Yhdessä lukemisen ja lastenkirjallisuuden riemua Tarinat tavaksi -hankkeessa

Porin kaupunginkirjaston Tarinat tavaksi -hanke käynnistyi loppukesästä 2019. Lähtökohtana oli tarve lisätä alle kouluikäisten kanssa lukemista ja luoda paikallisesti yhteisen lukemisen kulttuuria sekä käytänteitä. Niin ikään oli tarkoitus jakaa tietoa lasten kanssa lukemisen tärkeydestä ja korostaa, että tarinoita on monenlaisia ja lukea voi kukin omalla tavallaan. Hankkeen kohderyhmänä ja yhteistyötahoina olivat perheet, alle kouluikäisten kanssa toimivat yhteisöt ja yhdistykset, neuvolat ja varhaiskasvatus. Yhteistyötä tehtiin lopulta myös monenlaisten muiden hankkeiden ja verkostojen kanssa.

Hankkeessa suunniteltiin ja toteutettiin alle kouluikäisten lukudiplomi, joka sai graafisen ilmeensä Apila Pepita Miettiseltä. Diplomista tehtiin suomen- ja ruotsinkielinen versio, ja kummankin on tarkoitus päivittyä vuosien saatossa. Hankemaskotit Räpä-lepakko ja Sipsi-lumikko seikkailivat muissakin hankkeen materiaaleissa. Lapset saivat kirjastosta lukupassin, johon kerättiin leimoja lainauskertojen mukaan. Jokaiselle 2018 vuonna syntyneelle porilaiselle ja nakkilalaiselle lapselle jaettiin kirjastosta myös kuvakirjalahja, joko Mila Teräksen ja Karoliina Pertamon Kettu ja värit tai Anna Härmälän Kort från Farmor Flyttfågel. Kirjalahjassa painottui kotimaisuus sekä laadukas teksti ja kuvitus. Porin kaupunginkirjaston Facebook-sivun alaisuuteen luotiin Lue lapsen kanssa -ryhmä, jossa jaettiin koko hankkeen ajan lukemiseen liittyviä linkkejä ja alle kouluikäisille sopivia kirjavinkkejä. Ryhmä jää elämään hankkeen jälkeenkin.

Nainen lukee kirjaa, Ilmastolukuriipin logo

Korona toi haastetta suunniteltujen tapahtumien toteuttamiseen. Porin lähikirjastoissa ja Nakkilassa ehdittiin kuitenkin pitää loruleikkituokioita ennen koronarajoituksia ja kesällä, tilanteen parantuessa, pidettiin myös vauvaloruttelujen sarja ennakkoon ilmoittautuneille vanhemmille vauvoineen. Pitkään työstetty koko perheen tapahtuma Tarinat todeksi – astu sisälle satuihin toteutui koronaturvallisesti lokakuussa 2020. Yhteistyössä Turun OKL:n Rauman kampuksen opiskelijoiden kanssa lavastettiin viisi kirjoista tuttua satumaailmaa, joissa lapset saivat seikkailla. Hanke järjesti kolme koulutusta, jotka oli suunnattu etupäässä kirjasto- ja varhaiskasvatusalan ammattilaisille. Esiintyjinä oli laaja joukko lastenkirjallisuuden ja sanataiteen ammattilaisia, esimerkiksi kuvittajia ja kirjoittajia, vauvaloruttelija, kääntäjä ja runoilija. Etäkoulutukset tavoittivat yleisöä ympäri Suomen. Porin kaupunginkirjasto osallistui myös valtakunnalliseen Ilmastolukupiiri-kampanjaan niin, että verkkolukupiirissä luettiin yhdessä lasten ja nuorten ilmastoaiheista kirjallisuutta. Myös erilaisia kirjavinkkauksia yhteistyössä alueen muiden hankkeiden kanssa toteutettiin etenkin keväällä 2021 runsaasti. Vahvimpana yhteistyökumppanina hankkeen loppuvaiheessa oli Porin kaupungin Kirjaimista kirjoiksi -hanke, jonka kanssa pidettiin kirjavinkkauksia ja toteutettiin lastenkirjoihin perustuvia tehtävärasteja sisältänyt Tarinapolku Porin Kirjurinluotoon.

Kettu ja värit sekä Kort från farmor flyttfågel -kirjojen kannet.

Korona vaikutti tekemisen tapoihin, mutta ei niinkään tekemisen laajuuteen. Kaipaamaan jäätiin ainoastaan monipuolisempia kohtaamisia tärkeimpien kohderyhmien, eli lasten ja perheiden kanssa, ne kun eivät rajoitusten ja turvallisuuden takia olleet alkukevään 2020 jälkeen kovinkaan mahdollisia. Lukemiskulttuurin vakiinnuttaminen ja lastenkirjallisuusilon levittäminen onnistuivat kuitenkin hyvin, kirjasto tavoitti uusia asiakkaita ja etenkin kotimaisen, laadukkaan lastenkirjallisuuden lukijakunta eittämättä kasvoi.

Salla Wahlman

Tarinat tavaksi -hanketyöntekijä, Porin kaupunginkirjasto