Aluehallintovirastot myönsivät maaliskuussa 2025 yhteensä 1 750 000 euroa valtionavustusta kirjastojen alueelliseen ja paikalliseen kehittämiseen. Myönnetyllä rahoituksella kirjastoihin luodaan uusia toimintamalleja lukemisen edistämiseksi ja demokratian vahvistamiseksi.
Aluehallintovirastot saivat syksyn 2024 hakukierroksella 92 hankehakemusta ympäri Suomen. Määrä oli edellisvuotta pienempi. Rahoitusta sai kaikkiaan 86 hanketta, joiden tavoitteena on edistää muun muassa lukuharrastusta ja lukutaitoja sekä kehittää kirjastoja aktiivisen kansalaisuuden, osallisuuden, demokratian ja sananvapauden edistäjinä.
Kirjastot Kansallisen lukutaitostrategian toteuttajina
Kirjastoilla on merkittävä rooli kunnissa tehtävässä lukutaitotyössä. Yhtenä avustuskierroksen painopistealueena oli Kansallisen lukutaitostrategian toteuttaminen.
Osa hankkeista tähtää uusien poikkihallinnollisten yhteistyörakenteiden luomiseen esimerkiksi kunnallisen varhaiskasvatuksen tai vaikkapa hyvinvointialueen kanssa. Osassa hankkeissa pyritään kokeilemaan erilaisia lukemaan innostavia työtapoja.
Muoniossa halutaan vahvistaa nuorten lukutaitoa ja lukuintoa luomalla selkeä lukutaitopalveluiden paletti. Heidän tavoitteenaan on luoda innostavia toimintamalleja ja tapahtumia, kuten tiedonhaunopetusta, kirjailijavierailuja ja lukuhaasteita, jotka kannustavat nuoria lukemisen pariin.
Raahen Tarinatreeni -hankkeessa etsitään uusia toimintatapoja ja yhteistyökumppaneita kirjaston lukutaitotyöhön. Tarkoituksena on yhdistellä liikuntaa, sanataidetta sekä tarinoita ja edistää näin lasten ja perheiden kokonaisvaltaista hyvinvointia liikunnan, lukemisen ja luovan ilmaisun avulla sekä viedä kirjojen ja tarinoiden maailmaa kirjaston seinien ulkopuolelle luontoon, leikkikentille ja liikuntapaikoille.
Nokialla hankkeen päätavoitteena on edistää erityisesti heikosti lukevien aikuisten monilukutaitoa ja kriittistä lukutaitoa. Aikuisten lukutaitotoiminnan rinnalla hankkeen tavoitteina on kehittää kirjastoammattilaisten kykyä ymmärtää ja tunnistaa, mitä on kriittinen lukutaito ja monilukutaito kussakin yhteiskunnallisessa kontekstissa ja hankkia taitoa ohjata ja kehittää kirjaston asiakkaiden monilukutaitoa ja kriittistä lukutaitoa.
Sananvapauden ja demokratian edistämistä
Hakukierroksen toisena painopisteenä olivat hankkeet, joilla pyritään vahvistamaan demokratiaa ja sananvapautta muun muassa turvaamalla pääsy monipuolisiin tietolähteisiin, tarjoamalla tiloja kansalaistoimintaan ja moninaisille kohtaamisille sekä järjestämällä rakentavaa keskustelukulttuuria ja vastuullista sananvapautta ylläpitävää toimintaa.
Turun kaupunginkirjaston hallinnoima Diives! Romanien kirjastopalvelut keskiössä! -hanke on ensimmäinen romani-vähemmistöön kohdistuva kirjastoalan hanke Suomessa. Siinä pyritään tavoittamaan romaniväestöä kirjastopalvelujen pariin käyttämällä vertaisopastamista. Hankkeen tavoitteena on saada aikaan toimiva yhteistyö romaniväestön kanssa ja näin vahvistaa kirjaston yhdenvertaisuuteen ja demokratiaan perustuvaa käytännön toimintaa ottamalla entistä laajemmin eri väestöryhmiä mukaan. Tarkoitus on kehittää kuvaa kirjastosta paikkana, jonne jokainen voi tulla kokoontumaan, osallistumaan ja käyttämään palveluja.
