Satelliitin etsivä nuorisotyö, etsivää nuorisotyötä yhteistyössä kolmen kunnan alueella

Satelliitti on Raahen kaupungin hallinnoima erityisnuorisotyön yksikkö. Etsivän nuorisotyön juuret Satelliitilla on startattu Raahesta yhden työntekijän voimin vuonna 2010. Vuosien varrella lisää kuntia on liittynyt Satelliitin etsivän nuorisotyön piiriin ja tällä hetkellä Satelliitissa toimii neljä etsivää nuorisotyöntekijää ja etsivää nuorisotyötä tehdään kolmen kunnan alueella, Siikajoella, Pyhäjoella ja Raahessa, kuntien välisillä yhteistyösopimuksilla. Siikajoen kunnan työntekijä on työsuhteessa Siikajoen kuntaan, muiden kolmen etsivän nuorisotyöntekijän työnantajana toimii Raahen kaupunki. Pyhäjoki on tehnyt Raahen kanssa ostopalvelusopimuksen, jonka perusteella yhden etsivän nuorisotyöntekijän työajasta 60 % käytetään Pyhäjoen kunnan etsivään nuorisotyöhön.  

Satelliitin etsivän nuorisotyön hienous on etsivän nuorisotyön tuki, jossa kenenkään työntekijän ei tarvitse olla yksin, vaan työssä eteen tulleita tilanteita voidaan purkaa toisten etsivien nuorisotyöntekijöiden kanssa ja tarvittaessa voidaan myös nuoria tavata yhdessä toisen etsivän kanssa, mikäli tarvetta on. Kuntien välisellä yhteistyöllä tehdään kaikki alueen kutsunnat ja toisen asteen kouluvierailut sekä kotikäynnit. Työntekijät toimivat sujuvasti tarvittaessa toisen kunnan alueella. Lomien tai sairastumisen aikana, voivat nuoret olla yhteydessä toiseen etsivään, mikä mahdollistaa lähes jatkuvat etsivän nuorisotyön palvelun saatavuuden Satelliitin toiminta-alueella. 

Vuosien varrella kuntien välistä yhteistyötä on toteutettu myös erilaisten nuorille järjestettävien tapahtumien merkeissä. Kesäkauden avajaisia, yhteisiä nuotta-valmennusreissuja sekä erilaisia teemailtoja on järjestetty kuntien kesken, joihin ovat olleet tervetulleita koko Raahen Satelliitin etsivän nuorisotyön nuoret. Nuoret ovat päässeet tällä tavoin tutustumaan eri kunnissa asuviin nuoriin.  Yhteinen toiminta on havaittu monipuoliseksi etsivää nuorisotyötä tukevaksi toiminnaksi.

Anniina Parttimaa, etsivä nuorisotyöntekijä, anniina.parttimaa(a)raahe.fi  

Päivi Myllylä, etsivä nuorisotyöntekijä, paivi.myllyla(a)raahe.fi