Ungdomsarbetet stöder unga under undantagsförhållandena 18.3–13.4.2020 –regionförvaltningsverkets rekommendationer för ungdomsarbetare  

Ungdomsarbetets olika verksamhetsformer når ungdomar på bred front. Under undantagsförhållandena, vars konsekvenser för unga vi ännu inte känner till, understryks ungdomsarbetets kritiska styrkor: förebyggande av problem och förmåga att snabbt reagera på förändrade omständigheter och fenomen.    

Ungdomsarbetet förebygger problem hos ungdomar och underlättar familjernas vardag. Det är viktigt att skapa en känsla av trygghet, stöda nya vardagsrutiner, upprätthålla hobbyer och angenäma sysslor samt informera och besvara frågor som den här exceptionella situationen väcker hos ungdomarna och familjerna.

 Regionförvaltningsverken rekommenderar att ungdomsarbetarna fortsätter arbetet bland ungdomarna med hjälp av alternativa arbetsformer. Man ska undvika onödig närkontakt och det är bäst att dagligen följa med myndigheternas anvisningar.   

I stället för att arbeta i närkontakt uppmuntras ungdomsarbetare till att övergå till distansarbete, webbaserade plattformar och att utnyttja sociala medier i arbetet med ungdomarna. Om det är nödvändigt att träffa den unga ska båda vara utan symtom och följa Institutet för hälsa och välfärds (THL) anvisningar.   

Ungdomsverkstäderna   

Regionförvaltningsverken rekommenderar att ungdomsverkstäderna fortsätter sin verksamhet men att de beaktar statsrådets beslut och rekommendationer. Verksamheten kan genomföras genom att utnyttja exempelvis distanshandledning och webbaserade lösningar. Det är skäl att under dessa förhållanden noga överväga om handledningen ska ges i närkontakt.   

Verkstäderna ska kontrollera avtalen som de har ingått med samarbetspartnerna samt avtalen med dem som är i handledning, vara i kontakt med aktörerna som skickar ungdomarna och komma överens om möjligheten att fortsätta handledningen på ett nytt sätt.    

Dessutom uppmanas verkstadsaktörerna att kontrollera vilka linjedragningar som har gjorts av FPA, arbets- och näringsförvaltningen och andra berörda myndigheter. Anvisningar för lönesubventioner och arbetsprövning håller på att utarbetas inom arbets- och näringsministeriet.    

Om ungdomsverkstäderna avbryts eller verksamheten ändras på ett väsentligt sätt ska man beakta villkoren i samband med statsunderstödsbeslutet och vid behov vara i kontakt med regionförvaltningsverket. Ändringarna kan leda till att understödet ska betalas tillbaka.   

Uppsökande ungdomsarbete   

Regionförvaltningsverken rekommenderar att det uppsökande ungdomsarbetet fortgår men att man beaktar statsrådets beslut och rekommendationer.    

Den uppsökande ungdomsarbetaren kan alltjämt träffa ungdomar. Vid möten ska man gynna elektroniska medel att hålla kontakt. Det är alltjämt möjligt att efter övervägande mötas ansikte mot ansikte med beaktande av THL:s anvisningar.    

Statsunderstödet är avsett för att stöda uppsökande ungdomsarbete enligt ungdomslagen (1285/2016) och understödet hänförs till lönekostnader för uppsökande ungdomsarbete.    

Om man beslutar att avbryta det uppsökande ungdomsarbetet eller väsentligt ändra verksamheten ska det anmälas till regionförvaltningsverket enligt statsunderstödsbeslutet. Ändringarna kan leda till att understödet ska betalas tillbaka. 

Vi fattar statsunderstödsbesluten för 2020 så snabbt som möjligt med beaktande av det övergripande läget. Vi samarbetar med centrala myndigheter och förmedlar vidare den lägesinformation som vi får.    

Det råder nu undantagsförhållanden som vi inte tidigare har upplevt, men tillsammans klarar vi det. Ni gör ett viktigt jobb, men kom också ihåg att ta hand om er själva.   

Regionförvaltningsverken 

Ytterligare information  

Coronavirusläget påverkar statsunderstöden:   http://aviavustukset.fi/index.php/tiedotteet/koronavirustilanteen-vaikutus-valtionavustuksiin/

Svar på vanliga frågor till regionförvaltningsverket hittar du här:   http://www.avi.fi/sv/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset

Verksamhetsmodeller, idéer för fortbildning i nya medel hittar du på kompetenscentret Verkes sidor:   https://www.verke.org/material/vinkkeja-nuorten-kanssa-toimimiseen-verkossa/   God praxis hittas dessutom på Nationella verkstadsföreningens webbsidor och kanaler för sociala media: https://www.tpy.fi Undervisnins

Powerpoint-version