Kiuruveden kirjaston hankkeessa haluttiin tavoittaa 4-6-luokkalaisia kiuruvetisiä koululaisia. Aikaisemmat hankkeemme olivat alaluokille ja tämä hanke oli jatkumoa edellisiin hankkeisiin. Hankkeessa haluttiin päästä lähemmäs nuorten ajatusmaailmaa ja selvitellä heidän kiinnostuksen kohteitaan. Tavoitteena oli myös saada kirjasto enemmän nuorten näköiseksi ja löytää mahdollisimman monelle nuorelle jotain mielenkiintoista luettavaa. Yhteistyökumppaneina hankkeessa olivat Kiuruveden vapaa nuorisoteatteri, Rytkyn koulu ja Nivan koululta kolme 5. ja 6. luokkaa.
Tapaamiset kirjastolla
Hankkeeseen palkattiin hanketyöntekijä, joka aloitti työt elokuussa 2023. Aluksi hanketyöntekijä järjesti jokaiselle mukana olevalle luokalle kaksi alkutapaamista, joista vähintään toinen oli kirjastolla. Ensimmäisissä tapaamisissa oppilaat miettivät omia lukupolkujaan. Lukupolkutehtävässä pohdittiin sitä, mitä kirjoja lapsena oli luettu ja minkä ikäisenä on opittu lukemaan. Lukupolkuun kartoitettiin koulussa luettuja kirjoja ja palattiin nykyhetkeen: mitä kirjaa lukee nyt parhaillaan.
Seuraavissa tapaamisissa oppilaat tekivät kirjastolla erilaisia tehtäviä. Yhdessä tehtävässä valittiin kirjoja lasten ja nuorten osastolta. Perusteina valinnoille olivat paras kansi, paras takakannen teksti, suositus kaverilta ja yksi kirja valittiin silmät kiinni hyllystä oman etunimen kirjaimen kohdalta alkavalta kirjailijalta. Tehtävä jatkui niin, että jokaista valittua kirjaa luettiin ensimmäiset 3-10 sivua ja sen jälkeen valittiin yksi kirja, jota haluaa jatkaa. Tämä kirja lainattiin mukaan. Toisessa tehtävässä oppilaille annettiin iso paperi ja tehtäväksi keksiä mahdollisimman monta syytä lukea kirjoja. Syitä löytyikin paljon ja niistä koostettiin somejulkaisu sekä tehtiin juliste kirjastolle satusoppeen.
Kirjavinkkaus
Yksi hankkeessa mukana olleista luokista alkoi suunnitella kirjavinkkauspaikkaa kirjastolle. Vinkkaamisesta haluttiin tehdä mahdollisimman helppoa. Tuloksena oli kirjavinkkausseinä sekä oppilaiden suunnittelemat yksinkertaiset kirjasvinkkauslaput. Vinkkauslappuun kirjoitetaan kirjan nimi, tekijä ja ajatukset kirjasta sekä annetaan kirjalle tähtiluokitus. Vinkkilappu kiinnitetään seinään. Vinkkauspaikan edessä on myös pöytä, johon voi laittaa esille vinkattuja kirjoja. Toinen ryhmä teki kirjavinkkausta näyttelyn avulla. He piirsivät tai muovailivat valitsemansa kirjan hahmon ja tekivät töistä ja kirjoista näyttelyn kirjastolle. Vertaisvinkkaamista harjoiteltiin myös ryhmissä oppilaiden kesken.
Pakopeli
Yksi luokka suunnitteli hanketyöntekijän ohjaamana pakopelin kirjastolle. Aluksi suunniteltiin pelin tunnelmaa ja taustatarinaa. Sitten mietittiin pelin rakenne ja tehtävät ja hankittiin pelimateriaalit. Tuloksena oli pakopeli, jossa lähdetään selvittämään, mitä on tapahtunut kirjastolla töissä olleelle Marutta Kosmoselle. Pakopeliä voi pelata kerralla 1-6 henkeä, ja se kestää 15-30 minuuttia. Pakopelin kaikki tarvikkeet mahtuvat yhteen muovilaatikkoon, ja se on helppo siirtää paikasta toiseen. Pakopeliä voi pelata kirjaston aukioloaikoina, ja se voi toimia myös yhtenä toimintapisteenä erilaisten tapahtumien yhteydessä.
