Ilkivallaton porkkana on Vaasan kaupungin nuorisopalveluiden ja kuntatekniikan yhteistyössä toteuttama nuorisotyöllinen kehittämishanke. Hankkeessa luodaan yhdessä nuorten, nuorisopalveluiden ja kuntatekniikan kanssa toimintamalleja, joiden kautta tavoitteena on ehkäistä ilkivaltaa Vaasan kaupunkiympäristössä. Yhteiskehittämisessä nuoret pääsevät vaikuttamaan kuinka toimintamallien kautta säästyvillä resursseilla kaupunkiympäristöä voidaan kehittää nuorten toivomilla ja esittämillä tavoilla. Hankkeen aikana muotoutuvien toimintamallien on tavoite jäädä pysyviksi hankkeen jälkeen.
Hanke käynnistyi perehtymisellä ja verkostoitumisella
Hankkeen on suunniteltu kestävän kolme vuotta. Ensimmäinen hankevuosi alkoi perehtymisellä päätoteuttajien toimintaan ja verkostoitumisella eri yhteistyökumppaneihin. Varhaisessa vaiheessa lähdettiin myös pureutumaan nuorten ajatuksiin siitä, mikä heidän näkemyksensä mukaan on ilkivaltaa ja miten nuoret ehkäisisivät ilkivaltaa kaupunkiympäristössä.
Huhtikuussa olimme mukana toteuttamassa Vasa Övningsskolan lukiolaisten Kompetens veckan -ohjelmaa. Nuoret työstivät Hackathon-menelmää käyttäen ideoitaan ehdotuksiksi ilkivallan vähentämiseksi Vaasan kaupungin alueella. Nuoret käyttivät ideoinnissa hyödyksi mm. tekoälyä ja Minecraft-videopelialustaa. Ennen ideointia nuoret kiersivät, havainnoivat ja valokuvasivat kaupunkiympäristöä ja eri paikkoja, joissa havainnoivat ilkivaltaa.
Saimme nuorilta heti arvokasta tietoa. Nuorten näkökulmasta ilkivalta kaupungissa aiheuttaa turvattomuuden tunnetta. Nuoret toivoivatkin kaupunkiin lisää esimerkiksi valaistusta ja kameravalvontaa. Huomioina nousivat erilaiset paikat, joissa nuoret voivat oleskella sekä ulkotiloihin hengailupaikkoja ja rauhoittumispaikkoja. Kaupunkialueelle haluttiin lisää taidetta. Nuoret toivoivat erityisesti, että kaupungissa huolehdittaisiin tyhjistä rakennuksista.
Aloitimme syksyllä myös työpajat nuorisotiloilla. Näiden työpajojen on tarkoitus jatkua keväällä. Kohdennamme työpajoja myös nuorille aikuisille ja nuorisopalveluiden sateenkaariryhmälle. Työpajoilla on tarkoitus edelleen laajentaa käsitystä mitä nuoret ajattelevat ilkivallasta ja kuinka nuoret itse ehkäisisivät sitä.
Kesätyönä ilkivallan jälkien siivoaminen
Ilkivallaton porkkana -hanke oli mukana Vaasan kaupungin nuorisopalveluiden ja työllisyyspalveluiden Mun eka duuni -kesätyöprojektissa kesäkuussa 2024. Saimme kesätyöprojektin kautta kaksi nuorta tutustumaan Ilkivallaton porkkana -hankkeeseen. Nuoret osallistuivat kesätyöprojektissa ensiksi viikon ajan valmennusviikkoon ja saivat perustietoa mm. työelämästä ja syksyllä alkavien toisen asteen opintojen aloittamiseen. Kaksi viikkoa kestäneellä kesätyöjaksolla nuoret dokumentoivat kaupunkialueella erilaisia ilkivaltakohteita sekä pääsivät puhdistamaan tägejä ja poistamaan tarroja. Erityisesti tarroja liikennemerkeissä ja sähkökaapeissa on valtavan paljon Vaasan keskusta-alueella. Nuorten kuvaamaa ja dokumentoimaa ilkivaltaa eri kohteissa hyödynnetään hankkeen viestinnässä jatkossa.

Viestintä hankkeesta lisää tietoa hankkeesta ja ymmärrystä ilkivallasta
Hankkeen yksi tärkeä toimintatapa on kertoa hankkeesta ja sen tavoitteista mahdollisimman laajasti nuorille. Olemme hyödyntäneet paljon erilaisia mahdollisuuksia ensimmäisen hankevuoden aikana. Vaasan nuorisovaltuuston kanssa aiheesta keskustellessa nuoret nostivat esiin ajatuksia siitä miksi esimerkiksi nuoret tekevät ilkivaltaa. Nuoret miettivät sitä onko sillä joku viesti yhteiskunnalle. Lisäksi nuorisovaltuusto nosti esille sen, että nuoret saavat usein leiman ainoina ilkivallan tekijöinä, vaikka ilkivaltaa tehdään monessa ikäryhmässä. Myös aikuiset tekevät ilkivaltaa paljon. Nuorilla on selkeä näkemys siitä, että katutaidetta on saatava lisää kaupunkialueelle ja voisiko hankkeen myötävaikutuksella saada lisää laillisia graffitiseiniä kaupunkiin.
