Etelä-Suomen AVI:n avustuksen turvin mahdollisuus järjestää toimintaa haasteellisessa elämäntilanteessa eläville nuorille!
Digitaalinen nuorisotalo ”SairaalaNuta” toimii verkossa ja se on tarkoitettu syöpää sairastaville nuorille, jotka ovat joko avohoidossa kotona tai osastohoidossa Helsingin Uuden Lastensairaalan Taika-osastolla.
SairaalaNuta on haastavassa elämäntilanteessa olevien lasten ja nuorten oma nuorisotalo, jonka ideointi lähti käyntiin Humanistisen ammattikorkeakoulun HUMAKin ja Kympin Lasten yhteistyön tuloksena.
Yhteistyökumppaneiksi hankkeen toteutukseen toivottiin ja saatiin Helsingin kaupungin nuorisopalvelut ja heidän ammattitaitoiset verkkonuorisotyön nuoriso-ohjaajansa. Aluksi Helsingin kaupunki rahoitti ohjaustoiminnan omasta budjetistaan. Pilottivaiheen hankerahoitusta hankkeelle myönnettiin Etelä-Suomen AVI:n nuorisotyön kehittämismäärärahasta. Taustatueksi hankkeen ohjausryhmään saatiin em. tahojen lisäksi edustajat kahdesta osaamiskeskuksesta; digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus Verkestä ja kunnallisen nuorisotyön osaamiskeskus Kanuunasta.
“Digitaalisella SairaalaNutalla saa olla turvallisesti kavereiden kanssa”
Hankkeen tavoitteena on tuoda nuorten hyvin eristäytyneeseen arkeen sosiaalisia kontakteja, tutustua vertaisiin ja näin ollen luoda tietoisuutta siitä, etteivät he ole yksin oman sairautensa kanssa. SairaalaNutalla jokainen nuori uskaltaa olla oma itsensä ja ilmaista sairauteensa ja lääkitykseen liittyviä oireita, kuten väsymystä, kipua ja pahoinvointia, jotka voivat vaikuttaa omaan jaksamiseen ja toimintaan osallistumiseen.
SairaalaNutan linjoille Discordiin on löytänyt pieni joukko nuoria. Porukka on nyt ollut melko vakiintunut. Toki toivomme, että kaikki kohderyhmään kuuluvat löytävät mukaan toimintaan. Ryhmäytymistäkin on selvästi tapahtunut, sillä hiljaisia hetkiä ei enää juurikaan ole ja nuoret juttelevat paljon myös keskenään. Lisäksi he ovat lisänneet toisiaan sosiaalisen median kontakteihin. Toiminta itsessään perustuu pitkälti nuorten toiveisiin. Eri pelit, kuten Roblox ja Fornite ovat olleet suosituimpia. Myös Kahoot –tietovisailut ovat olleet mieleisiä. Niitä on pidetty erityisesti juhlapyhien aikaan, kuten jouluna ja ystävänpäivänä. Tietovisailuvoittajille on tietenkin lähetetty palkinto. Nuoria on kannustettu mukaan myös erilaisin herkkulahjakortein. Osallistumisen kynnyksen madaltamiseksi on yritetty keksiä erilaisia keinoja kuten esimerkiksi viestin Nutan avaamisesta.
“Laitamme maanantaisin muutamaa tuntia ennen Nutan alkua Discordiin muistutusviestin ja on sydäntä lämmittävää, kun saa vastauksen, että “Odotan kovasti” tai “Nähdään pian”. Tuollainen pienikin asia kertoo, kuinka odotettu ja tärkeä SairaalaNuta kävijöilleen on.” SairaalaNutalla toimiva yhteisöpedagogi- opiskelija Taru kertoo.
“SairaalaNutan aikana saa pahat tunteet ja ajatukset pois mielestä”
13-vuotias Felix Hautamäki osallistui SairaalaNutaan vanhempiensa kannustuksesta. Felix sairastaa imusolmukesyöpää ja on ollut pisimmillään sairaalassa 9 kuukautta yhtäjaksoisesti. Felix kertoo, että oli alkuun hieman vastustellut ajatusta osallistumiseen, mutta kokeili ja toteaa, että se olikin hänen oma juttunsa. Hän kertoo, että SairaalaNutalla ei tarvitse puhua omasta sairaudestaan eikä myöskään peitellä sitä, sillä kaikki tietävät miksi siellä ollaan. Felix kuvaa, että SairaalaNutalla on kivaa ja ohjaajat ovat huippuja. Nutalla ohjaajat kyselevät nuorten toiveita tekemisten suhteen ja useimmiten toiveena on pelata yhdessä. Felix toteaa, että parasta SairaalaNutalla on, että sen aikana hän saa kaikki pahat tunteet ja ajatukset pois ja voi keskittyä yhteiseen hauskanpitoon.
Myös 14-vuotias Santtu on mielellään käynyt SairaalaNutalla ja se on viikon odotetuin hetki. Isä muistuttaa aina SairaalaNutan alkamisesta, sillä Santulla on aivokasvain, joka vaikuttaa myös hänen lähimuistiinsa. Santun kokemus on, että SairaalaNutan jengi ovat tosi ymmärtäväistä ja siellä saa olla oma itsensä. “Ollaan pelattu Robloxia ja Fortnitea, ohjaajat ei kylläkään ole kovin hyviä niissä. Mutta ne on mukavia ja se on pääasia.”
Etelä-Suomen AVI:n rahoituksen turvin saamme toimintaa järjestettyä vuoden 2022 loppuun saakka. Kiinnostusta ja kyselyjä tulla mukaan toimintaan olemme saaneet myös muilta lapsilta ja nuorilta, jotka ovat jostain terveydellisestä syystä hyvin eristetyssä ja haastavassa elämäntilanteessa. Olemme miettineet, että miten me tavoittaisimme kaikki ne nuoret, jotka hyötyisivät tästä toiminnasta ja miten me voisimme toimintaa laajentaa koskemaan koko Suomea. Hankeajan aikana saamme työstettyä raportin, jonka toivomme hyödyttävän ja edistävän toimintaa koko valtakunnan laajuisesti. On ollut upeaa kohdata näitä kohderyhmän nuoria, joille toimintaamme osallistuminen on ollut selvästi merkittävä ja elämänlaatua parantava ja ilahduttava asia. Tämä hanke on meille sydämen asia ja olemme kiitollisia, että saamme olla mukana tekemässä jotain näin tärkeää.
Kirjoittajat:
Sari Huttu, lehtori, yhteisöpedagogikoulutus
Taru Lahtela, yhteisöpedagogiopiskelija
Humanistinen ammattikorkeakoulu HUMAK