Maantieteellisesti laajassa Sallan kunnassa on yksi kivijalkakirjasto kuntakeskuksessa. Kirjastoauton välityksellä on kuitenkin pystytty tarjoamaan kirjastopalveluita myös sivukylille. Kunnan kirjastoaineiston lainauksesta on reilu 30 % autolainoja, josta voi päätellä, että kyseessä on kuntalaisille varsin merkittävästä palvelusta. Sallan kunnan kirjastoauto oli hankittu vuonna 1993 ja sillä oli ajettu reilu puoli miljoonaa kilometriä. Auto kulki kahden viikon jaksoissa ollen aina kahden viikon välein samalla pysäkillä ympäri kuntaa. Pisimmillään auton päiväreitti oli noin 200 km. 24-vuotias autovanhus oli jo parhaat päivänsä nähnyt, ja vuosittain sen ylläpitoon ja korjauskuluihin kului huomattava summa (viimeisen kolmen vuoden aikana keskimäärin 10 000 eur/vuosi). Samalla sen liikennöintivarmuus oli heikentynyt niin, että aikaa korjaamolla kuluu entistä enemmän palveluajan kustannuksella. Sallan kuntalaisista asuu noin 47 % kuntakeskuksen ulkopuolella (yli 10 km päässä kuntakeskuksesta). Heidän lisäkseen kirjastoauto palvelee varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa olevia viemällä kirjat lähelle oppilaita koulu- ja varhaiskasvatuskeskukseen. Sallan kunnan oppilaista yli puolet on koulukuljetuksen piirissä, joten he eivät pääse omatoimisesti kirjastopalveluiden äärelle ilman kirjastoauton antamaa mahdollisuutta. Sallan kunnan väestö on ikääntynyttä. Noin 37 % kuntalaisista on yli 65-vuotiaita. Väestön ennakoidusti edelleen ikääntyessä kirjaston kotipalvelun tarve tulee lisääntymään. Sallan kunnankirjastossa ei ollut hankkeen alkaessa kotipalvelutoimintaa.
Hankkeen tavoite
Hankkeen tavoitteena oli selvittää, miten Sallan kunnassa pystytään turvaamaan kirjastopalveluiden saatavuus myös kuntakeskuksen ulkopuolella, sivukylien asukkaille. Kirjastoautopalveluita arvioitaessa selvitettiin samalla kirjaston kotipalvelutoiminnan toteuttamisen mahdollisuudet ja käytännöt.
Resurssien käyttö
Hankeraha 6400 € käytettiin etupäässä palkkakuluihin, mutta rahoilla hankittiin myös kirjat kotiin- kasseja. Silloinen kirjastoauto teipattiin tarinapirssi-tarroin ja uuden tyyppistä toimintaa lanseerattiin Salla-päivillä 19.7.2018. Kirjastoautopalveluiden kehittämiseksi tehtiin EVA eli ennakkovaikutusten arviointi, joka esiteltiin hyvinvointipalvelulautakunnan kokouksessa 31.10.2018. Hyvinvointipalvelulautakunta esitti kunnanhallitukselle, että kirjastoautopalveluihin hankitaan uusi henkilöautotyyppinen auto ja nykyisen tyyppisestä ns. isosta kirjastoautosta luovutaan.
Jatkotoimenpiteet
Sivistyspalveluiden talousarvioon kirjattiin 2020 liikkuvan kirjaston toimintamalli. Vanha kirjastoauto Lukutokka myytiin vuoden 2019 lopulla. Meille tarjoutui mahdollisuus hyödyntää tarinapirssi-hankkeesta saatuja asiakaskokemuksia ja -ideoita ja sanoista tekoihin ryhdyttiin kesällä 2020. Pakettiauto hommattiin näin alkuun leasing-sopimuksella. Palkkasimme kirjastoon työtekijän, jonka vastuulla oli jalkauttaa uutta toimintamallia sivukylille ja kirkonkylälle. Kirjasto liikkui pyörillä sinne, missä tapahtui: kylämarkkinoille, kansalaisopiston kursseille jne. Auto oli puoliksi puutarharyhmällä käytössä kesä ajan. Uusia kirjastoautoasiakkuuksia solmittiin ja reitistö muovautui sopivaksi. Perinteisistä pysäkeistä luovuttiin ja kirjoja vietiin kasseilla ns. kotipalveluna. Leasing-sopimus kestää vuoden 2020 loppuun, jonka aikana on mietittävä, mitä tulevaan uuteen kirjastoautoon halutaan. OKM:ltä on haettu rahoitusta uuteen autoon, joka rakennettaisiin meidän tarpeisiin sopivaksi. Sitä päätöstä tässä nyt odotellaan.
Lisätietoja: Tiina Kallio, s-posti tiina.kallio@salla.fi