Monilukutaitoa marginaaleihin Seinäjoella

Seinäjoen kaupunginkirjaston Monilukutaitoa marginaaleihin -hankkeessa kokeiltiin uusia toimintamalleja, joilla kirjaston palveluja ja aineistoja esitellään sosiaalialan yksiköiden asiakkaille ja ammattilaisille. Tavoitteena oli antaa tietoa ja kokemuksia niille, jotka eivät kirjaston tarjoamia mahdollisuuksia vielä tunne, mutta joille niistä olisi hyötyä. Vierailuilla käytiin erilaisissa aikuisten ja nuorten aikuisten parissa työskentelevien toimijoiden ryhmissä, ja ryhmät vierailivat myös kirjastossa. Hankkeelle hankittuja iPadeja käytettiin apuna esittelyissä myös kirjaston ulkopuolella. Hankkeessa työskenteli projektipäällikkö, joka sai tukea kirjaston eri ammattilaisilta.

Kaksi muusikkoa soittaa.

Nuorten tolkkupaja, Etelä-Pohjanmaan KRIS (päihde- ja rikostaustaisten vertaistukijärjestö) ja Kohtaamispaikka Jojo olivat pilottiryhmät, joiden kanssa oli tapaamisia enemmän. 

Tolkkupajan tarkoitus on vahvistaa nuorten elämänhallinnan taitoja, sosiaalisia taitoja ja vahvuuksia sekä selkeyttää nuorten tulevaisuuden suunnitelmia. Tolkkupajalta käytiin ensin opastetulla vierailulla pääkirjastossa. Sopivimmiksi toimintamuodoiksi heidän kanssaan havaittiin lyhyet kirjavinkkaukset ja opastukset kirjaston eri palveluista, joita kokeiltiin Tolkkupajan toimintatiloissa.  Heille kerrottiin verkkokirjastosta ja Rockway -musiikkipalvelusta sekä annettiin kirjastokortin hankkimiseen liittyvää tietoa. Tolkkupajan ohjaajan mukaan kokeillun tapaiset lyhyet opastukset toimivat näillä nuorilla aikuisilla parhaiten.

Nuorille ja nuorille aikuisille tarkoitettu kohtaamispaikka Jojo on vapaa-ajanviettopaikka, jossa on välillä myös ohjattua ohjelmaa.  Jojo oli mainio paikka pitää kirjavinkkauksia. Kohderyhmän ikähaarukka oli teini-ikäisistä nuoriin aikuisiin.

  • Kirjavinkkaukset ovat olleet toimivia. Kävijämäärien vaihtelevuus on toki haaste, sillä ei voi ennakoida onko paikalla vähän vai paljon nuoria. Kirjaston palveluista tiedottaminen on hyvä asia, koska monesti nuorilla on tarpeita, joissa kirjasto voi olla avuksi, ja ohjaajat voivat ohjata heitä kirjastoon. – Pasi Ketola, vastaava ohjaaja, kohtaamispaikka Jojo

Kirjavinkkausten ei pidä olla liian vaativia tai liian pitkiä, koska 20 minuuttia on useimmilla maksimiaika kuunnella tai seurata. Vinkkauksia pidettiin mm. sarjakuvista, ja Celia-kirjastoa esiteltiin. Kirjaston digineuvoja Henri Vuorenmaa piti Jojossa myös lyhyehkön verkkokirjaston esittelyn.

Päihde- ja rikostaustaisille suunnatulla kohtaamispaikka KRIS:illä on toimintakeskus, jossa tehdään yhdessä asioita ja josta saa tukea ja neuvontaa. KRIS oli ehkä koko hankkeen omalaatuisin ja mielenkiintoisin paikka. Ensimmäisellä kerralla projektipäällikkö Sani Anttila ja digineuvoja Henri esittelivät kirjaston palveluja ja e-aineistoja täydelle yleisölle.

  • Huvittavaa oli suorapuheisuus sekä ohjaajien että vakiokävijöiden kesken. Mitään ei sensuroitu. Jos joku oli huonosti, siitä kerrottiin välittömästi, ja puheet muutenkin olivat ehkä tavallista ronskimpia, mikä itseäni huvitti ja hämmästytti samaan aikaan! Meidät otettiin vastaan oikein hyvin, ja saimme välitöntä palautetta ja kiitosta kirjaston palveluista. – Sani Anttila, projektipäällikkö
  • Krisillä oli hienoja ja mukavia tyyppejä. – Henri Vuorenmaa, digineuvoja

Esityskaava erosi jonkin verran edellisistä nuorten aikuisten parissa tehdyistä opastuksista. Kohdeyleisö pääsi itse kokeilemaan mm. verkkokirjastoa mukana olleilla iPadeilla.  Krisillä käytiin muutamia kertoja mm. rekisteröimässä uusia Celia -asiakkuuksia.

