Raahen Lukuliekissä sytytettiin lasten lukemisen paloa

Mikä Lukuliekki?

Lukuliekki oli AVI:n rahoittama Raahessa järjestetty hanke esikoululaisille ja 1-2 -luokkalaisille lapsille. Lukuliekin tavoitteena oli edistää lasten lukuharrastusta, kirjallisuuden tuntemusta ja innostusta tarinoihin yhteistyössä varhaiskasvatuksen ja opetustoimen kanssa.

Halusimme tehdä lukemisesta luontaisen osa lasten ja heidän perheidensä arkielämää ja myös tutustuttaa lapset omaan sanalliseen maailmaansa sanataiteen avulla. Myös vanhemmat saivat tietoa lapselle lukemisen tärkeydestä.

Hankkeen tarkoituksena oli kehittää ja lisätä pysyviä yhteistyömalleja kirjaston, opetustoimen ja varhaiskasvatuksen kanssa. 

Etäsatuja, kirjailijavieraita ja vinkkausta

Lukuliekin hankesuunnitelma laadittiin syksyllä 2019, jolloin ei ollut mitään tietoa tulevien vuosien pandemiatilanteesta. Suunnitelma perustui lähitapahtumiin lasten kanssa. Seuraavana vuonna Suomessa alkanut korona-pandemia ja sen aiheuttamat rajoitukset muuttivat kaiken. Hankkeen tavoitteet pysyivät suunnitelman mukaisina mutta toteutus jouduttiin miettimään uudestaan. Saimme koronasta huolimatta hankkeessa mukana oleville lapsille tarjottua monenlaista lukemiseen liittyviä kivoja juttuja.

Kun me kirjastolaiset emme päässeet vierailemaan koululuokissa tai päiväkodeissa, oli pakko katsoa asioita eri vinkkelistä ja miettiä miten kirjastopalveluja saadaan parhaiten toteutettua etänä. Osa palveluista jää todennäköisesti pysyviksi, koska niihin voivat helposti osallistua sellaisetkin luokat, joiden on haastavaa päästä käymään kirjastossa koulupäivän aikana pitkän välimatkan takia. Esimerkiksi etävinkkaukset olivat todella suosittuja.

Lukuliekissä toteutettiin oppilaiden kanssa yhdessä ideoitu lukuhaaste, etäsatuhetkiä, lukutuokioita, muumisuunnistus, iltasatupassi ja -diplomi, etävinkkauksia, sanataidehetkiä sekä todella suosittuja lastenkirjailijoiden virtuaalivierailuja.

Lasten vanhemmille järjestettiin asiantuntijaluento lapselle lukemisen tärkeydestä ja siitä, miten lasten lukeminen vaikuttaa koulumenestykseen. Tästä tärkeästä aiheesta saimme luennoimaan Jyri Paretskoin.

Oppilaat seuraavat istuen, kun kirjailija Paula Noronen esiintyy heille etäyhteyden välityksellä.

kuva 1: Etäkirjailijavieraana Paula Noronen.

Kokonaisuudessaan Lukuliekki -hanke onnistui hyvin ja olemme Raahessa tyytyväisiä siihen, että saimme niin monet lapset innostumaan kirjoista ja lukemisesta.

Hankkeen aikana saatiin tiivistettyä jo olemassa olevaa yhteistyötä varhaiskasvatuksen ja alakoulujen kanssa.

Pandemiasta aiheutuvista rajoituksista huolimatta pystyttiin tarjoamaan lapsille monenlaisia lukemiseen liittyviä mielenkiintoisia ja innostavia toimintamalleja.

”Todella mahtavasti on tämän vuoden aikana ollut tarjolla erityisesti etänä nyt korona-aikana kaikkea kivaa oppilaille. Erityisesti lukutuokiot/satuhetket ovat olleet mieluisia ja kirjailijavierailut huippuja. Toivottavasti nämä jäävät jossain määrin elämään jatkossakin kirjaston ja koulujen yhteistyöhön. Osallistava toiminta on aina mukavaa ja niihin osallistutaan myös jatkossa mielellään, kunhan tästä koronasta päästään. Suurkiitokset tähänastisesta panostuksesta hankkeessa sinne kirjastolle teille kaikille!”

Ja ettei lukemisen palo sammuisi

Etätoiminnot kuten etävinkkaukset ja etäsatuhetket tulevat jatkumaan myös hankkeen jälkeen.

Iltasatupassi ja iltasatudiplomi otetaan käyttöön myös tulevina vuosina esikoululaisille ja nuoremmillekin päiväkotilaisille. Suunnitelmissa on myös aloittaa erilaisia työpajoja lapsille sanataiteeseen ja muuhun osallistavaan toimintaan liittyen.

Anna lapselle lukuhetki!

Milla Pekkala, hankkeen lukukoordinaattori, kirjastovirkailija, lasten ja nuorten kirjastotyö

Arja Nevala, hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, palvelupäällikkö, Raahen kaupunginkirjasto