Siilinjärven Lukuvimma-hankkeella tavoiteltiin yläkoululaisten, erityisesti poikien, lukukipinän roihahtamista. Hanke sai AVI:n avustusta ja se toteutettiin loppujen lopuksi loppusyksyn 2021 ja kevään 2022 aikana. Hankkeen suunnitteluvaiheessa halusimme panostaa siihen, että hanke on sisällöllisesti monipuolinen. Ideoimme yläkoululaisille kirjailijavierailun, työpajoja ja draamavinkkausta.
Pitkän harkinnan jälkeen valitsimme kirjailijavieraaksi Jyri Paretskoin Iisalmesta. Jyri on tunnetusti innostava esiintyjä ja keskittynyt kirjoittamaan pojille. Jyri vieraili Siilinjärven kahdessa yläkoulussa, Ahmon ja Suininlahden kouluissa, marraskuussa 2021. Jyriä oli kuuntelemassa kahden päivänä aikana yli 600 nuorta! Vierailulla hän kertoi kiinnostavasti kirjoistaan, esitti yleisölle kysymyksiä, haastoi yläkoululaisia mukaan draamavinkkaukseen ja osallisti onnistuneesti toisinaan passiivisia yläkoululaisia.
Jyrin persoonallinen esiintyminen selvästi teki vaikutuksen – siitä kertoi yläkoululaisen kommentti vierailun jälkeen: ”ihan paras kirjailijavieras, ei mikään satutäti”. Jess, riemuitsi paikalla ollut ja kommentin kuullut kirjastonhoitajaJ
Hanketta jatkettiin keväällä 2022 ja Ahmon koululla järjestettiin kolme kirjallisuusaiheista podcast-työpajaa. Ohjaajina olivat Kuopion sanataidekoulu Aapelista Sari Siltavuori ja Riikka Viinikanoja. Opettajat kiittelivät ohjaajien ammattitaitoa ja kykyä huomioida tilanteet, joissa oppilaat olivat ”jumissa”. Kiitosta tuli myös siitä, että oppilaat saivat itse valita kirjallisuuden aihepiirin, josta alkoivat podcastia tehdä. Tsempit ja positiivinen palaute oppilaille saivat myös kiitosta.
Suininlahden koululla samat ohjaajat vetivät draamavinkkausta, aiheena säeromaanit. Tunnin alkuun oppilaille jaetiin teksti säeromaanista, jota oppilaat lukivat ääneen vuorotellen. Toisten tehtävänä oli kuunnella keskittyneesti ja seurata tekstistä, missä mennään. Kun teksti oli luettu, oppilaat pääsivät pareittain työstämään sarjakuvaa siitä, mitä kertomuksessa voisi seuraavaksi tapahtua. Tässä oli vähän käynnistysvaikeuksia ja oppitunti tahtoi käydä lyhyeksi. Näin jälkikäteen ajateltuna tähän olisi kannattanut varata kaksoistunti, mutta toisaalta haluttiin tarjota tasapuolisesti kaikille rinnakkaisluokille mahdollisuus vinkkaukseen. Ohjaajat olivat tässäkin hyvin mukana, esittivät kysymyksiä ja herättelivät oppilaiden mielikuvitusta. Tunnin loppupuolella ohjaajat esittelivät oppilaiden sarjakuvia koko luokalle ja ennättivät vinkata pikaisesti muitakin säeromaaneja.
Kirjailijavieraan valinta osui nappiin! Jyri Paretskoi ei
ollut aikaisemmin vieraillut Siilinjärvellä kirjaston kutsumana ja hän on yksi
harvoista Pohjois-Savon alueella asuvista lasten- ja nuortenkirjailijoista.
Saimme vierailun sovittua Lukukeskuksen kautta jouhevasti ja pikaisella
aikataululla.
Jyrin vierailu kiinnosti todella oppilaita, ravisteli yläkoululaisia ja antoi
hienon esimerkin kirjailijasta, joka osasi yllättää. Esityksen aikana oppilaat
saivat faktoja kirjailijan työn hyvistä ja huonoista puolista. Vierailun
jälkeen olisi odottanut Paretskoin kirjojen lainalukujen nousevan enemmänkin
kuin ne lopulta nousivat.
Sanataiteen ohjaajien kanssa oli hieman haastetta löytää yhteistä aikaa työpajoille ja vinkkauksille, koska heillä oli jo aikaisemmin sovittuja töitä. Loppukeväästä hanketta päästiin kuitenkin jatkamaan. Ohjaajien tavoittaminen sähköpostilla oli hidasta, mikä tuntui välillä turhauttavalta, koska asioista sopiminen eteni hitaasti. Loppujen lopuksi palaset loksahtelivat kohdalleen. Ahmon koulussa järjestettyihin podcast-pajoihin valikoitui osallistujiksi oppilaita, jotka jo ennestään olivat kiinnostuneita kirjoista, lukemisesta ja kirjoittamisesta. Näillä pajoilla olisi saatu laajemmat tulokset, jos ne olisi voitu kohdentaa esim. tietyn luokka-asteen jokaiselle luokalle.
Teksti: Jaana Selesniemi
Kuva: Jaana Selesniemi