LEIKI JA LIIKU SASTAMALA – ”Venytä ja jousta, mene kyykkyyn ja yritä nousta, heiluta peppua, nosta jalkaa, tästä se liike alkaa.”

Leiki ja Liiku Sastamala -hanke on liikunnallisen elämäntavan paikallinen kolme vuotinen kehittämishanke. Hanketta toteutettiin ja toteutetaan vuosina 2020-2022.  Tärkeimpänä tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon aktiivisessa toimintaympäristössä. Varhaiskasvatus mahdollistaa lapsen liikkumisen kaksi tuntia päivässä, joka kattaa noin 2/3 fyysisen aktiivisuuden suosituksesta, tämä tavoite tulee myös suoraan Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelmasta.

”Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma on laajan asiantuntijaverkoston ja satojen pilottipäiväkotien yhteistyöllä kehitetty valtakunnallinen liikkumis- ja hyvinvointiohjelma.  Vuonna 2015 julkistetun ohjelman tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle liikkumisen ilo sekä riittävä päivittäinen fyysinen aktiivisuus.” (Liikkuva varhaiskasvatus | Liikkuva varhaiskasvatus )

Ensimmäinen hankevuosi, hitaasti mutta varmasti

Leiki ja Liiku Sastamala -hanke lähti suurta tavoitetta kohti pienten askelten ideologialla. Hankkeen alku oli nihkeä, koska korona aiheutti omat haasteensa, esim. hanketta koordinoivan liikuntakoordinaattorin vierailut varhaiskasvatusyksiköissä ei ollut aluksi mahdollisia. Liikkeelle lähdettiinkin henkilöstön tietoisuuden lisäämisellä Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelmasta, mm. henkilöstön koulutuksella, lisäksi kaikki yksiköt liittyivät mukaan Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelmaan. Ensimmäisenä hankevuotena tilattiin yksiköihin myös aktivoivia lattiatarroja sekä lähdettiin tekemään liikuntavälinekartoituksia.

Toinen hankevuosi, vauhti kiihtyy

Toisen hankevuoden aluksi lähdettiin suunnittelemaan liikkumisen lisäämiselle rakenteet ja eri työkaluja, mitkä tukevat työntekijöitä arjessa. Tärkeimpänä työkaluna tehtiin liikkumisen vuosisuunnitelma, johon on kuukausittain koottu eri motoriset perustaidot ja varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset. Vuosisuunnitelmasta löytyy myös vinkkejä eri liikuntatapahtumiin ja liikuntatiimin tapaamisiin aiheita. Liikunnan vuosisuunnitelma kulkee käsikädessä Liikkuva varhaiskasvatus – ohjelman Varhaiskasvatuksen henkilöstön käsikirjan kanssa.

Syyskuun kehittämiskohteet liikunnan vuosisuunnitelmassa
Liikunnan vuosisuunnitelma
Listattuna keinoja lasten vaikuttamiseen
Kuva liikunnan vuosisuunnitelmasta – mitä vinkkejä on annettu fyysisten aktiivisuuden suosituksiin

Jokaisesta varhaiskasvatus- ja esiopetusyksikön ryhmästä valittiin ryhmän liikuntavastaavat ja yksikön liikuntavastaavat muodostivat yksikön liikuntatiimin. Yksiköiden liikuntatiimeistä valittiin myös yksi edustamaan yksikköä koko kaupungin liikuntafoorumin tapaamisiin, joita oli 3 kertaa / 6kk. Liikuntafoorumin tapaamisissa käsiteltiin ajankohtaisia asioita ja jaettiin liikuntavinkkejä toisille. Liikuntafoorumin edustaja vei liikuntaterveiset oman yksikön liikuntatiimille ja liikuntavastaavat taas omille ryhmille. Vaikka valittuna olikin liikuntavastaavat, painotettiin kuitenkin sitä, että kaikki kasvattajat ovat lasten liikuttajia ja liikkumisen mahdollistajia. Liikkuminen on kaikkien yhteinen asia.

