4H Arkin tavoitteena on tarjota aitoja työtehtäviä arjen taitojen ja osaamisen lisäämiseksi yhteisöllisen toiminnan avulla. 4H Arkki-pajalla kehitetään omaa ajattelua ja osaamista tekemällä oppimisen pedagogiikalla.N uorten itse kirjoittamista kuvauksista selviää tarkemmin, mitä luonto- ja eläinavusteinen pajatoiminta tarjoaa nuorille ja, mitä toiminnan tulokset ovat käytännössä.
Aamu sarastaa Lahden Asemantaustassa. Kello lähenee seitsemää ja 4H-kotieläinpihan portti alkaa käydä. Paikalle saapuu eläintenhoitaja Anni: ”Minusta piti tulla sairaanhoitaja ja lähdinkin lukion jälkeen opiskelemaan alaa, mutta monien vaiheiden jälkeen päädyin kuitenkin hakemaan ammattikouluun maatalousalan perustutkintoon, eli minusta tuli eläintenhoitaja. Valmistuin 2024 keväällä.
Olen ollut Yli-Marolan 4H-kotieläinpihalla palkkatuella töissä. Tehtäviini kuuluu eläintenhoito ja niiden hyvinvoinnista huolehtiminen sekä muiden työntekijöiden ohjaaminen. Työ on ollut mielekästä ja tulen aina hyvillä mielin töihin. Olen oppinut valtavasti uutta ja saanut sopivasti haastaa itseäni. Eläinten hoitaminen ei ole ihan yksinkertaista, aina sattuu ja tapahtuu. Yksikään päivä ei ole samanlainen.
Minun tehtäväni on jakaa työtehtävät muille työntekijöille ja huolehtia, että kaikki tulee tehtyä. Annan jokaiselle työntekijälle oman tehtävän ja kierrän sitten tarkistamassa, että kaikki eläimet voivat hyvin. Kaikkien eläinten tilat on siivottu ennen kuin kotieläinpiha aukeaa, eli ennen kello 10 aamulla.
Kun kotieläinpiha on avoinna, huolehdin, että eläimillä on kaikki hyvin ja valmistelen muiden työntekijöiden kanssa iltavuoroa. Pussitamme heiniä ja laitamme iltarehut valmiiksi annoksiksi, helpottaen näin iltavuoron työntekijöiden työtä. Päivän aikana harjaamme eläimiä, leikkaamme kynsiä, aktivoimme eläimiä ja liikutamme niitä esimerkiksi agilityn merkeissä.
Olen todella kiitollinen, että olen saanut tehdä työtä ihanassa ympäristössä ihanien ihmisten ja eläinten kanssa. Olen oppinut vähintään yhtä paljon kuin opiskelujen aikana. Käytännön työssä tulee aina vastaan uusia ja opettavaisia tilanteita. Tämä on ollut ensimmäinen pidempiaikainen oman alan työpaikkani ja todella hyvä siirtymä opiskelusta työelämään.” (Anni, 24)
Kun päivä kääntyy iltapäivän puolelle, paikalle saapuu eläintenhoitaja Risto: ”Valmistuttuani eläintenhoitajaksi kesällä 2021 jouduin olemaan pidemmällä sairaslomalla, jonka jälkeen töiden hakeminen oli haastavaa. Lähetin toistakymmentä työhakemusta, kunnes vihdoin Yli-Marolan 4H-kotieläinpihalta vastattiin ja tarjottiin palkkatukityötä.
Iltapäivällä tullessani töihin, käyn aamuvuoron kollegani kanssa aamupäivällä tehdyt hommat läpi. Tarkistan, missä tilanteessa ollaan ja varmistan, että eläimillä on kaikki hyvin. Sen jälkeen käyn läpi illan työtehtävät tärkeysjärjestyksessä. Tämän jälkeen jaan työtehtävät iltavuorossa oleville työntekijöille. Iltavuoroon kuuluu myös usein erilaiset rakennus- ja remontointityöt.
