Tiedon portaat-hanke
Kolarin kirjastossa toteutettiin 1.4.2019 – 31.12.2022 Tiedon portaat – kirjasto yleistajuisen tiedeviestinnän tarjoana -hanke, jossa kirjasto tieteentekijöiden ja muiden asiantuntijatahojen kanssa välitti ajankohtaista tieteellistä tietoa yleistajuisesti ja vuorovaikutteisesti lapsille ja aikuisille. Lapsille suunnattuna tiedeviestintä voidaan mieltää tiedekasvatukseksi, jossa tieteellisiin ilmiöihin tutustutaan itse tekemällä ja kokeilemalla leikinomaisesti.
Hankkeessa kokeiltiin yleistajuisen tiedeviestinnän eri keinoja Kansallisen tiedeviestinnän toimenpideohjelman (2013) hengessä useilla tieteenaloilla ja useilla menetelmillä. Kantavana ajatuksena hankkeessa oli tuoda esille tieteellisillä menetelmillä ja muilla tavoilla hankitun tiedon (esim. mielipiteen) ero. Luotettava tieto antaa esimerkiksi eväitä rakentavaan keskusteluun monimutkaisista yhteiskunnallisista tai kulttuurisista aiheista.
Yleinen kirjasto sopii erinomaisesti tiedeviestinnän vahvaksi toimijaksi ja areenaksi ainakin seuraavista syistä. Kirjastojen kokoelmissa on valtava määrä yleistajuista tiede- ja asiakirjallisuutta sekä esimerkiksi eri tieteenalojen harrastelehtiä. Monissa kirjastoissa järjestetään tietokirjailijavierailuja ja luentoja tieteellisistä aiheista. Lisäksi yleisten kirjastojen vahvuus tiedeviestinnän näkökulmasta on tieteelliseen ajatteluun harjaantunut henkilökunta ja matala kynnys osallistua kirjastossa järjestettäviin tapahtumiin.
Hankkeessa järjestettiin 53 tapahtumaa, joihin osallistui 1595 kävijää (928 lasta ja nuorta, 667 aikuista).
Kolarin kirjaston lukuleiri / yökirjasto
Kolarin kirjastossa on vuodesta 2010 järjestetty vuosittain lasten (4.-5. lk) lukuleiri / yökirjasto perjantai-illasta lauantaiaamuun. Leiri järjestetään yhteistyössä peruskoulun kanssa. Järjestäjinä ja ohjaajina ovat kirjaston työntekijät (3-4) ja lisäksi usein aikaisemmin leireillä olleita koululaisia apuohjaajina. Leirille voidaan ottaa noin 30 osallistujaa. Leireillä on ollut muun muassa seuraavia teemoja: kaverikirjavinkkaus, sarjakuvat, tietokirjallisuus, mangat, kirjatrailerit, sanataide. Leirien asiantuntijoina ovat olleet muun muassa kirjailijat, sanataideohjaat, sarjakuvataiteilijat). Leirien ideana on ollut virikkeiden antaminen ja lasten oman luovan ilmaisun rohkaiseminen sekä kirjaston osoittaminen mielenkiintoiseksi ja jännittäväksi paikaksi. Usein leirien jälkeen kirjastossa on ollut esillä leiriläisten piirustuksia tai muita teoksia. Vuosina 2020 ja 2022 lukuleiri-konseptilla järjestettiin tiedeleirejä.
Tiedeleiri 13.-14.3.2020: Teemana tiede ja tutkimus
Yhteistyökumppani LUMA-keskus Lappi on Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan koordinoima paikallisorganisaatio koulujen, korkeakoulujen, yliopistojen ja elinkeinoelämän yhteistyölle. Leirillä ohjaajina toimivat opetusalan ammattilaiset sekä korkeakouluopiskelijat. LUMA-keskus Lapin ohjaajat muokkasivat salapoliisitiedeleiri-konseptista Kolarin kirjastoon soveltuvan. Tavallisesti tiedeleiri järjestetään Lapin yliopistolla Rovaniemellä
Leiri-Ilmoituksessa luki: ”Etsimme nuoria ratkaisemaan uskomatonta rikosta. Tule Lukuleirille tutkimaan johtolankojen avulla, kuka on pöllinyt kirjastosta kaikki salapoliisikirjat. Apuna tässä salapoliisityössä käytetään koodausta, kemiallisia kokeita, salakirjoitustekstin ratkaisua ym. Ilmoittaudu pikaisesti, sillä mukaan otetaan vain 25 ensin ilmoittautunutta!”
