Pieksämäen kaupunki halusi panostaa kuntalaisten hyvinvointiin ja viihtyvyyteen Tahinlammen EU-uimarannan perusparannuksen avulla. Hanke aloitettiin jo vuoden 2022 puolella ja suunnittelua jatkettiin kuntalaisten kuulemisella vuoden 2023 alussa. Hankkeeseen haettiin oman investointirahan lisäksi Itä-Suomen Aluehallintovirastolta liikuntapaikkarakentamisavustusta, jonka saaminen oli poliitikkojen ehto hankkeen toteuttamiselle. Yhteistyö AVI:n kanssa sekä haku- että toimintavaiheessa sujui loistavasti ja opimme lisää hankemaailmasta sekä tämän suuruisten projektien toteuttamisesta.
– Saimme kuntalaisten kuulemisessa ilahduttavan paljon positiivista palautetta, kehittämisideoita sekä kiinnostavia tarinoita ranta-alueesta. Toiveita on otettu huomioon lopullisessa suunnitelmassa ja uskon, että aktiivinen yhteistyö teknisen toimen kanssa rakennusprojektissa takaa meille loistotuloksen, kertoi liikuntapalvelupäällikkö Jari Honkanen Pieksämäen lehdessä.
Tausta
Tahinlammen uimala on rakennettu vuonna 1950 Pieksämäen kaupungin vuokraamalle maa-alueelle kauniiseen savolaiseen maisemaan puhdasvetisen Tahinlammen rantaan 3,2 km päähän kauppatorista. Kevyen liikenteen väylä vie kauppatorilta Peiposjärven tien alkuun asti, mutta viimeinen osa n.900 metriä on kapeaa asfalttitietä ilman piennarta tai kevyen liikenteen väylää.
Parkkipaikkaratkaisut eivät olleet turvallisia ja rannan ohi menevän tien liikenne on vilkasta. Uimarannan alueella oli vuonna 1950 rakennettu huonokuntoinen huolto/pukuhuonerakennus, irtopukukoppeja, bajamaja wc, kaksi erillistä laituria sekä hyppytorni.
Toteutus
Arkkitehtikilpailutuksen jälkeen päästiin aloittamaan varsinainen suunnittelu ja kilpailutus, joka osoittautui joiltain osin varsin hankalaksi ja hitaaksi. Tässä oli hurjasti apua Pieksämäen kaupungin teknisen puolen vahvasta osaamisesta ja yhteistyöstä.
Pysäköintialue sijoitettiin rannan välittömään rannan läheisyyteen niin, että asiakkaiden ei tarvitse ylittää tietä ja kulku rannalle on turvallista. Ranta-alueen ympärille rakennettiin aita, jotta rannalle pääsee vain jalkaisin. Aivan porttien välittömään yhteyteen asennettiin useita pyörätelineitä, joilla kannustetaan uimareita tulemaan rannalle polkupyörillä.
Ranta-aluetta laajennettiin, jotta myös pienemmille lapsille saatiin oma turvallinen paikka uimiseen. Vanhat laiturit, hyppytorni ja huoltorakennus purettiin ja rannalle sijoitettiin uudet laiturit sekä uusi hyppytorni irralleen muusta laiturirakenteesta. Lapsille rakennettiin rannalle turvallinen leikkipiste ja vanhemmille kuntoilupaikka, josta voi valvoa leikkijöitä kuntoillessaan.
Esteettömyys oli suunnittelu- ja rakennusvaiheessa tärkeässä roolissa ja nyt parkkipaikalta pääsee helppokulkuista reittiä pitkin esteettömään pukukoppiin. Veteen on rakennettu myös inva-ramppi ja rannalle wc, johon pääsee pyörätuolilla. Olimme yhteydessä Pieksämäen vammaisneuvostoon ja saimmekin sieltä asiantuntija-apua monessa kohdassa myös rakennusvaiheessa.

Risut ja Ruusut
Kuntapolitiikan varovaisuus, verkkainen vauhti ja kilpailutussäännöstö aiheutti starttivaiheessa ongelmia ja suunnitelmia jouduttiin muokkaamaan, sekä joiltain osin perumaan. Jo rakennusvaiheessa saatiin negatiivista palautetta rannan rakenteista, hyppytornin sijoittamisesta, esteettömyydestä sekä rakentamisen aikataulusta, joka kuitenkin johtui lautakunnan päätöksien viivästymisestä. Jälkikäteen arvosteltiin myös rakenteiden materiaaleja ja ilkivaltaherkkyyttä. Suunnitelmissa olleen uimaranta-alueelle johtavan maantien leventäminen kevyenliikenteen väylällä/pyöräpolulla jäi valitettavasti projektissa tuleville vuosille.
Vastusta herättänyt erillinen hyppytorni toi lisää turvallisuutta, sillä kaikki hyppijät ovat nyt uimataitoisia ja myös viikonloppujen ilkivalta on hyppytornista poistunut!
Rantaan sijoitetut kuntoiluvälineet sekä lasten leikkipaikat ovat tehneet alueesta viihtyisämmän paikan kaikenikäisille. Kun parkkipaikalta vielä lähtee Vedenjakajareitistön yksi eniten käytetyistä poluista, on Tahinlammen uimaranta-alue herännyt aivan uuteen elämään.
Kaupungin organisaatiossa yhteistyö liikuntatoimen ja teknisen toimen kanssa oli projektissa puntarissa. Kun hankkeen hallinnoija/rahoittaja on eri hallintokunnasta kuin toteuttaja, tulee haastavia tilanteita esim. projektin taloustilanteen seurannassa. Tämä poikkihallinnollinen yhteistyö saatiin kuitenkin toimimaan ja opimme organisaationa tekemään hommia yhdessä. Tästä projektista on varmasti hyötyä liikunnan ja teknisen puolen tulevaisuuden yhteistyössä.
Kaupunkilaiset ovat ottaneet uimarannan omakseen ja käyttöaste on ollut hyvä. Seuraavana kesänä saamme rannalle myös kävijäseurannan. Erityisesti ulkopaikkakuntalaiset ovat antaneet ylistävää palautetta rannasta ja sen toiminnoista. -Tahinlammen uimaranta! Olen kiertänyt Suomea paljon ja pyrin pääsemään uimaan aina kun mahdollista. Olettepa tehneet aivan mahdottoman hienon rannan, hakee totisesti vertaistaan. Kaikille ikäryhmille ja erilaisille ihmisille jotakin! Ja paikalle pääsee myös matkailuautolla. Seuraavaksi lammen ympäri patikoimaan ja sitten kohti torianne, uskon että sekin on yhtä viihtyisä!
– Jan Stenberg
Lisätietoja uimarannasta:
Jari Honkanen
liikuntapalvelupäällikkö
Pieksämäen kaupunki
jari.honkanen at pieksamaki.fi
+ 358 44 788 4426