Summary
Alueellista ja kansainvälistä toimintaa toteuttaa Mansikka ry:n Nuoret mukaan! -Nuorten osallisuuden ja vaikuttamismahdollisuuksien kehittämishanke Pohjois-Savossa. Toimintaa on ollut seitsemän kunnan alueella (Leppävirta, Suonenjoki, Rautalampi, Tervo, Vesanto, Keitele ja Pielavesi) 12–25 -vuotiaille nuorille.
Nuoret mukaan! -hanke on toiminut 2021 maaliskuusta alkaen ja lisärahoitusta on haettu vielä vuodelle 2023. Hankkeen jatkuessa, hankealue muuttuu osin ja hyväksi havaittuja toimintoja pyritään juurruttamaan kuntiin lisää.
Innostumista, osallistumista ja oppimista
Osallistuneet nuoret ovat oppineet erilaisia asioita osallisuudesta ja vaikuttamisesta hankkeen myötä. Tässä nuorten kokemuksia hankkeesta:
”Olin kansainvälisessä vaihdossa, joka toi minulle monia uusia kokemuksia sekä olen osana vaikuttajaryhmää mikä on antanut kokemusta vaikuttamisesta.”
”Kuinka tärkeitä kaverit ovat ja kuinka tärkeää on puhua omista ongelmista”
Hankkeen tavoitteet ovat vuonna 2022 olleet laajat, mutta sitä kautta on ollut mahdollista löytää usealle nuorelle paikka ja mahdollisuus osallistua. Nuorten osallisuuden ja osallistumistapojen kehittäminen ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksien lisääminen ovat hankkeen päätavoitteet. Lisäksi hankkeen avulla on tavoiteltu yhteistyön lisäämistä kuntien nuorten ja nuorisotoimien välillä yhteisen tekemisen kautta sekä tarjottu uusia toimintatapoja nuorisotyön tekemiseksi.
Hankkeen toiminnoista säännöllisesti järjestettävät Nuorten Foorumit ovat olleet eniten odotettuja nuorten keskuudessa. Kuusi kertaa järjestetyllä Nuorten Foorumeilla on tavoitettu yhteensä n. 200 nuorta ja jokaisella foorumilla on ollut myös päättäjiä sekä alueen nuorisotyöntekijöitä. Tapahtumat ovat olleet alueellisia ja keränneet aina useammalta paikkakunnalta nuoria yhteen. Teemoina on käsitelty kiusaamista, tulevaisuutta, ilmastoa ja kaveritaitoja. Jokaisesta tapahtumasta on tehty koonti alueen päättäjille, jolla on nostettu nuorten näkemystä esille.
Kuudella paikkakunnalla järjestettiin keväällä 2022 hankkeiden ja nuorisopalveluiden kanssa yhteistyössä Mikä vituttaa? -illat. Iltoihin tavoitettiin 100 nuorta iältään 13–25-vuotta. Toimintamalli herätti laajaa mielenkiintoa jokaisella paikkakunnalla.
Nuoria kiehtoo kansainvälisyys ja yhdeksi tavoitteeksi muodostuikin lisätä kansainvälisyyden mahdollisuuksia hankekunnissa. Osana hanketta, nuoria aloitettiin ohjaamaan nuoria kansainvälisiin projekteihin ja vuonna 2022 hankealueen 24 nuorta pääsi osallistumaan kansainvälisiin vaihtoihin Suomessa ja ulkomailla. Tieto kansainvälistymisen mahdollisuuksista on lisääntynyt nuorten ja nuorten kanssa toimivien keskuudessa. Verkostoja ja yhteistyökumppaneita alueiden välisen yhteistyön toteuttamiseksi on luotu ja nuorten kokemukset jo toteutuneista kansainvälisistä projekteista ovat saaneet uusia nuoria innostumaan.
Nuorille suunnatussa viestinnässä on käytetty Instagram-tiliä. Toisen vuoden lopussa Instagram-tilillä on 445 seuraajaa, joista iso osa on hankealueen nuoria. Nuorten ääntä on saatu myös esille useiden yhteistyötahojen kautta mm. Posote20 -Tulevaisuuden sote-keskus-hankkeelle on kerätty materiaalia hankealueen kuntien nuorilta.
Lisätietoja kaikista hankkeen toiminnoista on luettavissa Kehittämisyhdistys Mansikan Internet-sivuilta.
Vaikuttavuus
Nuoret ovat innostuneet kansainvälisestä yhteistyöstä ja sitä kautta kiinnostus oman alueen kehittämiseen, päätöksentekoon osallistumiseen ja vaikuttamiseen, on lisääntynyt. Yli kuntarajojen järjestetyt Nuorten Foorumit ovat tarjonneet nuorille paikan ja mahdollisuuden saada uusia ystäviä. Nuorten foorumeille on aina löytynyt uusia osallistujia jo aiemmin käyneiden nuorten mukaan. Nuoret ovat kokeneet tulleensa kuulluksi ja osalliseksi tapahtumissa.
Mikä vituttaa? -illat saivat jokaisessa kunnassa aikaan konkreettisia toimenpiteitä nuorten ajatuksista. Esimerkkinä tästä Vesannolla nuorten toivoma oma nuorten aikuisten naisten ryhmä -toiminta, jota testattiin syksyn ajan. Useimmissa kunnissa etsivät nuorisotyöntekijät kokivat Mikä vituttaa? – toimintamallin hyväksi toteuttaa myös jatkossa.
Yhteistyön lisääminen eri nuorisotoimijoiden välillä ja sosiaalisen median hyödyntäminen viestinnässä on tuonut enemmän tilaisuuksia nuorten äänen kuulemiseen. Nuorille on tarjottu tilaisuuksia osallistua päätöksentekoon ja vuoropuhelu päättäjien ja nuorten välillä on mahdollistettu tapahtumissa. Tämä on aktivoinut nuoria vaikuttamaan oman hyvinvointinsa ja ympäristönsä kehittämiseen.
Lisätietoja:
Projektikoordinaattori Heidi Lappi p. 044 308 9549
sähköposti: heidi.lappi@mansikkary.fi
Instagram: @nuoret_mukaan
Internet-sivut: https://mansikkary.fi/lue-hankkeista/nuoret-mukaan-kehittamishanke/