Kirjastosta ympäristötekoihin – kirjoja, keskustelua, pakopelejä ja tehtäviä

Asikkalan kirjaston hankkeessa Kirjastosta ympäristötekoihin – Kirjasto ympäristökeskustelun areenana oli tavoitteena saada kuntalaisia kirjastoon ympäristöasioiden ääreen ja nostaa kirjaston profiilia ympäristötoimijana. Yhteistyökumppaneiksi hankkeeseen lähtivät Asikkalan ympäristöpalvelut ja Asikkalan luonnonystävät ry sekä Asikkalan nuorisopalvelut. Yhdessä saatiin vuoden aikana aikaan lukupiiri, kirjallisia keskusteluiltoja, ympäristökasvatuksellinen pakopeli ja tehtävävihko Asikkalan lähiluonnosta. Hankkeen 2600 euron budjetti ylittyi sadalla eurolla.

Kirjallisia keskusteluiltoja

Asikkalan luonnonystävien kanssa oli aiemminkin tehty hyvää yhteistyötä – kirjastosta voi esimerkiksi lainata luonnonystävien soutuvenettä – mutta nyt haluttiin suunnitelmallisesti luoda yhdessä tilaa ympäristökeskustelulle. Ympäristöpalvelut lähti mukaan, koska ympäristönsuojelussa oli tarve päästä kertomaan kuntalaisille ajankohtaisista asioista esimerkiksi vesistönsuojeluun liittyen. Teemallisten iltojen houkuttimeksi kutsuttiin paikalle kuhunkin teemaan sopiva kirjailijavieras, jonka teosta oli käsitelty ensin kaikille avoimessa lukupiirissä.

Kirjasto, ympäristöpalvelut ja luonnonystävät järjestivät kevään ja syksyn 2022 aikana neljä ympäristöteemaista iltaa, joissa pääsimme ensin tietokirjailija Ina Ruokolaisen johdolla keskustelemaan kirjailijavieraan kirjasta, sitten kuulimme ympäristöpalveluiden terveisiä, ja lopuksi lavan otti haltuunsa kirjailijavieras.

Matti Leppäranta ja Lauri Arvola kertoivat ensimmäisellä kerralla kirjastaan Suomalainen järvikirja (Minerva 2021), ja keskustelua syntyi järvien tilasta. Seuraavilla kerroille keskiössä olivat Anja Erämajan Olen nyt täällä metsässä (WSOY 2019), Kimmo Ohtosen Metsä elää (Docendo 2020) ja Minna Pyykön Kuulin allien laulavan (Docendo 2020). Osallistujia oli lukupiireissä yhteensä 40 ja kirjailijapuheenvuorojen aikaan yli 90.

Tilaisuudet olivat hyvin keskustelevia, mutta paikallaolijoista lähes kaikki taisivat olla jo valmiiksi melko ympäristötietoisia. Kriittisiä puheenvuoroja ei käytetty, joten keskustelu ei ollut kovin moniäänistä. Sen sijaan paikalle saatiin hyvin samanhenkisiä ihmisiä jakamaan huolta ympäristöstä, ja sellaisina illat saivat paljon hyvää palautetta.

Nuoret mukaan – ympäristökasvatuksellinen pakopeli

Hankkeessa oli tarkoitus tavoittaa myös nuoria ympäristöasioiden pariin. Tilasimme ulkopuoliselta tekijältä käsikirjoituksen pakopeliin, jossa seikkaillaan Asikkalan maisemissa – tässä tapauksessa Päijänteen pohjassa – jolloin mukaan saatiin monenlaisia paikallisen ympäristön suojeluun liittyviä tehtäviä. Ympäristökasvatuksellista pakopeliä muokattiin yhteistyössä Asikkalan ympäristöpalveluiden ja nuorisopalveluiden kanssa. Pakohuoneen toteutuksesta vastasi Asikkalan nuorten työpaja, jossa rakennettiin lukot ja suunniteltiin rekvisiitta.

Peli oli pelattavissa kirjaston pakohuoneeksi muuntautuneessa Hiljaisessa huoneessa ajanvarauksella maalis-huhtikuussa 2023 vajaan kolmen viikon ajan. Pelinohjaajina toimivat sekä kirjaston työharjoittelija että työpajan nuoret. Noin tunnin mittaista peliä pelasi tänä aikana 48 ryhmää, joissa oli yhteensä 160 pelaajaa.

”Kun alkuhämmennyksen jälkeen pääsi vauhtiin ja ensimmäinen arvoitus ratkesi, niin lasten riemu oli käsinkosketeltavissa. Onnistumisen kokemus oli hieno koko porukalle ja peliä muisteltiin pitkään. Rehellisesti sanoen kaikkia kyllä jännitti ja kellon tikittäessä tarvittiin useaan kertaan mielen rauhoittamista.”

-Lasten kanssa pakopelannut äiti

”Nerokkaasti rakennettu pakopeli, joka antoi ajattelemisen aihetta ympäristöstä samalla kun jännityshermoa kutkutti… riittääkö aika, saadaanko arkut auki…?”

-Lapsi 11v.

Peli sai paljon kehuja ja huomiota, joten se päätettiin siirtää Asikkalassa kesäksi pienin muokkauksin kirjastolta Päijännetaloon maksua vastaan pelattavaksi. Tämä ei enää ollut varsinaisen hankkeen alaista toimintaa, koska kirjasto oli mukana vain markkinoinnissa – nuorisopalvelut pyörittivät kesätyöntekijöillä pelejä kesä-heinäkuussa, ja tänä aikana ympäristökasvatuksellista peliä pelasi yhteensä 80 pelissä yli 300 pelaajaa. Ja lisää toivottiin!

Entä mitä keksittäisiin lapsille?

Pakopeli oli suunniteltu siten, että se on noin 12-vuotiaan itsenäisesti ratkaistavissa. Pienimmät lapset pääsivät kyllä pelaamaan vanhempien kanssa, mutta lapset haluttiin huomioida hankkeessa myös erikseen. Asikkalan luonnonystävät ehdottivat, että alkuperäisen kirjanäyttely/piirustuskilpailu-idean sijasta tehtäisiin ihan oma tehtävävihko Asikkalan lähiluonnosta. Ja niin tehtiin! Luonnonystävät keksivät tehtäviä (luontokohdebingo, Vääksynjoen eläimistön väristystehtävä…), kirjasto liitti mukaan kirjavinkkejä ja ympäristöpalvelut laativat tekstin luonnon kunnioittamisesta. Vihkosen kuvituksen ja taiton teki Lotta Taarasti. OP Järvi-Häme sponsoroi vihkon tekoa, ja kirjasto maksoi osuuden painokuluista, jotta niitä saatiin laajalti jakoon: kouluille, Päijännetalolle ja kirjastoon. Kirjastossa on ollut Puuhaile ja retkeile Asikkalan luonnossa -vihkosten vieressä myös siinä vinkatut kirjat näytteillä ja selattavissa. Kaiken kaikkiaan hankkeessa oli hyvää yhteistyötä ja siinä tavoitettiin kaikenikäisiä kuntalaisia: ympäristöasiat ovat aidosti kaikkien yhteisiä. Uusi pakopeli on jo suunnitteilla, yhteistä puuhavihkosta on jaossa myös ensi keväänä Asikkalan kouluissa, lukupiiritoiminta jatkuu ja kirjasto on osoittautunut hyväksi tilaksi tiedottaa ajankohtaisista asioista. Yhteistyö jatkuu.

Tanja Kairimo
kirjasto- ja kulttuurijohtaja
Asikkalan kunta