Biblioteken stöder olika läsare och stärker partnerskap – 1,9 miljoner euro för utvecklingsprojekt

Med utvecklingsunderstöden för bibliotek stöds bibliotekens föränderliga verksamhet runt om i Finland. Syftet med understöden är att främja i synnerhet tillgången till tjänster och en mångsidig läshobby.

Regionförvaltningsverken har beviljat 97 projekt 1 961 900 euro i understöd för regional och lokal utveckling av biblioteken. Med projekten främjar man läshobbyer, läskunnighet och livslångt lärande samt utvecklar biblioteken som aktörer inom aktivt medborgarskap, demokrati och yttrandefrihet. Med understöden skapas nya verksamhetsmodeller för biblioteken när det gäller tjänsternas verkningsfullhet och tillgänglighet.

Utveckling i samarbete med partner

Partnerskapet är centralt i många projekt som fått understöd. I Mäntyharju-bibliotekets projekt Kirjastosta elämys-, oppimis- ja asiointikeskusplaneras och testas öppna användarmiljöer som baserar sig på kundernas behov. Utvecklingspartnerna förbinder sig att delta i produktionen av tjänster och evenemang. Det nya verksamhetssättet med kommunala aktörer gör också biblioteket till en mer ansvarsfull och aktiv lokal aktör. Bibliotekstjänsterna profilerar sig bättre som en del av kommunernas välfärdstjänster.

Lahtis främjar i sin tur invånarorienterad verksamhet och dialoger i sina närbibliotek. Med partnerna ökas användningen av bibliotekslokaler och aktörernas aktivitet. Målet är ett närbibliotek som beaktar invånargrupperna jämlikt och där alla kommuninvånare känner sig välkomna.

I Pihtipudas biblioteksprojekt Kaveria ei jätetä! – kirjastokummi Wiitaunionin hyvinvointipalveluja välittämässä utvecklas också ett nytt koncept där man skapar en bro mellan generationerna och tar hand om dem som löper risk för utslagning. Fadderverksamheten stöder de äldres välbefinnande och minskar utslagningen bland kunderna inom sysselsättningstjänsterna. Genom projektet kommer bibliotekstjänsternas roll i lokalsamhället och i kommunernas välfärdstjänster att framträda bättre.

Läsare i behov av stöd finns i alla åldersgrupper

Mångsidiga läsfärdigheter är nyckeln till kontinuerligt lärande och ett fullvärdigt medborgarskap. Öppen tillförlitlig information och källkritik skapar förutsättningar för att verka i ett digitalt samhälle. I år stöds läsare som behöver särskilt stöd genom projekt som syftar till att främja läsandet. Både barn och unga och vuxna behöver stöd.

Till exempel Raumos bibliotek har projektet Kielitietoinen kirjasto – Lukitukea tarvitsevien oppilaiden lukijuuden ja osallisuuden edistäminen som är avsett för dem som studerar finska och för svaga läsare samt deras familjer.

Kuopio bibliotek har projektet Lukukirjo där målgruppen är barn. Inom projektet utvecklas strukturer som stöder läsandet och som inspirerar särskilt barn som har lässvårigheter eller språkliga svårigheter. Bibliotekets personal utfärdar läsdiplom som också beaktar de läsare som behöver mest stöd. Läsdiplomet innehåller mångsidigt material på olika nivåer (bl.a. ljudböcker, lättlästa böcker, e-böcker och e-ljudböcker, filmer).

Även vuxna kan ha dålig läskunnighet. Det har av tradition varit svårt för biblioteket att nå de vuxna som inte upplever att biblioteket är avsett för dem. Uleåborgs stadsbibliotek svarar på denna utmaning med projektet Minun kirjastoni – yhdessä enemmän. Målet är att stärka vuxnas läskunnighet och förebygga utslagning. Målgruppen är unga vuxna och vuxna med svag läsförmåga och som inte använder biblioteket.

Vasa bibliotek har det tvåspråkiga projektet Läsandet flyter – vardagen flyter (Lukeminen sujuu – arki sujuu) som främjar läskunnigheten och läshobbyer hos unga vuxna och vuxna och därigenom meningsfullheten i vardagen. Målgrupper är kunder inom psykiatrisk rehabilitering, kunder inom arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte och sysselsättningstjänster samt patienter på ett rättspsykiatriskt sjukhus. Med samarbetsparterna strävar man efter att nå kunder vars förmåga att klara sig i vardagen är förenad med utmaningar på grund av dålig läskunnighet och dåliga digitala färdigheter.

Beviljade understöd enligt region

Bakom länkarna ser du de understöd som regionförvaltningsverken beviljar inom sina områden:

Regionförvaltningsverket i Södra Finland
I understöd beviljades 495 500 euro för 21 projekt.

Regionförvaltningsverket i Östra Finland
I understöd beviljades 277 200 euro för 15 projekt.

Regionförvaltningsverket i Lappland
I understöd beviljades 133 000 euro för 5 projekt.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
I understöd beviljades 235 600 euro för 14 projekt.

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
I understöd beviljades 602 600 euro för 33 projekt.

Regionförvaltningsverket i Norra Finland
I understöd beviljades 218 000 euro för 10 projekt.

På webbplatsen aviavustukset.fi finns information om regionförvaltningsverkets understöd för undervisnings- och kulturväsendet.

Mer information:

Södra Finland: överinspektör Kristiina Kontiainen, tfn 0295 016 538, planerare Raija Valtonen, tfn 0295 016 567

Östra Finland: överinspektör för biblioteksväsendet Eeva Hiltunen, tfn 0295 016 513 (tillgänglig från 31.3.2021), planerare Virpi Launonen, tfn 0295 016 845

Lappland: överinspektör för biblioteksväsendet Satu Ihanamäki, tfn 0295 017 066

Sydvästra Finland: överinspektör för biblioteksväsendet Päivi Almgren, tfn 0295 018 300

Västra och Inre Finland: överinspektör för biblioteksväsendet Anneli Ketonen, tfn 0295 018 818, överinspektör för biblioteksväsendet Mika Mustikkamäki, tfn 0295 018 843

Norra Finland: överinspektör för biblioteksväsendet Merja Kummala-Mustonen, tfn 0295 017 552

Svenskspråkiga och tvåspråkiga projekt: överinspektör för bildningsväsendet Susanne Ahlroth, tfn 0295 018 762

E-postadresser: fornamn.efternamn@rfv.fi