“Ei ole mennyt päivääkään, etten olisi tullut töihin innostuneena”

29-vuotias Joona syttyi Lahden Nuorisopalveluiden Nuorten työ- ja valmennuspalveluissa kädentaitoihin ja sai siitä ponnahduslaudan alan ammatillisiin opintoihin. Nuorten työ- ja valmennuspalvelut saa avustusta nuorten työpajatoimintaan Etelä-Suomen aluehallintavirastolta.

“Elämä oli sellaista, että kaikki ahdisti, seinät kaatuivat päälle. Myös ihmiset ja heidän tapaamisensa jännitti tosi paljon.”

Pitkään kotona ollut, erilaisten terveysongelmien ja toivottomuudenkin kanssa kamppaillut Joona, hakeutui Nuorten työ- ja valmennuspalveluihin TYP:n (työllistämistä edistävä monialainen yhteispalvelu) omavalmentajan ohjaamana. Tutustumiskäynnin jälkeen ja asiaa jonkin tovin pohdittuaan, hän päätti lähteä ottamaan selkoa siitä, mitä Innostamon nuorten työpajatoiminta voisi hänelle tarjota.

Tutustumiskäynti oli merkittävä: sen avulla sai lisätietoa toiminnasta ja pääsi näkemään tilat sekä tapaamaan valmentajat:

“Ilman tutustumiskäyntiä olisi ollut vaikea tietää, mistä on kyse, koska minulla oli tosi vähän tietoa tästä paikasta ennen sitä. Tutustumiskäynnillä sain lisätietoa.”

Innostamo on eräänlainen “välipaja” ja se on suunnattu nuorille, joiden toimintakyky kaipaa vielä vahvistamista ennen opintoihin tai työelämään hakeutumista. Innostamolla paneudutaan myös nuorten omien vahvuuksien, motivaation ja mielenkiinnon kohteiden löytämiseen muun muassa taidelähtöisten menetelmien avulla. Aika Innostamolla oli tärkeä Joonalle:

“Se Innostamo oli mukava paikka. Sain päivärytmistä kiinni ja hommia sai tehdä rauhalliseen tahtiin. Eteenpäin mentiin vaiheittain. Se helpotti minua kyllä aika paljon.”

Pikkuhiljaa Joonan olo muiden seurassa alkoi helpottamaan:

“Sen huomasin ehkä ensimmäisenä, muutaman kuukauden jälkeen. Aloin olemaan sosiaalisempi enkä enää niin sisäänpäin kääntynyt.”

Myös sekaisin ollut päivärytmi lähti korjaantumaan:

“Innostamo oli kyllä rytmin muuttamiseen iso apu.”

Sparrauksella toivoa, tulevaisuudennäkymiä ja onnistumisia

Päivärytmin korjaantumisen lisäksi aika Innostamolla toi toivoa ja tulevaisuudennäkymiä. Tärkeässä roolissa olivat mukavat valmentajat sekä niin kutsutut sparraukset. Sparraukset ovat Innostamolla käytössä oleva menetelmä, jossa nuori tapaa valmentajat kahden kesken ja pääsee puhumaan tilanteestaan ja tavoitteistaan säännöllisesti. Keskustelujen tarkoituksena on tukea nuorta kohti suunnitelmansa mukaisia tavoitteita sekä hakea vaikeisiin asioihin ratkaisuja yhdessä.

“Valmentajat olivat erittäin ystävällisiä ja sain aina apua, kun sitä tarvitsin. Tulin heidän kanssaan hyvin toimeen. Minulta myös kysyttiin usein, että tarvitsenko apua. Se oli siinä just hyvää. Työvalmentajien kanssa sai keskustella myös keskenään, kun ihan kaikkea ei pysty ryhmässä puhumaan. Sparreissa pääsi puhumaan hyvin.”

Innostamon työkokeilujakson jälkeen Joona siirtyi palkkatuettuun työhön Nuorten työ- ja valmennuspalveluiden Sisustus ja verhoilu -toimialalle. “SiVellä” verhoillaan asiakkaiden huonekaluja ja tehdään tilausten perusteella erilaisia sisustusprojekteja. Aluksi työsuhteeseen ja suuremmalle työtuntimäärälle siirtyminen jännitti, mutta kohentunut toimintakyky ja verhoiluun syttynyt mielenkiinto auttoivat jaksamaan:

“Aluksi jännitti, miten oma jaksaminen riittää. Pohdin SiVelle siirtymistä melko pitkään, mutta oli hyvä päätös mennä sinne ja olen jaksanut aivan hyvin. Se oli yllätys itsellenikin. En olisi uskonut, kun sinne menin, että sehän on mun juttu. Se oli yllätys. Tämä tuntuu oikealta.”

