Kirjastoista keskustelualustoja – Lahdessa ideoitiin uusia tapoja keskustelun herättämiseen

Lahden kaupunginkirjaston hankkeessa Asukaslähtöisen toiminnan ja yhteiskunnallisen vuoropuhelun edistäminen Lahden lähikirjastoissa tuotiin asukkaille tärkeitä asioita keskusteltavaksi lähikirjastoihin. Hankkeen tavoitteena oli vahvistaa kirjaston lakisääteistä tehtävää tarjota tiloja kansalaistoimintaan sekä edistää yhteiskunnallista ja kulttuurista vuoropuhelua. Toiveena oli saada uutta toimintaa nimenomaan lähikirjastoihin, joiden käyttöaika on lisääntynyt omatoimiajan myötä. Tärkeintä hankkeen toimintaa oli erilaisten keskustelutilaisuuksien pilotointi. Hankkeen aikana järjestettiin mm. Päättäjä tavattavissa -iltoja sekä valtuustokokouksen yhteiskatsomo. Suurin onnistuminen olivat Erätauko-keskustelut.

Järjestimme Erätauko-keskusteluja yhteistyössä yhdistysten kanssa. Lähikirjastoissa keskusteltiin ystävyydestä, koulumuistoista, metsien käytöstä, omaishoitajuudesta sekä ikääntyneen arjesta. Erätauko valikoitui keskustelujen menetelmäksi, koska halusimme järjestää tilaisuuksia, joissa kaikki osallistujat pääsevät puhumaan. Lisäksi menetelmää on käytetty Lahden kaupungilla paljon, ja halusimme kokeilla, miten sitä voisi hyödyntää kirjastossa asiakkaiden kanssa.

Kirjasto tarjosi keskustelulle tilan, vetäjän ja kirjurin; yhdistys päätti aiheen ja kutsui osallistujat. Yhdistykset olivat erilaisia, joten myös keskustelujen aiheita oli laidasta laitaan. Yhdistyksillä oli tärkeä rooli myös osallistujien löytämisessä – ilman yhdistyksiä keskusteluihin ei olisi saatu tarpeeksi osallistujia. Keskusteluihin osallistui yhdistysten jäseniä ja työntekijöitä, kirjaston kävijöitä ja päättäjiä.

Keskustelut saivat kiitosta, ja niitä toivottiin järjestettäväksi myös jatkossa. Tuli selväksi, että ihmisillä on tarve päästä puhumaan ja tulla kuulluksi. Keskusteluissa osallistujat oppivat uutta ja niissä syntyi tärkeitä oivalluksia:

”Olen keskustelujen aikana saanut monipuolista ymmärrystä yhteiskunnan asioihin, ja huomannut, etteivät vain omat mielipiteeni ole aina kaikkein parhaita, tai edes oikeita.”

Paras palaute yhdeltä yhdistykseltä oli, että yhteinen Erätauko-keskustelu auttoi luomaan yhteyden päättäjään. Parhaimmillaan kirjasto voikin toimia alustana, joka rakentaa tasavertaista vuoropuhelua eri toimijoiden välille.

Yhteiskunnallisen ja kulttuurisen vuoropuhelun edistämiseksi hankkeessa kehitettiin muitakin uusia tapahtumakonsepteja. Nastolan kirjaston Päättäjä tavattavissa -illoissa kaupunginvaltuutetut ja asukkaat pääsivät kahvikupin äärellä juttelemaan ajankohtaisista aiheista. Ensimmäisessä tapahtumassa valtuutettuja oli paikalla enemmän kuin asukkaita, mutta jo seuraavassa tilaisuudessa asukkaita oli paikalla enemmän. Illoissa keskusteltiin muun muassa kouluverkosta, tonttiasioista ja kierrättämisestä.

Nastolassa järjestettiin myös valtuustokokouksen yhteiskatsomo, jossa seurattiin striimiä Lahden kaupunginvaltuuston talousarviokokouksesta. Paikalla oli entinen kaupunginvaltuutettu alustamassa ja kommentoimassa kokouksen kulkua. Keskustelua syntyi mukavasti osallistujien kesken. Osallistujat kiittivät siitä, että on tällaisia matalan kynnyksen paikkoja keskustelulle.

Matkan varrella oli myös haasteita. Järjestimme uutispiirejä, joissa oli ideana keskustella ajankohtaisista uutisista, mutta emme saaneet tapahtumiin osallistujia. Koronarajoitusten takia joitakin tapahtumia jouduttiin siirtämään, ja tuntui, että rajoitukset myös verottivat tapahtumakävijöitä. Aika oli hankala uusien tapahtumien pilotoinnille, mutta toisaalta yhteistyön avulla onnistuttiin kuitenkin myös tavoittamaan yleisöä.

Kirjastot edistävät demokratiaa jo olemassaolollaan ja perustyöllään, mutta kirjasto voisi ottaa aktiivisempaakin roolia keskustelujen mahdollistajana. Tässä hankkeessa kehitettiin uusia tapahtumakonsepteja keskustelun herättämiseksi. Tapahtumia voidaan helposti toteuttaa hankkeen jälkeenkin, ja niissä on potentiaalia jatkokehittelyyn. Keskustelutilaisuuksia voi järjestää isommin tai pienemmin, ja siksi ne sopivat monenlaisiin kirjastoihin. Tulevaisuudessa yhteiskunnallisten keskustelutilaisuuksien järjestäminen ei ole vain hankkeiden voimin järjestettyä toimintaa, vaan osa kirjastojen arkea.

Pauliina Tuomela

hanketyöntekijä

Lahden kaupunginkirjasto

pauliina.tuomela@lahti.fi

Kuva: Katja Niemi