Nuoret ja omatoimikirjastot -hankkeen tavoitteena oli etsiä hyviä käytänteitä, jotta nuoret voisivat käyttää omatoimikirjastoja kirjaston käyttösääntöjen mukaisesti, ilman heille suunnattuja rajoituksia, kuten ikärajat. Aihe onkin ajankohtainen, sillä omatoimikirjastojen ja omatoimisten aukioloaikojen määrä on lisääntynyt Suomessa vuosien varrella huomattavasti. Vaikka omatoimikirjastoissa on pääpiirteittäin ollut rauhallista, on mediassa noussut esille ongelmatilanteita nuorten kanssa. Yhdenvertaisuusvaltuutettu otti vuonna 2019 kantaa omatoimikirjastoihin asetettuihin ikärajoihin, ja aihe on ollut paljon esillä niin uutisotsikoissa kuin alan keskusteluissa. Mikäli kirjasto asettaa käyttäjilleen ikärajoja, aiheuttaa se ristiriitoja perustuslaillisen sivistyksellisen oikeuden ja yhdenvertaisuuslain toteutumisessa.
Hankkeessa toteutettiin Nuorten Palvelu ry:n kanssa pelisääntöprosessi, jossa nuoria osallistettiin turvallisen, viihtyisän ja siistin omatoimikirjaston ideointiin. Pelisääntöprosessi alkoi helmikuussa pelisääntöpajalla, missä nuoret ideoivat pelisääntöjä yhdessä Nuorten Palvelun ohjaajien kanssa. Pelisääntöpajan jälkeen nuorilla oli mahdollisuus jäädä kokeilemaan VR-laseja, pelaamaan konsolilla, tavata lukukoira Sylvi ja nauttia tarjottavista. Pelisääntöehdotukset asetettiin äänestettäviksi sekä Puijonlaakson kirjastossa että verkossa, jolloin koko yhteisöllä oli mahdollisuus vaikuttaa kirjaston sääntöihin.
Pelisääntöpajaan osallistui 40 nuorta ja tapahtuma sai hyvää palautetta. Nuoret osallistuivat aktiivisesti pelisääntöjen luomiseen ja vaikuttivat viihtyvän hyvin. Nuorten Palvelu ry:n Rule on -pelisääntöprosessista löytyy tarkempaa tietoa muun muassa Nuorten Palvelu ry:n esityksestä, joka on julkaistu Nuorisokanuunan materiaalipankissa sekä tapauskohtaisesti Puijonlaakson kirjaston osalta tämän hankkeen pohjalta syntyneessä oppaassa, josta lisätietoa alempana. Pelisääntöprosessin todettiin olevan erittäin hyvä keino osallistaa sekä nuoria että koko yhteisöä keskustelemaan yhteisistä pelisäännöistä ja tämän myötä pohtimaan, millainen olisi kaikille avoin, tasa-arvoinen ja viihtyisä kirjasto.
COVID-19-pandemia asetti haasteita myös hankkeelle. Hankkeeseen liittyvä koulutus oli alun perin tarkoitus järjestää 3.4.2020 Sokos Hotels Puijonsarvessa, mutta meneillään olevan tilanteen vuoksi se päätettiin siirtää syksyyn ja muuttaa etäkoulutukseksi. Etäkoulutus ”Omatoimiset nuoret omatoimikirjastossa” järjestettiin kaksiosaisena, keskiviikkona 4.11. ja torstaina 12.11. kello 12-15. Koulutuksen aiheita olivat muun muassa nuoret vapaa-ajanviettäjinä erityisesti omatoimikirjastoympäristössä, omatoimikirjastojen herättämät odotukset ja toiveet sekä ennakointi ja valmistautuminen erilaisiin tilanteisiin nuorten kanssa myös muut asiakasryhmät huomioiden. Koulutus antoi myös eväitä haastavien tilanteiden ratkomiseen sekä vinkkejä yhteistyömahdollisuuksista. Koulutus herätti paljon kiinnostusta ja linjoilla oli yli 40 osallistujaa.
Hankkeen pohjalta luotiin henkilökunnalle Nuoret ja omatoimikirjastot – opas kohtaamiseen -opas. Oppaassa esitellään omatoimikirjastotoimintaa Suomessa, nuorten kirjastonkäyttöä sekä haasteellisia tilanteita ja miten näihin on reagoitu. Lisäksi käsitellään erilaisia yhteistyötahoja, joista saattaa olla apua niin nuorten tavoittamisessa kuin ongelmatilanteiden ratkomisessa. Lopusta löytyy vinkkitori, johon on koottu erilaisia verkkosivuja ja -alustoja, joita voi hyödyntää osallistamisen tukena. Opas on työstetty suurelta osin muiden kirjallisten lähteiden pohjalta, mutta siinä esitellään myös hankkeessa toteutettuja toimintatapoja.
Hanke on ollut kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen ja selvästi tarpeellinen. Yhteistyö Nuorten Palvelu ry:n kanssa on ollut erittäin antoisaa, ja heidän kehittämänsä pelisääntöprosessi ja koulutus ovat olleet olennaisia osia hanketta. Hanke herätteli paikallisia nuoria pohtimaan pelisääntöjä, mikä todennäköisesti sitouttaa heitä myös noudattamaan niitä. Pelisääntöäänestyksen kautta myös muut asiakkaat pääsivät vaikuttamaan ja ilmaisemaan mielipiteensä avoimen palautelaatikon kohdalla. Samalla asiakkaat saivat tietoa tulevasta omatoimikirjastosta. Ottamalla nuoret mukaan pelisääntöjen luomiseen viestittiin koko asiakaskunnalle, että nuoret ovat toivottuja kirjaston asiakkaita. Pelisääntöprosessin kuvaus ja siitä saadut positiiviset kokemukset antavat hyvät eväät vastaavanlaisten tapahtumien järjestämiselle: esimerkiksi Karttulan omatoimikirjastossa on jo hyödynnetty Puijonlaakson pelisääntöpajassa ideoituja pelisääntöehdotuksia ja asetettu ne äänestykseen. Loppuvuodesta on tarkoituksena etäosallistaa Kaavin ja Tuusniemen nuoria pelisääntöjen suunnitteluun Discord-alustalla yhteistyössä Nuorten Palvelu ry:n kanssa.
Nuoret ja omatoimikirjastot – opas kohtaamiseen
Kuopion kaupunginkirjaston Nuoret ja omatoimikirjastot -hankkeen ohjausryhmä
Kuva: lukukoira Sylvi Puijonlaakson kirjaston pelisääntöpajassa.