Lakritsia, sanataidetta, keskustelua ja kirjastotietoutta

Minulla oli erilainen mielikuva kirjastosta, ja se muuttui positiivisesti.

Opitko uutta kirjastosta? Kyllä: eKirjasto. Digiverstaan palvelut. Itsenäinen kirjasto (Huom. tarkoittaa omatoimikirjastoa)

Näin vastasi moni nuori aikuinen kyselyyn, jonka teimme etsivän nuorisotyön ryhmille vierailujemme päätteeksi. Oulun ja Raahen kaupunginkirjastojen yhteinen Minun kirjastoni – yhdessä enemmän -hanke pureutui nuorten aikuisten ja aikuisten lukutaitoon mielenkiintolähtöisesti ja yhdessä tehden. Koimme tehokkaimmaksi tavaksi mennä mukaan jo olemassa oleviin ryhmiin, jotta tavoittaisimme nuoria aikuisia, joilla mahdollisesti olisi haasteita lukutaidossa. Raahessa toimivan, etsivän nuorisotyön starttivalmennusryhmän kanssa meillä oli viisi tapaamista, kuten myös Oulussa toimivan Tiistaina tapahtuu -ryhmän kanssa.

Suunnittelimme toimintaa nuorten kanssa yhdessä ja kyselimme nuorten mielenkiinnon kohteita ja toiveita. Yhdellä kerralla saatoimme käydä opastetulla kummituskierroksella kaupungilla, toisella kerralla katsoa yhdessä nuorten valitsemaa leffaa ja jollain kerralla tehdä kirjaston Digiverstaassa vinyylitarroja. Keskustelimme unista, somenkäytöstä, ulkonäköpaineista, mediakriittisyydestä, kauhuleffoista – ja tietysti kirjastosta. Emme kuitenkaan menneet kirjat ja lukeminen edellä. Hankkeen päätyttyä toiminta jatkuu sekä Oulussa että Raahessa.

”Kirjasto on järjestänyt pisteellään opiskelijoille mukavaa toimintaa ja ovat tykänneet kovasti. Heistä on kiinnostavaa, että kirjastolaiset ovat tulleet paikalle heitä varten.” Näin tiivistää OSAO:n tekniikan yksikön opinto-ohjaaja Ilona Hakalin hankkeen aikana aloitettua yhteistyötämme ammattiopiston kanssa.

Joka kuukausittaisella Hyvispysäkillä OSAO:n omat toimijat, kuten terkkarit ja amiskoutsit, esittelevät toimintaansa toiminnallisilla pisteillään. Teemana voi olla vaikkapa päihteettömästi kesään tai yhdenvertaisuus ja tasa-arvo. Oulun kaupunginkirjastosta on käyty hankkeen aikana neljällä Hyvispysäkillä, ja nämä tunnin kestävät kohtaamiset ovat olleet mieluisia niin kirjaston työntekijöille kuin opiskelijoillekin. Lakupatukkaa vastaan opiskelijat ovat saaneet tehtävän, joka on voinut liittyä kirjannimien arvuutteluun kannen perusteella tai pieneen, leikkimieliseen Quizizz-visaan. Osa opiskelijoista ehti tulla jo tutuksi hanketyöntekijälle, ja saimme viriteltyä myös pieniä lukemiseen liittyviä keskusteluja muuten niin hektisten tapaamisten lomassa. Oulussa jatketaan OSAO:n hyvispysäkeillä käyntiä hankkeen jälkeen.

Syksyllä 2022 jalkautettiin hankkeen aikana pilotoituja ryhmiä ja pop up -käytäntöjä sekä Raahen että Oulun kaupunginkirjastojen normaaliin arkeen. Oulussa perustettiin nuorten aikuisten lukutaitoyhteistyön työryhmä (LUNA), jossa sovittiin yhteyshenkilöt kaikkiin hankkeen aikana aloitettuihin yhteistyökuvioihin. Näin saadaan taattua, että kirjastomme lukutaitotyön jatkumo ei jatkossa katkea minkään ikäryhmän kohdalla, varsinkaan niiden nuorten aikuisten, jotka jäävät kouluyhteistyön ulkopuolelle. Raahessa aloitettiin uuden starttivalmennusryhmän kanssa uudet tapaamiset lokakuussa 2022. Etsivän nuorisotyön lisäksi Oulussa jatketaan yhteistyökumppanuutta erityisammattiopisto Luovin TELMA-ryhmien kanssa työpajojen merkeissä sekä Yhdenvertaiset nuorisotyön kehittäjät -verkoston järjestämissä monikulttuurisissa tapahtumissa.

Saamiemme palautteiden perusteella olemme herättäneet nuorissa kiinnostuksen kirjastoon. Niin yhteistyökumppanimme kuin me itse olemme innoissamme jatkamassa toimintaa. Resurssit huomioiden aloitamme varovasti, mutta hankkeen aikana kartoitettujen yhteistyökumppaneiden toiminnasta löydämme takuulla lisää mahdollisuuksia kohdata nuoria aikuisia.

Mitä opimme tästä? On helpompi mennä sinne, missä nuoret aikuiset ovat, kuin yrittää houkutella heitä kirjaston järjestämiin ryhmiin. Emme oleta mielenkiinnon kohteita, vaan ongimme niitä. Esittelemme kirjaston palveluja ajatellen, mikä nuoria aikuisia voisi kiinnostaa – emme siis suoraan hyppää lukupiireihin ja aineistokokoelmien esittelyyn. Olemme rentoja, valmiita muuttamaan suunnitelmia ja annamme kaikille mahdollisuuden osallistua omalla tavallaan.

LUNA-toimintamallin verkkosivuilta löydät lisätietoa pysyvästä toimintamallistamme sekä LUNA-työryhmästä ja materiaaleja ja linkkejä muiden kirjastojen hyödynnettäväksi.

Heidi Petrov, kirjastonhoitaja

Oulun kaupunginkirjasto, heidi.petrov@ouka.fi, p. 050 3166 580