“Suuntavalmennus on mahdollisuuksien paikka”

Suuntavalmennus on nuorten työpajatoiminnan ryhmämuotoista valmennusta, jonka sisältö määrittyy yksilöllisten tavoitteiden pohjalta. Valmennuksen tavoitteena on lisätä opiskelu- ja työelämävalmiuksiasi sekä parantaa omia elämänhallintataitojasi.

Suuntavalmennukseen osallistunut nuori kirjoitti kokemuksestaan näin:

“Suuntavalmennus on mahdollisuuksien paikka. Itse sain pajatoiminnasta todella paljon, vaikka kyseenalaistinkin joka maanantai yksikköä siivotessani muiden kanssa, että miten tämä vaikuttaa mitenkään tulevaisuuteeni.  

Sain olla ensimmäistä kertaa osana turvallista ja pientä yhteisöä, omana itsenäni ilman tuomitsemista omista mielenkiinnonkohteistani. Löysin yhteisön, jolla oli sama päämäärä: työllistyminen tai opiskelupaikka.  

Koen, että valmentajilla on myös suuri vaikutus viihtymiseen. Pidän siitä, että he kuuntelevat, auttavat ja tarvittaessa ohjaavat nuoret auttavalle taholle, jos he eivät itse pysty auttamaan. Valmentajat jakavat myös todella paljon tietoa, oli se sitten koiran rokotteista tai työttömyyskorvauksen hakemisesta. Ja koen, että he oikeasti välittivät. Heidän avullaan olen alkanut uskomaan itseeni, osaamiseeni ja tulevaisuuteeni vielä enemmän. 

Pidimme viikoittain ryhmävalmennuksia. Nyt osaan elvyttää sekä tunnistaa lattialla vilistävän sokeritoukan. Sain arjen rullaamaan pitkästä aikaa kunnolla, vaikka joka aamu herätessäni ensimmäisenä ajatuksenani oli, että enää muutama herätys. Varsinkin ensimmäisen kuukauden aikana, sillä en uskonut suuntavalmennuksen olevan minulle se oikea paikka. Mutta pyörin vaihtuvassa porukassa puoli vuotta ja olen hyvin tyytyväinen siihen valintaan. 

Suurena osana kokonaisuutta oli yksilötehtävät, joita teemme varsinkin koronan aikana etäohjauksessa. Jaksoin joka kerta valittaa mielessäni, kun päivän tehtävänä oli miettiä omia vahvuuksia, mutta niitä tehtäviä kyllä nyt katselen kiitollisena, kun teen työhakemuksia. Teimme niin monta itsetuntemustehtävää, että nyt vihdoin osaan löytää ja nimetä vahvuuteni ja heikkouteni.

Valmennuksen tavoitteena on saada valmiudet opiskeluun tai työelämään. Koen sen täyttyneen, vaikka työelämässä en vielä olekaan. Olen kuitenkin matkalla sinne, mitä en olisi vielä muutama kuukausi sitten uskonut. Yhdessä hakemisen, tsemppaavien sanojen ja erilaisten mahdollisuuksien avulla olen uskaltanut hakea ja uskaltanut mennä eteenpäin.”

“Tiedän, että pärjään.”

Artikkelin kirjoittanut 21-vuotias nuori osallistui Hyria-säätiön suuntavalmennukseen 6 kuukauden ajan.