Liikkuva Laukaa –hanke on Laukaan kunnan vapaa-aikapalveluiden kolmevuotinen terveyden ja hyvinvoinnin kehittämishanke. Se alkoi keväällä 2020 ja päättyy vuoden 2022 loppuun.
Hankkeen tavoitteet ja kohderyhmä
Hankkeen päätavoitteena on ollut eri ikäisten kuntalaisten liikunnan kehittäminen erityisryhmät huomioiden sekä erityisesti vähän liikkuvia kuntalaisten aktivoiminen ja liikunnan lisääminen terveyden kannalta riittävälle tasolle. Tavoitteena on ollut kehittää kunnan koko erityisliikunnan toimintakulttuuria moniammatillisen yhteistyön avulla kunnan strategian sekä valtakunnan linjausten mukaisesti ja vakiinnuttaa toimenpiteet osaksi kunnan pysyvää toimintaa.
Hankkeen pääkohderyhmät ovat olleet ikäihmiset sekä lapset ja nuoret, jotka liikkuvat terveytensä kannalta liian vähän. Lisäksi kohderyhmänä on ollut erityistä tukea tarvitsevat ja soveltavan liikunnan kehittäminen. Hankkeen toisena vuonna tavoitteeksi tuli vielä kunnan henkilöstön hyvinvoinnin kehittäminen.
Hankkeen tavoitteita ja niiden toteutumista on seurattu vuosittain koko hankkeen ajan.
Hankkeen toimenpiteet
Keskeinen kehittämistoimenpide on ollut liikuntaneuvonnan käynnistäminen hankkeen ensimmäisenä vuonna yli 65-vuotiaille ja sen jälkeen 12-29-vuotiaille. Lisäksi keskeisiä toimenpiteitä on ollut kunnan ohjattujen liikuntaryhmien lisääminen ja olemassa olevien ryhmien kehittäminen. Lisäksi on järjestetty matalan kynnyksen liikunnallisia kohtaamisia erilaisin keinoin sekä ulko- että sisätiloissa. Kohtaamispaikoissa on hyödynnetty kunnan omia hyviä liikuntapaikkoja monipuolisesti, jotta saataisiin aktivoitua kuntalaisia käyttämään niitä entistä paremmin.
Liikuntaan liittyvää vapaaehtoistoimintaa on kehitetty käynnistämällä mm. ulkoiluystävätoiminta, vertaisohjattu toiminta, lasten ja nuorten liikunnan ohjaajakoulutuksia, lukiolaisten ohjaajakursseja sekä lukiolaisten ohjaamia liikuntakursseja. Lisäksi on tiivistetty kunnan vapaa-aikapalveluiden yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa.
Hankkeen avulla on parannettu liikuntapalveluiden saatavuutta viestinnän kehittämisellä, moniammatillisen yhteistyön avulla sekä säännöllisillä liikunta- ja hyvinvointitempauksilla eri kohderyhmille. Liikuntaneuvontaan liittyvä palveluprosessi on kirjattu näkyväksi, jotta eri ammattihenkilöt pystyvät ohjaamaan asiakkaita sujuvasti liikuntapalveluiden pariin.
Hankkeen viimeisenä vuonna mahdollistui myös Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen- mentorointikunnaksi hakeminen yhteistyössä kunnan vanhuspalveluiden kanssa. Voimaa vanhuuteen projekti on tärkeä osa Liikkuva Laukaa hankkeessa tehtyä ikäihmisten liikunnan kehittämistä. Mentorointiohjelman avulla ikäihmisten hyvinvointiasioita saadaan vietyä entistä tehokkaammin myös päättäjien tietoon, koska taustalla on valtakunnalliset linjaukset ja ulkopuolinen taho.
Kehittämistoimenpiteet on mahdollistettu hankerahoituksen avulla palkatun määräaikaisen kokoaikatyöntekijän sekä muutaman tuntiohjaajan avulla. Hankkeen ohjausryhmä koostuu moniammatillisista henkilöistä ja mukana on myös esimiestason henkilöitä. Ohjausryhmä on kokoontunut säännöllisesti arvioimaan hankeen toimintaa.
Hankkeen tavoitteet ja toteutunut toiminta on kirjattu myös koko kunnan hyvinvointisuunnitelmaan ja – kertomukseen. Hankkeella on ollut käytännön työntekijän lisäksi hankekoordinaattori, joka on vastannut pääosin hankkeen hallinnoinnista ja poikkisektorisesta yhteistyöstä myös yli kuntarajojen. Yhteistyötä on tehty erilaisissa liikunta ja hyvinvointiin liittyvissä verkostoissa, liikunnan aluejärjestön sekä valtakunnallisten instituuttien, kuten Ikäinstituutin kanssa. Hankkeen toimenpiteitä on viety myös sivistyslautakuntaan, jossa vapaa-aikapalveluiden asioita esitellään.
Hankkeen vaikuttavuus
Hankkeen vaikuttavuutta on seurattu monenlaisin mittarein. Liikuntaneuvonnassa on kirjattu asiakkaiden määrä ja ammattihenkilöiltä ohjautuminen (=mikä taho ohjaa eniten) sekä arvioitu neuvonnan hyötyä asiakaskohtaisesti haastatteluiden avulla. Liikuntaneuvonta-asiakkaat ovat lisääntyneet aktiivisen yhteistyön avulla koko hankkeen ajan.
Vapaa-aikapalveluiden liikunta-asiakkaiden määrä on lisääntynyt viikkotasolla huomattavasti. Hankkeen aikana on myös kerätty palautetta ryhmistä ja keskeistä palautteissa on ollut ohjatun liikunnan merkityksellisyys asiakkaiden arjessa ja jaksamisessa. Palautteissa esille on noussut fyysisen kunnon ylläpitämisen ja kehittämisen lisäksi myös sosiaalinen näkökulma erityisesti ikäihmisten osalta.
Hankkeen avulla on myös huomattu liikuntapalveluiden suuri kysyntä, sillä uusien asiakkaiden määrä on suuri ja liikuntapalvelut tavoittaa yhä enemmän juuri sen tavoitteen mukaista kohderyhmää. Lisäksi on huomattu iso tarve esimerkiksi liikuntaneuvonnan kohderyhmän laajentamiselle myös työikäisille.
Hankkeen avulla käynnistettyjä toimenpiteitä on seurattu koko kolmevuotisen hankkeen ajan ja sen viimeisenä vuonna pystyttiin osoittamaan myös päättäjille niiden merkitys kuntalaisten hyvinvointiin. Hankerahoituksella palkattu määräaikainen kokoaikatyöntekijä pystytään vakinaistamaan kunnan vapaa-aikapalveluille vuoden 2023 alussa, kun hanke päättyy ja sitä kautta uusia toimintamalleja pystytään vakinaistamaan osaksi kunnan pysyvää toimintaa.
Kolmevuotinen laaja hankekokonaisuus on siis onnistunut kokonaisuudessaan erinomaisesti ja sen tavoitteet on saavutettu hyvin sekä asiakasmäärien että liikunta- ja hyvinvointiasioiden edistämisen osalta myös päättäjien suuntaan.
Lisätietoja hankkeesta, vs. vapaa-aikajohtaja Satu Rautiainen, satu.rautiainen@laukaa.fi, 040 764 1896