Kirjasto kohteliaan kohtaamisen kenttänä on osa valtakunnallista Kirjastot kansanvallan foorumeina – hanketta.
Hankkeen tavoitteena on ollut madaltaa yksityisen kuntalasien vaikuttamisen kynnystä ja tuoda poliittiset päättäjät sekä virkamiehet kuntalaisten kanssa yhteisen pöydän ääreen keskustelemaan yhteisistä asioista.
Näin olemme toimineet!
Kangasniemen kirjastossa on keskusteltu ajankohtaisista asioista vuoden 2022 aikana yhdeksän kertaa.
Olemme sopineet teemat kunnan johdon kanssa. Teemoja on ollut laidasta laitaan mm. Kangasniemi nuorten silmin, Ukraina-ilta, Uusi hyvinvointialue ja Ikäihmisenä Kangasniemellä. Teemat on päätetty yhteistyössä kunnan johdon kanssa ja ne on ilmoitettu viikkoa aikaisemmin paikallislehdessä sekä kaksi viikkoa aikaisemmin kirjaston ja kunnan verkkosivuilla ja somessa.
Keskusteluun on voinut osallistua saapumalla keskustelutilaisuuteen paikan päälle, jättämällä kysymyksiä kirjaston ”kysymyslaatikkoon” tai lähettämällä kysymyksiä kunnan nettisivuilla olevan Webropol-lomakkeen kautta.
Keskustelutilaisuuksiin panelisteina on osallistunut kunnan viranhaltijoita, luottamushenkilöitä, asiantuntijoita sekä kuntalaisia – teemasta riippuen. Kirjastonjohtajan luotsaamassa keskustelussa vastataan etukäteen tulleisiin kysymyksiin ja tapahtumassa esille tuleviin kysymyksiin / kommentteihin. Keskustelu on sujunut kohteliaasti ja rakentavasti. Ennen tilaisuuden alkua olemme myös painottaneet, että tämä tilaisuus ei ole areena poliittiselle väittelylle.
Tilaisuudet ovat olleet ns. hybriditapahtumia eli paikan päälle on voinut tulla mutta striimausta on voinut seurata myös kotisohvilla. Tallenne on ollut katsottavissa kunnan nettisivuilta löytyvän linkin kautta kahden viikon ajan. Striimauksesta on huolehtinut Esa Orre.
Tilaisuuksissa on live-yleisöä ollut vaatimattomasti, keskimäärin 2-20 henkilöä, mutta striimejä on katsottu mukavasti. Pienimmillään tallenteiden katsojamäärä on ollut 63 ja suurimmillaan 171. Eniten kiinnostanut teema oli Kangasniemen imago ja vetovoima.
Palaute keskustelutilaisuuksista on ollut myönteistä. Kuntalaiset pitävät tärkeinä, että he saavat vastauksia kysymyksiinsä ja voivat osallistua tai seurata keskustelua. Järjestäjän näkökulmasta toki olisimme toivoneet joihinkin iltoihin enemmän läsnäolevaa yleisöä. Toisaalta, läsnä on ollut aina pieni joukko, jotka ovat uskaltaneet rohkeasti keskustella ja ottaa kantaa.
Sari Tulla, kirjastonjohtaja, Kangasniemen kirjasto