Vaara-kirjastot ”Näkyy ja kuuluu”

Vaara-kirjastoissa toteutettiin viime syksynä vuoden kestänyt Näkyy ja kuuluu -hanke. Hankkeen tavoitteena oli lisätä innostusta lukemiseen hyödyntäen erilaisia etäyhteyksillä toteutettavia menetelmiä, kuten esimerkiksi vinkkivideoita ja etätapahtumia. Hanke toteutettiin Vaara-kirjastojen alueella Pohjois-Karjalassa.

Hanketyöntekijä hankki kuvauksia varten uuttaa laitteistoa, teki niihin käyttöohjeet ja suunnitteli hankekokeilut. Hankkeessa järjestettiin myös henkilökunnalle erilaisia koulutuksia. Hankkeen aluksi kartoitettiin kirjastoissa käytössä olevaa laitteistoa ja tehtiin myös kysely laitetoiveista. Jokaista laitetta pyrittiin hankkimaan useampi kappale, jotta niiden liikuttelu toimipisteiden välillä olisi helppoa. Laitteet kuljetetaan iskunkestävissä laukuissa. Hanketyöntekijältä sai koko hankkeen ajan myös käytännön tukea esimerkiksi Teamsin välityksellä.

Toimintakokeilut ja laitehankinnat suunniteltiin siten, että niitä voidaan hyödyntää hankkeen loputtua ilman hanketyöntekijää. Hankkeen aikana tehtiin useita etätapahtumia, joiden alustoina olivat Facebook, Instagram sekä YouTube. Hankkeessa toteutettiin myös kerran kuussa pidettävä Vaara-kirjastojen yhteinen Instagram live ”Aamu Vaaroilla” sekä Vaara-kirjastojen yhteinen joulukalenteri Facebookissa.

Hankkeessa tuotettiin Vaara-kirjastojen YouTube-kanavalle asiakkaille suunnattuja ohjevideoita, joissa esitellään kirjastojen palveluja, aineistoja ja yhteistä verkkokirjastoa. Omien videoiden lisäksi toteutettiin YouTube-yhteistyö tunnetun tubettaja Pahalapsen kanssa. Hän esitteli videolla Joensuun pääkirjastoa ja leipoi kuppikakkuja kirjaston kirjan ohjeen pohjalta. Tässä on linkki videoon: https://youtu.be/_uqVIxirtxk

Videoiden ja etätapahtumien lisäksi hankkeessa suunniteltiin Vaara-kirjastojen yhteistä podcastia. Podcastien tekemisestä järjestettiin koulutusta, jonka jälkeen hanketyöntekijä äänitti demojaksoja henkilökunnalle kuunneltavaksi. Varsinaisten jaksojen äänittäminen ja julkaisu päätettiin siirtää myöhemmäksi koronaepidemian vuoksi.

Hankkeen yhteistyökumppaneita olivat Joensuun kaupungin viestintä, Joensuun kaupunginorkesteri, Joensuun seudun kansalaisopisto, kirjailijavieraat ja muut etätapahtumien järjestämiseen osallistuneet tahot.
Lisäksi Vaara-kirjastojen toimipisteet tekivät hankkeen aikana paljon yhteistyötä keskenään.

Tapahtumia pidettiin hankkeen aikana yht. 30 kpl, joiden yhteinen osallistujamäärä oli 15 041. Tässä lasketaan mukaan hankkeen etätapahtumien ja niiden tallenteiden katselukerrat. Vaara-kirjastojen etätapahtumiin osallistuttiin siis erittäin hyvin, ja esimerkiksi Vaara-kirjastojen YouTube-kanavan tilaajamäärä kasvoi hankkeen aikana n. 90 tilaajalla. 

Hankkeen lopuksi tehtiin palautekyselyt yleisölle, kirjaston henkilökunnalle ja yhteistyökumppaneille. Hankkeen asiakaspalautteessa etätapahtumista tykättiin ja niiden todettiin tekevän tapahtumista saavutettavampia pitkien välimatkojen päästä.

Myös henkilökunta totesi saaneensa varmuutta asiakkaiden tavoittamiseen uusilla menetelmillä, mikä olikin hankkeen tavoitteena. Vielä aktiivisempi yhteistyö Vaara-kirjastojen ulkopuolelle olisi hieno seuraava askel etätapahtumien tekemiseen.
 
Hankkeen loputtua videoiden kuvaamisesta, tekstittämisestä ja julkaisusta on tullut Vaara-kirjastoille arkipäivää. Laitteet ovat kovasti käytössä ja niillä toteutetaan esim. etäsatutunteja Vaara-kirjastojen YouTube-kanavalle. Myös live-lähetyksiä toteutetaan aktiivisesti.  Lopuksi voisi todeta, että etätapahtumat, videot ja muut vastaavat sisällöt tuovat kirjaston palvelut ja aineistot kätevästi kotisohvalle.

Noora Tervola, kirjastovirkailija

Kuva: Camilla Böök