Pelillistä lukusuosittelusovellusta rakentamassa

Vaara-kirjastojen yhteisessä Lue miut -hankkeessa rakennettiin aikuisille suunnattu lukusuosittelusovellus, jonka pohjana oli OPH:n rahoittamassa Lukutaito kuuluu kaikille -hankkeessa tuotettu yläkoululaisten lukudiplomisovellus Riveillä.

Itä-Suomen AVI:n rahoittamassa Lue miut -hankkeessa valmisteltu Sivulla-sovellus oli suosittelupalvelu, jonka kohderyhmänä olivat erityisesti vähänlukevat aikuiset. Halusimme tavoittaa sovelluksen kautta sellaisia ihmisiä, jotka eivät vielä syystä tai toisesta käytä kirjaston palveluita ja joita digitaalisuus motivoi. Tämän lisäksi sovellukseen rakennetut sisällöt toimivat kirjaston henkilökunnan työvälineenä ja tukivat aikuisten lukuinnon edistämiseksi tehtävää työtä.

Lue miut -hankkeen virallinen hankeaika oli talvikaudella 2021–2022. Hankeajan puitteissa sovellus tehtiin käytännössä valmiiksi, mutta sitä ei vielä julkaistu, sillä tekninen kehitys oli vielä osittain kesken. Kehitystä jatkettiin omana työnä aina alkuvuoteen 2024 saakka.

Kirjatärppejä eri matkustusvälineistä

Sivulla-sovelluksessa oli mahdollista edetä erilaisia reittejä ja valita niiden varrelta 6–9 teemapysäkistä itselleen luettavaa. Lisäksi Sivulla-sovellukseen koodattiin erillinen suosittelualgoritmi, jonka oli mahdollista antaa käyttäjälle suosituksia omien arvosteluiden pohjalta.

Sivulla-sovelluksen teemaksi valikoitui matkustaminen. Sovellukseen rakennetut kuusi reittiä nimettiin eri kulkuvälineiden mukaan ja niillä kaikilla on erilainen painotus, esimerkiksi spekulatiivinen fiktio, erilaiset genret ja eri aikakaudet. Hanketyöntekijän tukena oli neljän hengen ohjausryhmä ja siitä erillinen tiimi, joka tuotti sovelluksen varsinaisen sisällön.

Pysäkkien kirjalistojen kokoamisessa huomioitiin mahdollisimman monenlaiset lukijat ja erityisesti selkokirjoihin ja muihin helppolukuisiin kirjoihin kiinnitettiin huomiota kirjavalintoja tehdessä. Pelillisyyttä lisäsivät kuvauksissa käytetyt aihetunnisteet (hashtagit), joiden perusteella käyttäjät keräävät erilaisia ansiomerkkejä.

Testiryhmät & henkilökunnan koulutukset

Lue miut -hankkeen työntekijä testautti sovellusta eri työvaiheissa testiryhmillä. Testiryhmien kirjallisissa palautteissa korostui kiinnostus uudenlaista sovellusta kohtaan niiltäkin testaajilta, jotka ilmoittivat lukevansa hyvin vähän tai ei lainkaan. Moni testaajista oli valmis myös suosittelemaan sovellusta tuttavilleen. Toisen asteen oppilaitosten opettajat ovat myös ilmaisseet kiinnostuksensa käyttää sovellusta apuna oppitunneilla. Lisäksi kustantamoilta saatu palaute oli positiivista.

Kirjaston henkilökunnalle ehdittiin järjestää muutamia etäkoulutuksia sovelluksen tiimoilta, ja samalla myös kirjastolaiset testasivat sovellusta mahdollisten bugien ja epäloogisuuksien varalta. Myös kirjastossa uudenlainen suosittelutyökalu herätti paljon kiinnostusta.

Mutkia matkassa

Eri tahojen ja yhteistyökumppaneiden kiinnostus Sivulla-sovellukseen innostivat meitä jatkamaan sen kehittämistä silloinkin, kun uusia mutkia ilmestyi matkaan. Yksi tällainen oli varsinaisen hankeajan päättymisen jälkeen kiristyneet tietosuojakäytännöt. Vaikka tietosuoja-asiat ovat lähtökohtaisesti kirjastomaailmassa tuttuja ja ne oli huomioitu sovelluskehittämisen alkumetreiltä lähtien, uusien vaatimusten varmistaminen sekä ohjelmoinnista vastaavan yrityksen että Pohjois-Karjalan kuntien kanssa vei muun työn ohella tehtynä huomattavan pitkään ja viivästytti sovelluksen julkaisua entisestään.

Lopulta alkusyksystä 2024 jouduimme haikein mielin lopulta tekemään päätöksen: lähes valmista sovellusta ei viimeisteltäisi. Meiltä olisi vienyt liikaa resursseja varmistaa sovelluksen tekninen toimivuus ja päivittää jo osittain vanhentunut sisältö ajantasaiseksi. Myös aika tuntui jo menneen sovelluksen visuaalisesta ilmeestä ohi. Päätös ei ollut helppo, sillä sovelluksen lähtöajatusta ja rakennetta pidimme edelleen hyvinä ja toimivina. Ratkaisua kuitenkin helpotti se, että isommista teknisistä haasteista kärsivän Riveillä-sovelluksen kehittäminen oli myös päätetty lopettaa.

Mitä opimme matkasta?

Jälkiviisaana on helppo todeta, että me kirjastolaiset emme hanketta suunnitellessa aavistaneet, miten erikoisen menopelin kyytiin hyppäsimmekään. Emme siis osanneet ennakoida ja resursoida riittävästi.

Hankehakemusta laatiessa sovellusten tekeminen oli meille vielä täysin uusi asia, emmekä ymmärtäneet kaikkia siihen liittyviä työvaiheita. Ratkaisevassa roolissa oli esimerkiksi hanketyöntekijän työaika, jota emme osanneet arvioida oikein. Emme osanneet myöskään varautua teknisen kehityksen lisäkustannuksiin ja pienen yhteistyökumppanin valitsemisesta aiheutuneisiin aikatauluongelmiin. Lisäksi esimerkiksi koronan mukanaan tuomat haasteet, kuten testiryhmien kasaaminen rajoitusten aikana, sekä kiristyneet tietosuojasäädökset toivat jatkuvasti uusia sivupolkuja muutenkin isossa projektissa.

Emme silti koe, että sovelluksen parissa työskentely olisi mennyt hukkaan ja opimme paljon lisää paitsi sovellusten tekemisestä, myös monista arkisemmista asioista. Esimerkiksi projektiluonteisen työn toteuttaminen erilaisilla sähköisillä alustoilla eri toimijoiden kesken oli arvokas kokemus, jonka oppeja pääsemme hyödyntämään jatkuvasti.

Sovellushankkeen puitteissa syntyi myös huomattava määrä käsiteltyjä kirjavinkkejä! Konkreettisena asiana käteen jäikin yli 1000 lukusuositusta kattava tietokanta, ja seuraava haasteemme onkin päättää, miten voimme tuoda parhaalla mahdollisella tavalla sen sisällöt asiakkaidemme iloksi. Vaikka Sivulla-sovelluksen kyydissä ei pääsekään aikakoneeseen, avaruusalukselle tai maailman ympäri, lukeminen ei lopu ja pelillisillä sekä digitaalisilla sisällöilläkin on edelleen paikkansa kirjastolaisen haaveissa.

Hanna-Maija Laaksonen, kirjastonhoitaja, viestintävastaava, Joensuun pääkirjasto, puh. 0400 172 000 hanna-maija.laaksonen@joensuu.fi