Olemme jakamassa tietoa hankkeesta ja sen tähänastisista tuloksista Nuori25 -tapahtumassa Tampereella huhtikuussa. Upea mahdollisuus jakaa ajatuksia ja kokemuksia laajemmalle yleisölle.
Keskustelutilaisuus kokosi yhteen nuoria ja eri alojen ammattilaisia
Hanke järjesti lokakuussa keskustelutilaisuuden, jossa mukana oli nuoria, Ankkuritiimistä poliisi, kuntatekniikan johtaja, nuorisontoimen johtaja, sovittelutoimisto ja nuoriso-ohjaajia. Keskustelutilaisuutta alusti vaasalaislähtöinen tutkijatohtori Malin Fransberg Nuorisotutkimusseurasta. Hän kertoi meille vaasalaisen katutaiteen historiaa ja oli mukana vilkkaassa keskustelussa. Saimme häneltä arvokasta tietoa oman kaupunkimme graffitihistoriasta ja kokemuksia vastaavanlaisista projekteista mm. Helsingissä. Keskustelun taustaksi oli tärkeää kuulla, mitä esimerkiksi Helsingissä on tehty ja millaisia tuloksia eri menetelmillä oli saatu. Tilaisuus oli hyvä ja sen aikana syntyi vilkasta keskustelua. Nuoret ja aikuiset osallistujat saivat varmasti uusia näkökulmia. Keskustelu jatkuu eri toimijoiden välillä yhä.
Keskustelutilaisuudessa kerroimme myös hankkeessa tehdyn kyselyn tuloksia. Esittelimme hanketta Vaasan Taiteiden yössä elokuussa 2024. Olimme koonneet pienen valokuvanäyttelyn yhdessä kuntatekniikan kanssa heidän työkentältänsä ottamista valokuvista eri ilkivaltakohteista. Näyttelyn lomassa nuoret ja aikuiset saivat vastata kyselyyn ja kertoa mielipiteensä, mihin käyttäisivät ilkivallan korjaamisesta säästyneet varat. Valokuvat ja hankkeen tavoitteiden esittely synnytti paljon keskustelua!
Vertaistukea kokeneilta toimijoilta
Nuorten näkökulmasta katutaiteella voidaan ennaltaehkäistä ilkivaltaa. Näin ollen olemmekin päättäneet panostaa siihen, että nuorilla olisi mahdollisuus tutustua katutaiteen erilaisiin muotoihin hankkeen kautta. Olemme saaneet hyvää vertaistukea Helsingin katutaidetoimistolta. He ovat auttaneet meitä monien käytännön asioiden ratkaisemisessa. On tärkeä kuulla mitä heillä tehdään, koska heillä on jo vuosien kokemus. Verkostoituminen esimerkiksi katutaiteen osaajien kanssa on tärkeää.
Toinen hankevuosi käynnistyi
Saimme hankkeen toiselle vuodelle avustusta edelleen nuorisoalan alueellisen ja paikallisen kehittämisen määrärahasta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta. Hankkeen jatkuessa toiselle vuodelle pääsemme edelleen edistämään nuorten vaikuttamisen mahdollisuuksia keskustassa ja eri kaupunginosissa. Tärkeintä on nuorten näkökulman mukaan ottaminen. Toivomme, että ilkivallan vähentäminen olisi kaikkien kuntalaisten asia.
Käymme parhaillaan keskustelua lasten- ja nuorten kuvataidekilpailun järjestämisestä. Tukea ja kokemusta olemme saaneet mm. haastattelemalla Vaasan kaupungin kulttuuripalveluiden osaajia. Tavoitteena on myös saada kokeneempia graffitintekijöitä ja nuoria yhteen ja luoda mahdollisuuksia yhteiseen toimintaan, taiteen tekemiseen ja dialogiin.
Ensimmäisen hankevuoden ehdoton ilon aihe on, miten nuoret nimenomaan toivovat taiteen lisäämistä katukuvaan. Jo nuorimmatkin tietävät, että hienoja taideteoksia ei jyrätä, eli ei sotketa päälle.
Anne Lamminen, nuorisopalvelukoordinaattori
Mika Pietilä, nuorisotoimenjohtaja