Musiikki- ja bänditoiminnallinen nuorisotyöhanke “LUOLA”

“LUOLA” hanke tarjoaa nuorisobändeille ja bänditoiminnasta kiinnostuneille nuorille studiotilat, jossa voi säveltää, äänittää, tuottaa ja mixata musiikkia hankkeen vetäjän Leevi Luodon kanssa. Studiolla voi myös työskennellä itsenäisesti ja erityisesti studiotyöskentelystä kiinnostuneet nuoret ovat ottaneet jo omien bändien sekä muiden bändien äänityksiä ja tuotantosessioita itselleen hoidettavaksi täten tukien hankkeen pitkäaikaisempaa tavoitetta omatoimisesta ja itsenäisestä bändiyhteisöstä. 

Toiminnassa on myös osallistettu graafisesta suunnittelusta kiinnostuneita nuoria esimerkiksi bändien logojen ja keikkajulisteiden tekemiseen sekä videokuvaus- ja -editointityöstä kiinnostuneita nuoria somepromootiovideoiden toteuttamiseen bändeille ja esimerkiksi Heinolan Nuorisopalveluiden virallisille sivuille. 

Nuorisopalveluiden järjestämät bändileirit ovat toimineet hyvänä paikallisen bändikulttuurin innoittajina ja ovat luoneet vahvan pohjan hankkeen toiminnalle. Hanke jatkaa leirien järjestämistä osallistaen uusien bändinuorten ohjaamistehtäviin aikaisempien leirien nuoria! 

Hanke tarjoaa Heinolalaisille bändeille myöskin treenikämppätilat Heinolan keskustasta Luovan ja Kokeilevan Toiminnan “Tarha”n tiloista. Bändit saavat soittaa tiloissa klo 7-22 ottaen huomioon muiden tiloissa toimivien tahojen toiminnat. Jokaisella nuorisobändillä on yksi vastuujäsen, jolla on avain treenikselle – tilojen käyttö on siis täysin omatoimista ja itsenäistä.

Hanke on myös mahdollistanut nuorisobändeille kolme konserttia 

Arkkupakastin-fest: bändileirin päätöskonsertti Heinolan WPK-talolla viime syksynä jossa esiintyi kolme jo olemassa olevaa kokoonpanoa ja yksi bändileirillä koottu kokoonpano. Tapahtuma mahdollisti bändien esiintymisten lisäksi myös koulutuskeskus Salpauksen media-alan opiskelijoille valo- ja äänituotannon suunnittelu- ja toteutuskokemuksen sekä live valo- ja videokuvauskokemuksen. Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä koulutuskeskus Salpauksen ja Heinolan Kulttuuripalvelujen kanssa. Tapahtuma oli ilmainen, päihteetön ja ikärajaton. Yleisöä saapui paikalle yli 100. 

“Joulukonsertti” KuusiKuusiKuusi-fest: joululoman aloitustapahtuma Heinolan nuorisotalo “Pleissillä”. Tapahtumassa esiintyvien bändien kanssa nuorisotalosta sisustettiin keikkapaikka; rakennettiin esiintymisalue, kasattiin nuorisotalolta löytyvistä valoista ja äänentoistolaitteista lava ja mahdollistettiin livemixauksesta kiinnostuneille nuorille ensimmäinen livemixauskokemus. Tapahtuma oli siis täysin tee-se-itse henkinen jossa bändit ohjaajan avustuksella rakensivat keikkapaikan itse. Tapahtuma oli yhdelle täysin uudelle kokoonpanolle ensimmäinen. Yleisöä saapui paikalle yli 50. 

Hellmikuu-fest: konsertti Heinolan WPK-talolla jossa esiintyi viisi Heinolalaista nuorisobändiä. Uusia kokoonpanoja oli siis syntynyt hankkeen aloittamisen myötä! Yleisössä oli nähtävissä paljon uusia kasvoja erityisesti ylä-aste ikäisistä. Tapahtuma mahdollisti bändien esiintymisten lisäksi myös koulutuskeskus Salpauksen media-alan opiskelijoille valo- ja äänituotannon suunnittelu- ja toteutuskokemuksen sekä live valo- ja videokuvauskokemuksen. Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä koulutuskeskus Salpauksen ja Heinolan Kulttuuripalvelujen kanssa. Tapahtuma oli ilmainen, päihteetön ja ikärajaton. Yleisöä saapui paikalle yli 120. 

Tästä on hyvä jatkaa!

Hanke on saanut Heinolalaisilta suuresti tukea, mikä näkyy muun muassa kasvavissa yleisömäärissä keikoilla, julkisen “Paras Teko Heinolalle” äänestyksen voittaminen ylivoimaisella äänimäärällä ja paikallisten omatoimisella bändien mainostamisella. Hanke on myös saanut huomiota muualta Suomesta kotimaisen bändimaailman edustajilta ja seuraajilta joka on mahdollistanut nuorisobändien pääsyn esimerkiksi radioon, podcasteihin ja ulkopaikkakunnille keikoille. Nuorten itse sanoittamana hanke on onnistunut luomaan turvallisen ympäristön olla sellainen kuin haluaa olla, mahdollistanut tilat toteuttaa itseään haluamallaan tavalla, kehittyä musiikissa ja bänditoiminnassa sekä tarjonnut ponnahduslaudan edetä bändin kanssa halukkaille. Tästä on hyvä jatkaa! 

Leevi Luoto, hankkeen vetäjä, Heinolan kaupunki