Lukumetka – lukuiloa lapsille ja perheille

Oulun kaupunginkirjasto. Meidän perhe lukee – yhdessä tarinan äärellä -hanke 1.4.2019 – 31.12.2020. www.ouka.fi/lukumetka  

Kirjasto tutuksi jokaiselle Oulussa syntyvälle lapselle ja hänen perheelleen

Oulussa on käytössä kouluyhteistyön malli Kirjastoreitti, jonka avulla kirjasto tavoittaa jokaisen oululaisen koululaisen.

Meidän perhe lukee -hankkeessa lähdettiin miettimään, miten saamme vastaavaa suunnitelmallisuutta alle kouluikäisten oululaisten kirjastopalveluihin. Miten kirjasto voi tavoittaa jokaisen Oulussa syntyvän lapsen ja hänen perheensä. Hankkeessa suunniteltiin Kirjastoreittiä vastaava runko alle kouluikäisten palveluihin yhdessä kirjaston, neuvolan, varhaiskasvatuksen ja muiden oululaisten lasten ja perheiden parissa työtä tekevien toimijoiden kanssa.

Lukumetka tavoittaa jokaisen Oulussa syntyvän lapsen

Hankkeen tuloksena kirjasto, neuvolapalvelut ja varhaiskasvatus tiivistivät yhteistyötään ja loivat Lukumetkan. Palvelumalli jaettiin ikäkausiin: odotusaikaan, 0-2 -vuotiaisiin ja 2-6 -vuotiaisiin.

Neuvolan kautta kirjasto tavoittaa jokaisen Oulussa syntyvän lapsen. Kärkenä on neuvolasta jokaiselle vauvalle jaettava vauvan virikekuva, joka sisältää paitsi hymynaaman vauvalle, myös tietoa kirjaston palveluista vauvan vanhemmille. Virikekuvia tehtiin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kirjaston palveluista tiedottamista perheille ja varhaiskasvattajille tehostettiin eri keinoin. Osallistumme perhevalmennusmessuille, tiedotamme palveluistamme yhteistyökumppaneiden verkkosivuilla, sähköisillä uutiskirjeillä varhaiskasvattajille, videotervehdyksellä päiväkotien vanhempainilloissa ja perhekerhoissa. Kirjastot järjestävät tapahtumia perheille ja osallistuvat myös muiden toimijoiden lapsiperheille järjestämiin tapahtumiin.

Lukemaan houkutellaan monin tavoin. Avainasemassa on kirjaston henkilökunnan sisällöntuntemus ja kyky suositella luettavaa jokaiselle lukijalle hänen toiveidensa ja tarpeidensa mukaan. Neuvoloihin tehtiin kirjaston esittelypisteet, joissa voi tutustua eri ikäisille sopiviin lastenkirjoihin, saada lukuvinkkejä ja tietoa kirjaston palveluista lapsiperheille. Eskareille luotu Lukuhöperö-diplomi uudistettiin hankkeessa ja sisällytettiin Lukumetkaan.

Hankkeessa luotiin Lukumetkan kotisivut, markkinointimateriaalia tapahtumiin ja tiedotusmateriaalia yhteistyökumppaneille. Lukumetkan kuvituksen suunnitteli Mira Mallius.

Malliin voi tutustua tarkemmin Lukumetkan verkkosivuilla www.ouka.fi/lukumetka.

Miten Lukumetka syntyi

Palvelumallia suunniteltiin alusta asti yhdessä, jokaisen toimijan tarpeet, tavoitteet ja resurssit huomioiden. Hankkeen ohjausryhmä koostui kirjaston, neuvolan ja varhaiskasvatuksen edustajista. Ohjausryhmä kokoontui kerran kuukaudessa. Hanketyöntekijä tapasi myös muita Oulussa lasten ja nuorten parissa toimivien yhteisöjen ja järjestöjen edustajia. Tapaamisissa selvitettiin heidän tarpeensa ja toiveensa yhteistyölle kirjaston kanssa.

Kirjastojen työntekijät miettivät lisäksi yhdessä, millaista palvelua ja toimintaa kirjasto pystyy resurssiensa puitteissa tarjoamaan. Mallista täytyi tehdä sellainen, joka pystytään toteuttamaan nykyisillä resursseilla.

Lukumetkaan sisällytettiin jo olemassa olevat palvelut alle kouluikäisille, perheille, neuvoloille ja päiväkodeille, esimerkkinä satuhetket päiväkotiryhmille ja Lukuhöperö-diplomi. Lisäksi kokeiltiin uusia toimintamalleja ja vierailuja, joista osa valittiin mukaan vuosittain toteutettaviksi.

No kuinkas sitten kävikään

Hankkeen tavoite toteutui, luotiin Lukumetka. Kirjaston, neuvolan ja varhaiskasvatuksen yhteistyö tiivistyi. Kirjaston palveluista tiedottamista sekä perheille että yhteistyökumppaneille tehostettiin. Lukumetkan vuosikokous kirjaston, neuvolan ja varhaiskasvatuksen edustajien kanssa tullaan pitämään aina lukuvuoden alussa. Kokouksessa käydään läpi ajankohtaiset asiat, mahdolliset muutokset ja esimerkiksi poikkeusajan vaikutukset Lukumetkaan.

Koronapandemia vaikutti myös Lukumetkaan. Neuvoloiden esittelypisteet poistettiin, vierailuja päiväkoteihin ja tapahtumiin ei voitu tehdä, kirjastoissa ei pystytty järjestämään satuhetkiä jne. Hankkeen aikana oli tarkoitus järjestää isompi tapahtuma perheille, mutta sitä ei koronan vuoksi järjestetty. Kirjastoille, varhaiskasvattajille ja neuvoloiden työntekijöille järjestettiin koulutus etänä.

Lukumetka – yhdessä eteenpäin

Oulun kaupunginkirjasto on mukana Oulun kaupungin varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmissa. Kirjasto suunnittelee palvelunsa kohderyhmälle em. suunnitelmien mukaan. Lukumetkaa tullaan täydentämään muun muassa esiopetusikäisille tarjottavalla mediasatuhetkellä, jossa esiopetussuunnitelman mukaisesti teemana on media- ja lähdekriittisyys.

Kirjaston palvelujen kehittämisessä olennaista on kehittää niitä yhdessä muiden toimijoiden ja varsinaisten kohderyhmien kanssa. Näin toimijoiden työn tavoitteet ja asiakkaiden palvelutarpeet kohtaavat. Lukumetkan kehittäminen jatkuu yhdessä.

Meidän perhe lukee – yhdessä tarinan äärellä -hankkeen raportti on luettavissa Oulun kaupunginkirjaston verkkosivuilla.

Mervi Vaara, palvelupäällikkö

Lukemisen edistäminen, Oulun kaupunginkirjasto, mervi.vaara@ouka.fi, p. 044 703 7340.