Lukutaidon aktivointia aikuisille – elämyksiä, yhteisöllisyyttä ja iloa

Lohjan kaupunginkirjaston ”Lukutaidon aktivointia aikuisille” -hankkeen päätavoitteena on ollut nimensä mukaan tukea aikuisten lukutaitoa sekä edistää asiakkaiden osallisuutta kirjaston monipuolisissa palveluissa.

Jalkautuminen kirjaston ulkopuolella on ollut yksi hankkeen merkittävimmistä toimintamuodoista. Lukemisen ystäviä on löytynyt seniorikahviloista, mielenterveyskuntoutujien ryhmistä, hoivakodeista ja erityisryhmistä. Jokainen näistä kohtaamisista on pitänyt sisällään oman tarinansa sanojen voimasta. Olemme tuottaneet runoja, leikitelleet sanoilla, muistelleet mieleen jääneitä tapahtumia ja keskustelleet siitä, miten kukin on luetun tekstin ymmärtänyt.

Kohtaamisten määrä ja niistä saatu palaute ovat olleet hankkeemme suurimpia voittoja ja saimmekin ryhmätoteutuksista paljon positiivista palautetta. Hankkeen puitteissa järjestettiin 21 ryhmätilaisuutta, joihin osallistui yhteensä 284 henkilöä.

Suttarunoja roikkumassa seinällä.

Asiakkaiden tarinat esiin

Asiakkaiden osallistaminen on kannustanut meitä kokeilemaan erilaisia tapoja innostaa tekstien ääreen. Yksinkertaisimmillaan tämä on tarkoittanut popup-tyyppisen runoseinän nostamista esiin pääkirjaston sisääntulon luo, johon asiakas on halutessaan voinut pysähtyä ja kuunnella seinän tarjoaman tekstinpätkän esitettynä vain hänelle.

Toteutimme myös kahdeksanosaisen podcast-sarjan ”Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa lukemista” https://www.kirjastokaista.fi/koskaan-ei-ole-liian-myohaista-aloittaa-lukemista-kertoo-uusi-podcast/ , joka tuo asiakkaiden äänet esiin pureutuen heidän tarinoihinsa lukemisesta. Sarjassa kuullaan erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä, jotka kertovat omasta suhteestaan lukemiseen – toiselle lukeminen on elämäntapa, toinen taas etsii vielä tapoja löytää into lukemisen ääreen.

Yksin töitään tekevä hanketyöntekijä ei ole yksin

On ollut ilo huomata, että hanketyöntekijät pitkin poikin Suomea ovat pikkuhiljaa löytämässä toisensa. Olemme verkostoituneet ja tavanneet virtuaalisesti, jakaen ideoita, huomioita ja haasteita, saaden samalla tukea toisiltamme ja oppia toistemme kokemuksista.  Yhteisöllisyys ja verkostoituminen ovatkin avaintekijöitä, jotka tekevät hanketyöstä antoisampaa, avaten ovia myös uusille mahdollisuuksille. Jokaisen hanketyöntekijän onkin hyvä muistaa, että osallistuminen ja verkostoituminen eivät ole vain työtehtäviä, vaan ne ovat tapa vahvistaa hanketoiminnan vaikutusta ja saavuttaa kestäviä tuloksia.

Kohti uusia seikkailuja

Tämä on ollut hieno vuosi, jonka johdosta suuntaamme Lohjalla tulevaisuuteen täynnä intoa ja toiveikkuutta. Aiomme jatkaa rennon aktiivista lähestymistapaa ja pyrkimyksemme on tuoda kirjastoa vieläkin lähemmäs ihmisiä ja luoda lukutapahtumia, jotka pursuavat iloa ja yllätyksiä.

Kiitos kaikille, jotka ovat olleet mukana tässä upeassa matkassa.

Yhteisöllisin terveisin: Minna Hakala, lukukoordinaattori

minna.t.hakala@gmail.com

Kuvat: Minna Hakala