamalleja niin, että kirjastokasvatussuunnitelma kattaisi kaikki kuntalaiset ”vauvasta vaariin”. Tavoite oli luoda Tyrnävän kuntaan oma kirjastokasvatussuunnitelma, joka tulisi perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman liitteeksi. Hankkeen tavoitteet saavutettiin hyvin koronarajoitteista huolimatta. Koska yhden hankkeen resursseilla ei voi kuitenkaan saada kaikille kaikkea, päätettiin jo alkuvaiheessa hankkeen pääpainoksi lapset ja nuoret sekä palvelukodissa asuvat ikäihmiset.

Jokaiselle jotakin, uutta tai päivitettyä

Ennen uusia toimintamallien luomista ja vanhojen päivittämistä täytyi ottaa selvää vuosien saatossa syntyneistä käytänteistä. Neuvoloiden jakama lukubingo oli yksi tällainen toimintamalli, joiden suorittaminen ei ole näkynyt kirjastossa mitenkään. Bingon tilalle kehiteltiin neuvolan kanssa yhteistyössä 4- ja 5-vuotiaille ja heidän perheilleen suunnattu satupassi, jonka suoritettuaan lapsi saa kirjastosta itselleen tätä tarkoitusta varten teetetyn kirjanmerkin. Lisäksi lapsi osallistuu kirja-arvontaan, joka suoritetaan neljännesvuosittain. Satupassien tavoitteena on perheiden lukutottumusten vahvistaminen. Passien suorittaminen on ollut vaihtelevaa, mutta selväsi runsaampaa kuin bingon suorittaminen oli. Satupassi kehittää myös lapsen silmä-käsi-yhteistyötä, kun passista väritetään tähti jokaista luettua kirjaa kohti. Neuvolayhteistyön osalta on vielä selvästi kehitettävää, sillä henkilöstön vaihtuminen näkyy mm. siinä minkä verran terveydenhoitajat markkinoivat satupassia.

Kirjastopolkuun täytyi suunnitella kaikki toimintamallit seiskaluokkalaisten kirjastonkäytönopetusta vaille alusta alkaen, sillä systemaattinen kirjasto-kouluyhteistyö on uupunut kunnasta kokonaan. Kirjastopolun keskeisimpänä tavoitteena on tukea lasten ja nuorten tiedonhakutaitoja ja löytämään itselleen mieluista luettavaa. Hankkeen aikana pilotoitiin verkkokirjastonopetukset, jota on muuteltu sittemmin kullekin luokka-asteelle sopivaksi. Oppivelvollisuusuudistuksen myötä myös Tyrnävän Nuorten Pajan nuorille on kirjastopolussa omat tavoitteensa. Hankkeen aikana näitä nuorille suunnattuja tunteja jouduttiin pitämään koronarajoitusten vuoksi myös etänä Discoordin kautta. Discoordissa onnistui myös kirjavinkkaus, joka oli selvästi mieluista nuorille. Tyrnävän kunnan kirjastopolun sisältöihin voit tutustua täältä: http://bitly.ws/skbp

Ikäihmisten palveluita suunnitellessa selvitimme ensi kotipalvelun mahdollisuuden. Se täytyi kuitenkin sulkea pois, sillä se olisi vaatinut koronarajoitevapaan ja pidemmän kehittelyajan. Hanketyöntekijällä oli jo aikaisempaa kokemusta palvelutalon lukutunnista, joten lähdimme viemään tätä ajatusta eteenpäin. Kuntamme oma Palveluasumisyksikkö Kotola kiinnostui tällaisesta lukutuntiyhteistyöstä ja niinpä hanketyöntekijä kävi kevään ja kesän 2021 aikana pilotoimassa lukutunnit Kotolassa. Sittemmin Tyrnävän seurakunta ryhtyi yhteistyökumppaniksi ja he pitävät lukutunteja kuukausittain kirjaston henkilökunnan valitseman aineiston pohjalta.

Koronan vuoksi hankkeen tiimoilta ei voitu järjestää työikäisille kuntalaisille mitään kirjaston tiloissa olevaa tapahtumaa. Tämän vuoksi kirjasto meni sinne missä kuntalaisetkin ovat eli lenkki-ja luontopoluille. Keväällä 2021 hanketyöntekijä pyysi tyrnäväläisiltä kirjailijoilta runoja eri kylille sijoitettavia runopolkuja varten. Tämän runopolun oletettiin tavoittavan etenkin työikäisiä ja eläkeläisiä. Saadun palautteen perusteella runopolku on tuottanut iloa myös muualla asuville: ”Entisenä tyrnäväläisenä ja Suutarinkylässä syntyneenä huomasin artikkelin Tyrnävän runopoluista. Mielessäni kävi, josko samalla näkisin lapsuuteni maisemia. Reitti runopolulle veikin aivan syntymäkotini vierestä. Koskettava ja muistoja herättävä jälleennäkeminen sekä runopolun kauniit runot ja hiljainen metsä tekivät päivästä täydellisen.”

Hanke oli kunnassamme varsin onnistunut, vaikka tähän ei autakaan tuudittautua ja kehitystyö jatkuu edelleen jokapäiväisenä työn vaikuttavuuden arviointina kuntalaisten parhaaksi.

Helena Rinnekangas, Kirjastonhoitaja , helena.rinnekangas@tyrnava.fi

Eevamaija Kukkala Kirjastovirkailija, Toimintamallit kuntoon -hankkeen projekti työntekijä eevamaija.kukkala@tyrnava.fi