Kiuruveden ensimmäiset Voimaa ja tasapainoa – tehojaksot järjestettiin syksyllä 2018. Kymmenen viikkoa kestävälle tehojaksolle osallistutaan kaksi kertaa viikossa, joko maanantaina tai tiistaina ja torstaina tai perjantaina, koska väliin täytyy jäädä vähintään yksi lepopäivä. Ryhmiä oli tarjolla kaksi per päivä, jotta kaikille halukkaille riitti paikka osallistumiseen. Keväällä ryhmiä tulee määrällisesti olemaan yhtä paljon, mutta jatkossa käytetään tasoryhmiä aloittelijat ja edistyneet. Aloittelijat ovat tehojakson ensikertalaisia ja edistyneet puolestaan ovat jo aiemmin osallistuneet tehojaksolle tai heillä on valmiiksi kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
Voimaa ja tasapainoa – tehojakso on liikkumisen tehojakso, jonka aikana keskitytään voiman ja tasapainon ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Tunnit järjestetään uimahallin liikuntasalissa ja vieressä olevalla kuntosalilla. Tunnit aloitetaan aina liikuntasalin tasapaino-osiolla (20 min) jonka jälkeen siirrytään kunto-salille (40 min).
Ensimmäiset tehojaksot innostivat mukaan noin 80 ikääntynyttä. Tehojakson idea syntyi Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen – hankkeen innostamana ja tavoitteena on lisätä ikääntyneiden säännöllistä liikuntaa ja tukea kotona asumisen mahdollisuuksia. Ikääntyessä liikkumiskyky ja arkiaskareiden sujuminen edellyttää etenkin vahvoja jalkoja ja hyvää tasapainoa, jotta esimerkiksi kaatumisia voidaan ehkäistä.
Tehojakson osallistujia on houkuteltu mukaan pienellä porkkanalla. Kun erityisuimakortin haltija tai yli 65-vuotias kiuruvetinen suorittaa tehojakson, hän saa seuraavaksi vuodeksi uimahallipalvelut käyttöönsä 40 eurolla, kun normaalisti hinta on 120 euroa. Lisäksi tehojakso on kerran vuodessa suoritettuna täysin ilmainen. Tavoitteena on, että osallistuja tulee tehojaksolle mukaan vuosittain, jolloin hän saa aina lunastettua seuraavankin vuoden uimahallipalvelut edullisesti. Tehojaksoa onkin leikkisästi kutsuttu ikääntyneiden omaksi aktiivimalliksi, kun palkinnon eteen joutuu sitoutumaan ja tekemään töitä.
Tehojaksolle osallistujille suoritettiin alku- ja lopputestit. Testeissä testattiin tasapainoa, kävelynopeutta ja jalkaprässin avulla jalkojen lihasvoimaa. Tasapaino- ja kävelytestit osoittautuivat helpoiksi jo alkutesteissä, joten tulevia ryhmiä ajatellen mietitään, minkälaiset testit voisivat kaikista parhaiten vastata tarpeeseen. Testaamisen avulla on helppo tuoda esiin osallistujan kehittyminen, sillä suuriakin parannuksia voidaan saada aikaan jo 2-3 kuukaudessa, kun harjoittelu tapahtuu kahdesti viikossa nousujohteisesti. Kehittyminen nähtiinkin selvästi jalkaprässitestissä, jossa saatiin aikaiseksi huikeita tuloksia alkutestiin verrattuna. Jalkaprässistä saadut testitulokset on kirjattu ylös osallistujille jaettuun diplomiin, jota näyttämällä he saavat lunastettua luvatun edun uimahallipalveluista. Testituloksia on mielenkiintoista seurata etenkin silloin, jos osallistuja tulee mukaan tehojaksolle useana vuonna peräkkäin, jolloin hän pystyy vertailemaan miten omat tulokset kehittyvät vuosien varrella.
Testien lisäksi viimeisellä viikolla vuonna 2019 toteutetun palautekyselyn täytti noin 60 osallistujaa. Vastaajista alle 65-vuotiaita oli 7 %, 65–75-vuotiaita 68 % ja yli 75-vuotiaita 25 %. Osallistujista naisia oli 73 % ja miehiä 27 %. Osallistumisen syynä oli suurimmalla osalla halu liikkua ja ylläpitää omaa kuntoaan sekä halu osallistua ohjattuun toimintaan. Vain 13 % ilmoitti syyksi osallistumisesta saatavan edun. 25 % osallistujista huomasi kehitystä tasapainossaan, 7 % voimassa ja 68 % arvioi sekä tasapainon että voiman kehittyneen. Vastaajista 93 % koki arjen toimintojen kehittyneen ja 98 % sai valmiudet itsenäiseen harjoitteluun. Tehojaksolla käytetyt harjoitukset olivat 91 % mielestä sopivia ja 9 % mielestä haastavia. 52 % ilmoitti jatkavansa harjoittelua ryhmässä ja 48 % itsenäisesti.