Leiriläisille vihjeinä annettiin kirjastosta pohjapiirros, kartta sekä kuvat epäillyistä henkilöistä. Kirjastossa oli 5 erilaista tehtäväpistettä (koodaus, salakirjoitus, kemialliset näytteet, fysiikkatesti, pimeä huone), joilla rastinohjaaja opasti osallistujia pääsemään mysteerin ratkaisemissa eteenpäin. Lopulta kaikki ryhmät selvittivät kadonneiden kirjojen arvoituksen ja kirjat palautettiin takaisin kirjastoon lainattavaksi. Illan päätteeksi lapset leiriytyivät jonnekin kirjaston hyllyjen väliin, söivät ohjaajien valmistaman iltapalan, kuuntelivat iltasadun ja pujahtivat makuupusseihin kiltisti nukkumaan.
Tiedeleiri 28.-29.10.2022 Teemana tähdet ja avaruus
Yhteistyökumppani Tähtieteellinen yhdistys URSA:n tavoitteena on tarjota jäsenilleen ja yleisölle selkeä ja nykyaikainen käsitys maailmankaikkeudesta, toimia tähtitieteen ja lähialojen harrastuksen edistämiseksi sekä edistää alansa kouluopetusta ja aikuiskasvatusta.
Ursan liikkuva planetaario saatiin sopimaan Kolarin kirjaston lastenosastolle (vaivoin), jossa lukuleiriviikolla oli näytetty planetaarioesityksiä tiistaista perjantaihin koululaisille ja aikuisille. Ursan planetaario on puhallettava kangaskupu, jonka sisälle heijastetaan tähtitaivas.
Ursan esittelyn mukaan planetaarioesitys tarjoaa ajanmukaisen käsityksen maailmankaikkeudesta. Valojen sammuessa planetaarion sisällä paljastuu kosmos pienoiskoossa: silmien tottuessa pimeään taivaalta erottuu tuhansittain tähtiä sekä muita avaruuden olioita.
Kouluille oli lähetetty runsaasti tähtitiede/avaruusaiheista kirjallisuutta, johon oppilaat olivat ennakkoon tutustuneet. Tietämys avaruudesta ja tähdistöstä oli siis huikea jo etukäteen. Leiri alkoi planetaarioesityksellä, joka kesti noin 2 tuntia (tavanomaisen noin 45 minuutin sijaan).
Planetaarioesityksessä FT tähtitieteilijä Teemu Willamo kertoi aluksi miksi tähtikuvioilla on mytologisia nimiä ja käsitteli sitten yötaivaan ilmiöitä ja perusasioita Kuun vaiheista tähtien liikkeisiin. Jännittävää oli oppia miten planeetat, galaksit ja muut kohteet voi löytää taivaalta vaikka paljaalla silmällä. Planetaariossa näkyvä tähtitaivas oli suunnattu näyttämään juuri senhetkistä Kolarin kohdalla olevaa tähtitaivasta. Leiriläiset esittivät aktiivisesti kysymyksiä. Leiriläisten yölukemiseksi sähkölampun valossa oli varattu tähtitiedettä ja avaruutta käsittelevää kirjallisuutta.
Kotiinlähtöaamun tietokilpailu osoitti, että tietämys avaruuden ilmiöistä oli kasvanut – teemaan liittyen – tähtitieteellisesti.
Sirpa Tolonen, kirjastonhoitaja, sirpa.tolonen@kolari.fi, 0404895317 (tiedeleiri)
Kyösti Satokangas, kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja kyosti.satokangas@kolari.fi, 0404895015 (Tiedon portaat-hanke