“Työ sisustus- ja verhoilutoimialalla oli enemmän työpainotteista. Siellä aloin päästä kiinni itse työn tekemiseen. Tunsin myös, että jaksan tehdä pitempiä päiviä. Sain jotenkin siitä, sanoisinko, työmoodista kiinni. Se oli iso juttu; sain vastauksen siihen, että kykenen tekemään pitempiäkin päiviä.”

Jo ensimmäisenä työpäivänä Joona verhoili pari ruokapöydän tuolin istuinlevyä. Se sujui Joonalta yllättävän helposti. SiVellä Joona on päässyt tekemään erilaisia verhoilutöitä tuolista sohviin ja se on osaltaan auttanut pitämään mielenkiintoa yllä. Tyytyväiset asiakkaat ovat Joonasta työn parhaita puolia:

“Se, että asiakas on tyytyväinen. Se on kyllä mukava fiilis.”

Verhoilun saloihin perehtymisen lisäksi työjakso SiVellä (sekä Innostamolla) on pitänyt sisällään erilaisia ryhmätehtäviä ja –valmennusta sekä muun muassa nk. korttikoulutuksia. Vaikka verhoilu onkin ollut se kiinnostavin asia, myös muiden seurassa olemisella on ollut iso ja vahvistava vaikutus Joonan elämään:

“Minua on vahvistanut paljon kaikki mikä liittyy verhoiluun, koska siihen on se kiinnostus. Myös erilaiset ryhmäjutut, mitä täällä on, joissa joutuu keskustelemaan muiden kanssa, on auttanut paljon. Ne on lisänneet mun sosiaalisia taitoja ja auttaneet pääsemään ulos siitä kuoresta, mikä mun ympärille oli muodostunut kotona ollessa. Enää ei tarvitse jännittää ihmisten kohtaamisia ja joka tilannetta. Itse asiassa en ole vähään aikaan jännittänyt oikeastaan mitään.”

Lahden Nuorisopalveluiden Innostamolla nuoret etsivät omaa polkuaan ratkaisukeskeisiä ja taidelähtöisiä menetelmiä hyödyntäen. Kuva: Lassi Häkkinen / Lahden kaupunki

Oma juttu ja omat vahvuudet kantavat!

Verhoilun maailma vei Joonan lopulta niin mennessään, että hän päätti hakeutua alan ammatillisiin opintoihin. Haastatteluhetkellä pääsykoe on takana ja Joona on saanut tiedon opintoihin pääsystä. Opintoihin hakeutumisen tukena olivat Joonan Nuorten työ- ja valmennuspalveluissa työstämä portfolio sekä osaamistodistus. Opintojen jälkeen suuntana on työelämä:

“Se oli kummallista, että en jännittänyt pääsykokeita, koska aiemmin olin jännittänyt kaikkea. Pääsykokeeseen kuulunut haastattelu meni mielestäni hyvin. Niihin pääsykokeisiin tuli kyllä valmistauduttua paremmin kuin mitä olisin kotoa käsin tehnyt: mulla oli verhoilutöiden portfolio ja osaamistodistus, jotka oli tehty SiVellä.

Pääsykokeen jälkeen mieleen hiipi kuitenkin ajatus, että en taida kumminkaan saada opiskelupaikkaa. Tehtävät eivät menneet omasta mielestäni parhaalla mahdollisella tavalla. Reilun viikon jälkeen sain kuitenkin viestin, että mut on valittu. Olihan se sellainen… se sai hymyn huulille.”

Joona on ollut tyytyväinen aikaansa Nuorten työ- ja valmennuspalveluilla. Hän antaa kiitosta työntekijöille ja sille, että kaikki kohdataan omana itsenään. Hänen mukaansa töihin on ollut kiva tulla:

“Täällä on tosi ystävällinen henkilökunta ja kaikki otetaan huomioon. Alusta asti on ollut kiva tulla. Ei ole mennyt päivääkään, etten olisi tullut innostuneena töihin.

Suurimman työn on tehnyt kuitenkin Joona itse. Hän rohkaistui tulemaan mukaan Nuorten työ- ja valmennuspalveluihin vaikeasta tilanteestaan huolimatta ja sitoutui toimintaan. Päivä kerrallaan hän on mennyt eteenpäin, oppinut uutta sekä itsestään että työtekniikoista ja vahvistunut monin eri tavoin. Tärkeää on ollut se, että on jaksanut yrittää, vaikka aina ei ole helppoa ja vastoinkäymisiäkin on matkaan elämän varrella mahtunut:

“Ei ole tullut heti semmoista fiilistä, että luovuttais. Olen jaksanut yrittää.”

Kiitos Joona haastattelusta ja tarinasi jakamisesta!

Teksti: Mirva Kallunki, toiminnanohjaaja, Lahden kaupungin nuorisopalvelut

Kuvat: Lassi Häkkinen, asiantuntija/valokuvaaja, Lahden kaupungin viestintä