Muut tapahtumat ja some
Kirjailijavieraana hankkeessa oli Ylä-Savon oma kirjailija, 13-vuotias Vilja Kainulainen. Hänen ensimmäinen kirjansa ”Pinnan alla” julkaistiin helmikuussa 2023. Vierailuilla Vilja kertoi omasta kirjoitusprosessistaan sekä lukemisesta harrastuksena. Vierailuun oli varattu myös aikaa kysymyksille, ja oppilaat innostuivatkin kysymään Viljalta monenlaisia asioita. Kirjailijan ikä ja innostava persoona tekivät vuorovaikutuksesta helppoa, ja vierailut onnistuivat hienosti. Kirjailijavieraan tapasivat kaikki hankkeessa olleet Nivan koulun 5. ja 6. luokan oppilaat. Lisäksi hankkeessa järjestettiin lukumaraton kirjaston Satusopessa ja Kansainvälinen Harry Potter-lukupäivä. Hanke osallistui myös kirjaston järjestämiin tapahtumiin.
Kirjastolle luotiin oma TikTok-tili. TikTok-videoilla kerrotaan kirjaston arjesta ja tapahtumista. Yhtä videota saatiin mukaan tekemään myös Kiuruveden kaupunginjohtaja. Tällä fiktiivisellä videolla asiakas valittaa metelistä kirjastossa ja ottaa yhteyttä kaupungin johtoon. Videoilla on ollut 500 – 6000 näyttökertaa, ja seuraajia on noin 1000. Sisällön kehittämistä on jatkettu hankkeen loppumisen jälkeen. Haastavaa on ollut miettiä omanlainen tapa viestiä TikTokissa, mutta pikkuhiljaa se on löytymässä.
Jatko
Hanke onnistui ottamaan yhteistyökumppaniluokat hienosti mukaan kaikkiin toimiin. Yhteistyö koulun ja hanketyöntekijän välillä sujui hyvin. Hankkeesta jäi kirjastolle hyviä työkaluja hankkeen jälkeenkin. Kirjavinkkausseinä jää kirjastolle kokeiluun. Nivan koulun kanssa on sovittu, että kirjavinkkauksesta huolehtivat vuosittain 5. luokkalaiset. Lukuvinkkausohjeistus jaettiin myös sivukylän kouluille, jotta sieltäkin saataisiin kirjavinkkejä esimerkiksi kirjalaatikkolähetyksien mukana. Myös kirjaston satusopen lasivitriineihin tehtäviä näyttelyitä voi jatkaa. Kirjaston henkilökunta kävi pakopelin läpi ja se on lainattavissa tai ryhmille ohjattavissa.
Lukutaitotyö tälle kohderyhmälle ei ole helppoa. Usein arjen kirjastotyössä ei ole aikaa panostaa niin paljon kuin hankkeessa eikä keksiä uusia kiinnostavia juttuja. Lukutaitotyötä pitäisi tehdä laajasti; kaikenlaisia toimia tarvitaan. Tarvitaan kirjastonkäytön opetusta, perinteistä kirjaston työntekijän kirjavinkkausta ja siihen lisäksi vertaisvinkkausta ja somekanavia. Hankkeen parasta antia oli lukemaan innostamisen menetelmät, joiden ei tarvitse olla niin vakavia. Voi valita kirjan silmät kiinni hyllystä, lukea sitä 10 sivua ja päättää sitten, lukeako loppuun vai ei.
Teksti ja kuvat: Heidi Huhtilainen