Erätaitoja kavereiden kanssa

Metsästäjäliiton koordinoimissa eräkerhoissa tutkitaan ja opitaan yhdessä metsästä ja eräilystä. Kerhotoiminta keskittyy metsästyksen ja kalastuksen teemoihin monipuolisesti. Kerhomalli toteutetaan yhteistyössä Suomen Riistakeskuksen, 4H ja Vapaa-ajankalastajien kanssa. Tällä hetkellä kerhoja pyörii noin kymmenkunta. Kerhot pyörivät aina koko lukuvuoden kerrallaan.

Kerhojen tavoitteena on tuottaa paikallista harrastustoimintaa avustuksen mukaisesti. Ensisijaisesti toimintaa järjestetään, jotta lapset pääsevät nauttimaan luonnosta ja erityisesti pienten paikkakuntien lapsilla olisi viikkoharrastus, jossa oppia kivoista asioista ja tehdä yhdessä samanikäisten kanssa, jopa mahdollisesti saada uusia kavereita.  Ympäri Suomea kerhot ovat olleet suosittuja.

Lapsille luontoharrastus on tärkeää

Harrastajista ei ole ollut pulaa, tulijoita olisi enemmänkin mitä on tarjontaa. Avustuksen avulla on voitu maksaa pientä korvausta ohjaajille, jotka sitoutuvat toiminnan järjestämiseen lukuvuodeksi kerrallaan. Avustuksen turvin on myös voitu tarjota lapsille evästä ja kattaa matkakuluja, joita retkistä metsiin ja järville syntyy.

Kerhossa harjoitellaan haulikon käyttöä
Kerhossa harjoitellaan turvallisesti haulikon käyttöä

Kerhoissa tutustutaan monipuolisesti erästelyyn. Tehdään metsäretkiä, tunnistetaan eläintenjälkiä, kokkaillaan tulella ja rakennetaan riistalle ruokinta- ja pesäpaikkoja ja huolehditaan niistä. Osa kerhoista on käynyt tutustumassa myös käytännön metsästykseen ja oppinut riistaruuan alkuperästä ja käsittelystä. Kerholaiset ovat myös käyneet ampumaradalla tai osa on suorittanut metsästäjätutkinnon. Kerhoissa myös kalastetaan monipuolisesti, kevättalvella käytiin mm. madepilkillä ja osa kerholaisista on päässyt tekemään oman vieheenkin. Koska kerhokausi on koko lukuvuoden, ehtii vuodenajan vaihtuessa hyvin tutustua monipuolisesti eräilyyn.

Sorsantuubipesä
Sonsantuubipesää rakennetaan

Kerhot toimivat saman konseptin alla, mutta maantieteellisesti eroja saattaa olla toimintojen järjestyksellä tai esim. mille riistalle rakennetaan ruokintapaikkoja. Luonnossa on eroja, jos siihen tutustuu Mäntsälässä tai Rovaniemellä. Kuitenkin kaikissa on tavoitteena rakentaa ja syventää lasten luontosuhdetta, opettaa vastuullista eränkäyntiä ja harrastaa turvallisten aikuisten kanssa.

Sorsatuubi luonnossa
Sorsatuubi asennettuna paikoilleen

Ei tule yllätyksenä, että suurin osa osallistujista on poikaoletettuja mutta myös tytöt ovat löytäneet kerhot. Yleisesti on myös kiva huomata, että eräily kiinnostaa koko ajan monipuolisempaa joukkoa ja se on suosittu harrastus kaikissa ikäluokissa.

Teksti: Elina Mäkelä, Nuorisotyön asiantuntija, Metsästäjäliitto

Kirjoittaja toimii Riista- ja Kalakerhojen koordinoijana. Hän on itsekin luonnosta nauttiva, keräilevä metsästäjäkalastaja, jonka eräkaverina toimii usein käyttölinjainen cockerspanieli Lyyli.