Liikuntavastaaville perustettiin myös oma Teams -alusta, jonka kautta liikuntakoordinaattori tiedotti ajankohtaisista asioista ja jakoi liikuntavinkkejä, ideana myös, että liikuntavastaavat voivat jakaa Teamsiin oman yksikön hyviä liikuntavinkkejä yli yksikkörajojen. Teams-alusta toimii myös materiaalipankkina, auttamassa myös liikkumisen suunnittelua, kun valmiita vinkkejä on sinne kerätty eri teemoista.

Erityisesti koronan jälkeen tuntui, että tärkeää on myös kohdata lapset ja työntekijät kasvotusten paikan päällä. Siksi tärkeä osa toista hankevuotta olikin liikuntakoordinaattorin vierailut yksiköissä ja liikuntatuokioiden pitäminen. Liikuntakoordinaattorin liikuntatuokioista kasvattajat saivat taas uusia ideoita ja innostusta arkiliikkumiseen. Liikuntakoordinaattorin tärkein sääntö olikin, että liikkumisen pitää olla kivaa ja hauskaa ja että kaikki saavat onnistumisen kokemuksia. Liikuntakoordinaattorin pitämissä liikuntatuokioissa oli myös toiminnallisen oppimisen näkökulma, pienempien kanssa esimerkiksi harjoiteltiin liikunnan avulla värejä, kun taas eskarilaisten kanssa matemaattisia taitoja.

Tärkeä osa liikuntakoordinaattorin vierailuja oli myös keskustelut kasvattajien kanssa. Monilla kasvattajilla oli oletus, että liikunnan pitää olla aina isoa, hienoa, suurta ja paljon valmisteluja vaativia tuokioita. Tai että liikuntaa voi olla vain liikuntasalissa. Tärkeä osa koko hanketta ja suurin onnistuminen oli se, että kasvattajat alkoivat kiinnittää lasten liikkumiseen huomiota ja vähentää istumista ja odottamista. Ymmärrettiin myös, että liikuntaa voi olla pitkin päivää ja missä tiloissa ja hetkissä vain.

Leiki ja Liiku Sastamala hankkeen toisena vuotena tilattiin liikuntavälineitä kaikkiin esiopetus- ja varhaiskasvatusyksiköihin.

Kolmas hankevuosi, ja hyvin alkanut matka jatkuu

Kolmas hankevuosi painottui luotujen rakenteiden vakiinnuttamiseen, jotta liikunnallinen toiminta jatkuu, vaikka hanke päättyy. Syksyllä 2022 järjestettiin koko Sastamalan kaupungin varhaiskasvatus- ja esiopetushenkilöstön liikuntakoulutus yhteistyössä Hämeen Liikunnan ja Urheilun kanssa. Liikuntakoulutuksessa kuudesta eri liikuntatyöpajasta työntekijät saivat valita kaksi työpajaa, joihin osallistuivat. Työpajat olivat toiminnallisia ja pursuivat helposti toteutettavia liikuntavinkkejä niin sisälle, ulos, kuin pieniin tiloihin ja isoihin tiloihin. Koulutuksesta kaikki kasvattajat saivat eriasteisen liikuntakipinän ja uusia vinkkejä. Liikuntakoulutuksessa kaikille kuului myös ulkoilu, jossa keskityttiin kasvattajien omaan (työ)hyvinvointiin.

Perhepäivähoitajat huomioitiin myös Leiki ja Liiku Sastamala -hankkeessa. Perhepäivähoitajille järjestettiin kaksi eri liikuntatapahtumaa, ensimmäinen keväällä 2022 ja toinen syksyllä 2022. Liikuntatapahtumat saivat paljon kiitosta. Myös perhepäivähoitajille tilattiin liikuntavälineitä.

Kolmantena hankevuotena painotetaan myös yksiköiden esimiesten osallistamista ja vastuuta, koska hankkeen päätyttyä siirtyy vastuu esimiehille, jotta toimivat liikuntarakenteet jatkuvat ja esimiehet pitävät liikuntapuhetta yllä yhdessä liikuntavastaavien ja kaikkien kasvattajien kanssa.

Leiki ja Liiku Sastamala -hankkeen isoimmat onnistumiset: liikkumisen lisäämiseen luodut käytännöt ja rakenteet ja henkilöstön asennemuutos; liikkumisen mahdollistajia ja liikunnan iloon kasvattajia.

Varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattori Satu Rautanen satu.rautanen@sastamala.fi