Liikkuva opiskelu –toiminta on mahdollistanut virkistäviä opiskeluhetkiä Siilinjärven lukiossa

Siilinjärven lukio on ollut usean vuoden ajan mukana Liikkuva opiskelu -hankkeessa. Olemme saaneet liikunnallisia ja rentouttavia kokemuksia toiminnallisista opiskelumenetelmistä. Lukiollamme on ollut yhteisöllisiä teemapäiviä, jotka ovat edistäneet opiskelijoiden hyvinvointia sekä tuoneet piristystä tavalliseen lukioarkeen. Lisäksi lukion tiloja on kalustettu aktiivisuuteen kannustaviksi.

Hankkeemme painopisteenä on ollut opiskeluun kohdistuvat muutokset. Useat opettajistamme ovat kiinnittäneet huomiota istumisen tauottamiseen oppitunneilla lyhyiden jumppien ja ulkolenkkien avulla. Monet opettajat ovat myös käyttäneet toiminnallisia opiskelumenetelmiä, kuten esimerkiksi verbijumppaa, läksyn lukua kävellen sekä pystyporinoita. Opiskelun toiminnallistamista on edesauttanut opiskelijoiden hyvinvointiin sekä toiminnalliseen opetukseen liittyvät koulutukset, joita on toteutettu sekä opiskelijoillemme että opettajillemme.

Opiskeluympäristön muutokset

Olemme kalustaneet lukiomme luokkia ja käytäviä aktiivisuuteen kannustaviksi sekä istumista vähentäviksi. Luokkiimme on hankittu seisomatyöpisteitä, erilaisia aktiivisen istumisen tuoleja, jumppapalloja ja tasapainolautoja seisomatyöpisteille. Leuanvetotangot ja erilaiset pelipöydät aktivoivat opiskelupäivän aikana. Olemme kalustaneet ja sisustaneet opiskelijoillemme useita erilaisia taukotiloja. Opiskelijoiden nimeämässä Pannuhuoneessa on nyrkkeilyhanskoja, nyrkkeilysäkki, biljardimailoja, biljardipöytiä, terapiakuminauhoja sekä foamroller lihashuoltoa varten. Koulumme kuvaamataidon kurssilaiset maalasivat tilan uudelleen. MIO:ssa on erityyppisiä työpisteitä ryhmätyöskentelyä ja löhöilyä varten. Täällä tilassa on myös käytössä koulumme kolmet VR-lasit. Opiskelijat pääsevät pelaamaan toiminnallisia pelejä ruokavälitunneilla ja sekä hyödyntämään VR-laseja myös oppitunneilla, kunhan vallitseva koronatilanne helpottaa. Opiskelijoiden oleskelutilassa, Mediateekissa, opiskelijat voivat pelailla Subsocceria ja pöytäjalkapalloa. Viimeisin sisustamamme opiskelijoiden taukotila on Hiljaisen työskentelyn tila. Siellä opiskelijat voivat lukea rauhassa hyppytunneilla. Sieltä löytyy säädettäviä työpöytiä, satulatuoleja sekä säkkituoleja, jotka mahdollistavat työskentelyasentojen vaihtelun.

Liikuntatutortoiminta ja teemapäivät

Koulussamme on joka lukuvuosi toiminut noin kolme liikuntatutoria, jotka ovat tärkeässä roolissa toiminnan kehittämisessä. Liikuntatutorien koulutuksesta on useampana vuotena vastannut Pohjois-Savon Liikunta. Yhtenä lukuvuotena järjestimme koulutuksen yhteistyössä Lapinlahden lukion kanssa, joka on varteenotettava vaihtoehto, mikäli haluaa säästää kustannuksia. Koulutukset ovat antaneet monenlaisia ideoita, joita liikuntatutorit ovat vieneet käytäntöön lukiossamme. Muun muassa luokissa olevat taukoliikuntakortit, välinelainaamo sekä liikunnallinen joulukalenteri ovat tutoreiden toteuttamia toimintoja. Opettajat voivat hyödyntää opiskelun tauottamisessa tutoreiden laatimia taukoliikuntakortteja. Joulukuussa jokaisena koulupäivänä aukaistaan uusi luukku, josta tulee ohje opiskelijalle hyppytunnille tai oppitunnille liikunnan lisäämiseksi. Välinelainaamossa on erilaisia liikuntavälineitä, kuten lumikenkiä, rullasukset, frisbeegolfkiekkoja, koripalloja sekä pingis-, tennis- ja sulkapallomailoja, joita opiskelijat saavat lainata ilmaiseksi. Välinelainaamo on jäänyt melko vähäiselle käytölle, joten sen toteuttamisessa emme ole onnistuneet parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Toiminnalliset ja liikunnalliset teemapäivät ovat olleet onnistuneita tapahtumia yhteisöllisyyden edistämisessä sekä opiskelijoiden koulupäivän aikaisen liikunnan lisäämisessä. Lukuvuoden aikana olemme toteuttaneet ykkösten toimintapäivän elokuussa, abien hyvinvointipäivän marraskuussa ja koko koulun talviliikuntapäivän helmikuussa tai liikuntailtapäivän toukokuussa. Ykkösten toimintapäivässä mukana ovat liikuntatutorit, ryhmänohjaajat, kunnan nuorisotoimi sekä opiskelijahuollon toimijoita. Yhteistyö seurakunnan kanssa ja heidän leirikeskus ympäristönä, mahdollistavat upean, rentouttavan ja toiminnallisen päivän poikkeuksena normaaliin koulupäivään. Ykkösten toimintapäivä on myös ollut tärkeä tekijä uusien opiskelijoiden ryhmäytymisen kannalta. Abien hyvinvointipäivän tarkoituksena on antaa abeille hyvinvointivinkkejä ennen yo-kirjoituksia. Teemapäivässä on muun muassa ollut joogaa, pääte-ergonomiaohjausta sekä ruokailuun ja nukkumiseen liittyviä vinkkejä. Liikuntailtapäivää on osittain toteutettu yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa.

Yksilöllinen hyvinvointineuvonta ja tulevaisuuden näkymät

Uusimpana yhteistyökuviona olemme aloittaneet yhteistyön Savonia ammattikorkeakoulun Viretorin kanssa. Tämän myötä olemme saaneet fysioterapiaopiskelijoita lukiollemme kerran viikossa ja he ovat kehitelleet erilaisia toimenpiteitä lukiolaisten hyvinvoinnin tukemiseen. Viime lukuvuonna he kävivät tauottamassa oppitunteja, kehittelivät liikunnallisia tehtäviä ruokavälitunneille sekä tarjosivat yksilöaikoja. Tulemme jatkamaan yhteistyötä myös tulevaisuudessa.

Liikkuva opiskelu -henkilöstö- ja opiskelijakyselyjen perusteella valtaosa on sitä mieltä, että liikkuminen opiskelupäivän aikana edistää oppilaitoksemme viihtyvyyttä ja opiskelijoiden oppimista. Nykyään istumisen tauottaminen ja aktiivisuuden lisääminen ovat jokapäiväistä toimintaa oppitunneilla. Nämä erilaiset lukioaikana jo tavaksi tulleet toiminnot toivotaan jäävän opiskelijoille eväiksi seuraaviin opiskelupaikkoihin ja tuleviin työpaikkoihin.

Yhteystiedot: liikuntakoordinaattorit sari.louhikallio-fomin@siilinjarvi.fi ja ella.riekkinen@siilinjarvi.fi