Kesäaikaan, kun kello lyö 17 tai lauantaina 15 suljemme portit asiakkailta ja alamme siivoamaan pihaa ja pistämään paikkoja kuntoon. Illalla, kun eläimet alkavat pitämään ääntä, tiedämme, että kello rupeaa lähestymään kuutta. Tällöin aloitamme iltaruokinnat ja otamme eläimet sisälle. Annamme ruoat järjestyksessä siten, että pienimmät ensin ja isoimmat viimeiseksi. Varmistamme, että isoimmat eläimet saavat olla ulkona mahdollisimman pitkään.
Ruokintojen jälkeen käyn vielä katsomassa, että kaikki eläimet voivat hyvin. Tämän jälkeen lukitsen kaikki paikat. On kotiinlähdön aika ja päivä Yli-Marolassa hiljenee iltaan.” (Risto, 23)
Päivän toimia on dokumentoinut Sanni, jonka kuuden kuukauden mittainen työkokeilujakso 4H Arkki -nuorten työpajalla on juuri tullut päätökseen. ”Viiden vuoden opiskelun jälkeen valmistuin ammattikorkeakoulusta, mutta valmistumisen jälkeinen tunne oli yllättävä: en kokenut olevani yhtään lähempänä työelämää kuin opiskelujeni alussa. Olin epävarma, ja ajatus kokopäiväisestä, vastuullisesta työstä ahdisti. Keskusteltuani TE-toimiston kanssa tulimme siihen tulokseen, että minun olisi hyvä lähestyä työelämää matalamman kynnyksen kautta. Muutaman mutkan kautta päädyin hakemaan työkokeilupaikkaa Lahden 4H-yhdistykseltä Yli-Marolan kotieläinpihalta.
Tein aluksi kolmipäiväistä työviikkoa, ja yllätyksekseni se ei tuntunutkaan raskaalta. Ensimmäisten työpäivien jännityksen jälkeen töihin olikin tosi mukava mennä. Työtehtävät olivat mielekkäitä ja motivoivia; pääsin hyödyntämään koulutustani visuaalisen viestinnän parissa, mikä sisälsi esimerkiksi sisällöntuotantoa 4H-yhdistyksen sosiaalisen median kanaville sekä arjen ja erilaisten tapahtumien dokumentointia. Reilun kuukauden kuluttua teimme uuden työkokeilusopimuksen, jossa kasvatimme työpäivien määrää viiteen työpäivään viikossa.
Yli-Marolan kotieläinpiha on hyvin erityinen paikka. Eläinten kanssa työskentely on terapeuttista ja rauhoittavaa, ja eläinten ilon näkeminen tuo merkittävyyden tunnetta työhön. Työkokeilun aikana olen saanut merkittävästi lisää itsevarmuutta ja arvokasta kokemusta työelämästä. Jakson lähestyessä loppua aloin aktiivisesti tarkastella avoimia työpaikkoja ja kirjoittaa työhakemuksia. Viimeisenä työkokeilupäivänäni pääsin työhaastatteluun. Minulla oli tunne, että nyt olen valmis työelämään.”
(Sanni, 27)
Näin halusimme avata teille tavallista päivää Yli-Marolan 4H-kotieläinpihalla, johon ovat osallistuneet 4H Arkin nuorten työpajalaiset. Tähän juttuun saimme mahdutettua vain pienen osan siitä mitä 4H Arkki -nuorten työpajalla päivittäin teemme. Meille kuuluu kuitenkin käytännössä koko tilan ylläpito läpi vuoden, joten aitoja työtehtäviä tarjoamme todella monipuolisella kattauksella. Ainut mahdollisuus kokea tämä idyllinen työympäristö ja monipuoliset tehtävät, on hakeutua työpajalle vaikkapa työkokeiluun tai oppisopimuksella suoritettaviin tutkintoihin. Työpajallemme voi hakeutua alle 29-vuotiaat työttömät päijäthämäläiset nuoret.
Yhteystiedot: Lahden 4H-yhdistys ry / Nuorten työpaja 4H Arkki
Petra Kerkkä, toiminnanjohtaja, petra.kerkka (at) 4h.fi p. 050 462 2511