Kirjastossa kokeiltiin järjestää pakopelejä ja peli-iltoja yhteistyössä paikallisten peliyhdistysten kanssa. Peli-iltoihin saapui myös kohtaamispaikoista ennestään tuttuja asiakkaita. Suosituin piste oli retrokonsolipiste, joka innoitti mm. syyrialaisia ja jemeniläisiä maahanmuuttajia kokeilemaan vanhoja Mario Bros -tyyppisiä tasohyppelyitä.

  • Heidän osallistumisensa oli ainakin itselleni hyvin mieluisa ja toivottu, joten siinä mielessä pelipäivä onnistui. – Sani Anttila, projektipäällikkö
  • Oli tosi mukavaa ku kirjastossa ei yleensä oo niin paljo pelitapahtumia. – Osallistuja

Messutapahtuma ”Järjestömarkkinat” järjestettiin pääkirjastossa, koska haluttiin levittää tietoa erilaisista sosiaalialan toimijoista erityisesti kohderyhmille ja heidän läheisilleen sekä kirjaston henkilökunnalle. Messuilla eri sosiaalialan toimijat esittelivät toimintaansa. Tapahtuman vetonaulana oli musiikkikeikka, jonka esiintyjinä olivat Timo Rautiainen ja Ville Ojanen. Tapahtumassa näkyi ilahduttavasti tuttuja kasvoja aiemmilta opastuskäynneiltä.

Järjestömarkkinoiden juliste

Sosiaalialan ammattilaisille tehtiin kirjastojen tarjoamista palveluista kolme erilaista eri kohderyhmille tarkoitettua opasta. Oppaissa kerrotaan selkokielellä kirjaston palveluista, ja tarkoituksena on, että sosiaalialan työntekijät pystyisivät ohjaamaan asiakkaitaan kirjaston palveluiden pariin sekä olemaan tarvittaessa yhteydessä kirjastoon esim. opastusasioissa. Oppaita on jaettu toimijoille, niitä on saatavilla kirjastoissa sekä sähköisessä muodossa kirjaston nettisivuilla. Oppaat on lisätty myös hyvinvointialueen intraan.

Hanke antoi arvokasta kokemusta ja tietoa monista hyvin erilaisista ryhmistä ja potentiaalisista asiakkaista, joita kaupungissa on. On paljon ihmisiä, joille kirjastolla olisi paljon tarjottavaa, mutta jotka eivät jostain syystä kirjastoon ole tulleet. Syynä voi olla esimerkiksi tietämättömyys ja ennakkoasenne, sairaus tai vaikka se, että rikostaustainen ei liikkumisrajoituksen takia pysty käymään kirjastossa saakka. Kirjastolla on paljon tarjottavaa myös etäpalveluina, ja jalkautuminen sinne missä ihmiset ovat on erittäin hyödyllistä.

  • Pääsi tutustumaan paikkoihin, jotka ovat ikään kuin valtavirran ulkopuolella, ja joihin ei normaalisti pääse – Henri Vuorenmaa, digineuvoja

Välillä haastavaa oli ryhmien kontaktointi, koska aikataulut voivat olla hyvin tiukat tai ryhmän vetäjä ei koe asiaa tärkeäksi. Kohderyhmän mielenkiinnon saavuttaminen ei aina myöskään ollut helppoa, ja sen takia pitääkin miettiä tarkasti, mistä kukin on kiinnostunut. Tärkeässä asemassa ovat sosiaalialan ammattilaiset, joiden tietoutta täytyy pyrkiä lisäämään, jotta he voivat viedä kirjaston viestiä mahdollisille asiakkaille. Hankkeen aloittamaa työtä monilukutaidon ja kirjaston käytön edistämiseksi Seinäjoella jatketaan edelleen. Hyväksi havaittuja menetelmiä voi käyttää jatkossakin tuttujen mutta myös uusien ryhmien kanssa.

Seinäjoen kaupunginkirjasto