Joensuun seutukirjasto kehittää Vaara-kirjastojen ja Pohjois-Karjalan ympäristötoimijoiden yhteistyötä, jotta kirjastoista tulee alueella ympäristötyöhön liittyvän kansalaisvaikuttamisen paikka. Alueen asukkaat voivat kirjastossa tutustua erilaisiin vaikuttamisen tapoihin, saada tietoa ympäristön tilasta ja purkaa ympäristöhuolta sekä toiminnan että kirjallisuuden avulla. Hankkeen aikana tehdään lähidemokratiaa tukevia tapahtuma- ja osallistamiskokeiluja, kuten kansalaisvaikuttamisiltoja, äänestyksiä ja haasteita.
Paraisten kunnan Tekoäly tutuksi / AI för alla -hankkeen tavoitteena on kehittää Paraisten sekä Kemiönsaaren kirjastojen ja kuntien työntekijöiden sekä kuntien asukkaiden tietoisuutta tekoälystä ja sen käyttömahdollisuuksista. Hankkeen aikana kiinnitetään huomiota työympäristön ja vapaa-ajan tarpeisiin, sekä pohditaan tekoälyyn liittyviä tietoturva- ja eettisiä kysymyksiä. Tietotaidon lisäämisen lisäksi hankkeen aikana järjestetään myös mahdollisuuksia tutustua erilaisiin tekoälyratkaisuihin käytännössä.
Isoja kehittämisen linjoja
Vaikka hakukierroksella pyrittiin edistämään erityisesti lukutaitotyötä ja demokratian vahvistamista, kirjastoilla oli mahdollista ehdottaa rahoitettavaksi suurempia hankkeita, joilla oli merkitystä kirjastojen kehittämiseen strategisella tasolla. Näillä hankkeilla tavoitellaan uusia, laaja-alaisia toimintamalleja kirjastotyöhön.
Esimerkkinä tällaisesta hankkeesta on Lahden kaupunginkirjaston hanke Vaikuttava kirjasto – hyvinvointivaikutukset näkyviksi. Siinä tavoitteena on lisätä ymmärrystä kirjastojen hyvinvointivaikutuksista, testata kehitettyä mittaristoa ja löytää valtakunnallisestikin hyödynnettävissä oleva konsepti vaikutusten näkyväksi tekemiseen. Hankkeessa tehdään tiedonkeruu Lahden alueellisen kehittämistehtävän toiminta-alueen kirjastoista, asiakkailta ja sidosryhmiltä ja etsitään tapoja tarjota tietoa asiakkaille, päättäjille ja muille sidosryhmille sekä kirjastoammattilaisille itselleen. Mukana on otanta erikokoisia kuntia kaikista alueen neljästä maakunnasta.
Myönnetyt avustukset alueittain
- Etelä-Suomen aluehallintovirasto: 546 650 euroa 17 hankkeelle
- Itä-Suomen aluehallintovirasto: 259 100 euroa 16 hankkeelle
- Lapin aluehallintovirasto: 73 400 euroa 3 hankkeelle
- Lounais-Suomen aluehallintovirasto: 267 600 euroa 15 hankkeelle
- Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto: 342 950 euroa 23 hankkeelle
- Pohjois-Suomen aluehallintovirasto: 260 300 euroa 12 hankkeelle.
Aviavustukset.fi -sivustolla on tietoa aluehallintoviraston opetus- ja kulttuuritoimen avustuksista.
Lisätiedot:
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
ylitarkastaja Kristiina Kontiainen, p. 0295 016 538
ylitarkastaja Marko Ojala, p. 0295 016 175
Itä-Suomen aluehallintovirasto
kirjastotoimen ylitarkastaja Virpi Launonen, p. 0295 016 845
Lapin aluehallintovirasto
kirjastotoimen ylitarkastaja Satu Ihanamäki, p. 0295 017 066
Lounais-Suomen aluehallintovirasto
kirjastotoimen ylitarkastaja Anu Ojaranta, p. 0295 018 302
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
kirjastotoimen ylitarkastaja Mika Mustikkamäki, p. 0295 018 843
kirjastotoimen ylitarkastaja Jonna Toukonen, p. 0295 018 222
Pohjois-Suomen
aluehallintovirasto
kirjastotoimen ylitarkastaja Merja Kummala-Mustonen, p. 0295 017 552
Ruotsinkieliset ja
kaksikieliset hankkeet
sivistystoimen ylitarkastaja Lena Sundström, p. 0295 018 531
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@avi.fi.