Kestävä kehitys Lounais-Suomen kirjastoissa – Missä ollaan, minne mennään? -hanke laittoi kestävyystyön kartalle

Vuoden 2024 aikana toteutettu Kestävä kehitys Lounais-Suomen kirjastoissa – Missä ollaan, minne mennään? -hanke auttoi alueen kirjastoja ottamaan askeleita kohti kestävämpää tulevaisuutta ja loi alueen kirjastoille tiekartan kestävän kehityksen työhön. Se myös pysäytti asiakkaat hengähtämään ja hengittämään syvään kirjastossa sekä toi ihmisiä yhteen vaihtamaan viherkasveja toistensa kanssa.

Hanke toteutettiin Turun, Kemiönsaaren, Marttilan, Porin, Pöytyän ja Taivassalon yhteistyönä. Hanketyötä koordinoitiin Turusta, jonne myös hanketyöntekijä Ella Metsälä palkattiin. Hanketyöntekijän ajan lisäksi hanketyöhön varattiin 20 % yhden Turun vakituisen työntekijän työajasta (osan aikaa 10 % kahden työntekijän ajasta). Vaikka varsinainen hanketyö tehtiin kuuden kunnan kesken, hankkeen tuloksia ovat päässet hyödyntämään myös muut Lounais-Suomen kirjastot. Hankkeessa tuotetut materiaalit jäävät kaikkien Suomen kirjastojen vapaaseen käyttöön.

Kestävän kehityksen tiekartta

Hankkeen keskeisenä tuloksena syntyi Lounais-Suomen kirjastojen kestävän kehityksen tiekartta, joka ohjaa alueen kirjastoja konkreettisiin toimiin ekologisen, sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen kestävyyden edistämiseksi. Tiekartta auttaa kirjastoja hahmottamaan olennaiset kestävän kehityksen toimenpiteet, jotka ovat sekä realistisia että vaikuttavia. Se tekee kirjastojen kestävyystyöstä tavoitteellista ja mitattavaa, sisältäen lupaukset, mittarit ja vastuutahot.

Juliste kirjaston vahvuudet kestävyystyössä.

[Kuvateksti: Tiekartassa on kuvattu mm. kirjastojen kestävyystyön vahvuudet]

Tiekartta laadittiin hankekirjastojen yhteisissä työpajoissa keväällä 2024, Sitowisen asiantuntijoiden ohjauksessa. Työpajoissa määriteltiin yhteiset kestävän kehityksen tavoitteet ja kehittämisen painopisteet, joiden pohjalta kukin kirjasto asetti omat lupauksensa ja laati toimenpidesuunnitelman niiden toteuttamiseksi. Hankekirjastojen lisäksi myös Auran ja Pomarkun kirjastot liittyivät myöhemmin tiekarttaan asettamalla omat lupauksensa ja toimenpiteensä. Seuraavina mukaan ovat liittymässä Eurajoki ja Raisio. Turun AKE jatkaa liittymisen tueksi tarkoitettuja työpajoja niin kauan kuin niille on tarvetta. Lisäksi AKE järjestää jo mukana oleville kirjastoille kaksi kertaa vuodessa seurantakokouksen, jossa varmistetaan, että kaikki ovat edelleen kartalla.

Tiekartan luomisen lisäksi toinen hankkeen päätavoitteista oli parantaa kirjastojen viestintää kestävää kehitystä tukevista palveluista ja toimintamalleista. Tätä tavoitetta varten hankkeessa tuotettiin viestintämateriaalipaketteja ja tapahtumareseptejä, jotka auttavat kirjastoja tekemään kestävän kehityksen työnsä näkyväksi ja rohkaisemaan asiakkaita mukaan. Koska osa hankekunnista on kaksikielisiä, kaikki materiaalit tuotettiin sekä suomeksi että ruotsiksi.

Materiaalipaketit viestintään ja tapahtumatuotantoon

Hankkeessa tuotettiin kolme viestintämateriaalipakettia (“Kiertotalous”, “Mielenrauha” ja “Tiekartta”), jotka sisältävät valmiita somepostauksia, julisteita ja tiedotepohjia. Materiaalien avulla kirjastot voivat auttaa asiakkaitaan ymmärtämään kestävän kehityksen merkitystä ja kirjaston roolia sen edistämisessä. Materiaalipaketteihin kuuluvat julisteet ja infonäyttödiat ovat edelleen näkyvissä ilahduttavan monissa alueen kirjastoissa. Lisäksi Kiertotalous-pakettia varten tehty kirjaston käytön säästölaskuri on edelleen käytössä ainakin Vaski-kirjastojen ja Satakirjastojen Finnassa. Koodi on vapaasti hyödynnettävissä myös muiden kirjastojen Finna-näkymiin.

Violetti juliste: Hengitä -olet kirjastossa.

[Kuvateksti: Materiaalipaketin dia pysäyttää esimerkiksi kirjaston infonäytöllä]

Viestintämateriaalien lisäksi hankkeessa kehitettiin kolme tapahtumareseptiä (“Viherkasvit vaihtoon”, “Siivouspäivä” ja “Lukuretriitti”), jotka sisältävät ohjeet tapahtumien järjestämiseen sekä valmiit viestintämateriaalit niiden markkinointiin. Viherkasvien vaihtotapahtumat keräsivät moneen kirjaston paljon osallistujia. Lukuretriitti-reseptiä hyödynnettiin myös Turun kirjamessuilla, jonne Lounais-Suomen kirjastot järjestivät oman lukuretriitin. Kirjastojen yhteisellä messuosastolla puolestaan näkyivät Kiertotalous-viestintäkampanjan materiaalit.

Materiaalipakettien lisäksi hankerahoituksella tilattiin hankekirjastoihin myös valmiita kestävään kehitykseen liittyviä tapahtumia. Lapsi- ja koululaisryhmiä tavoitettiin kestävän kehityksen teemoja käsittelevillä teatteriesityksillä ja aikuisempaa väkeä parsinta- ja jämälankapajoilla. Kirjastojen henkilökunnalle järjestettiin opintopiiri, jossa keskusteltiin Ympäristötyö kirjastoissa -Liboppi-kurssin sisällöistä. Lisäksi henkilökunnalle järjestettiin myös työpaja, jossa neuvottiin somemarkkinoinnin toteuttamiseen hankkeessa tuotettujen materiaalien avulla.

Hanke loppui, työ jatkuu

Tiekartan ja muiden hankkeessa tuotettujen materiaalien avulla kirjastot voivat jatkaa kestävyystyötä myös hankkeen päätyttyä. Hankkeen toteuttaminen tiiviissä yhteistyössä AKEn kanssa todettiin hyväksi ratkaisuksi. Vaikka hanke päättyy, sen vaikutukset säilyvät, kun AKE pystyy tukemaan alueen kirjastoja tiekarttatyössä pitkälle tulevaisuuteen. AKEn näkökulmasta antoisaa oli myös seurata hankkeessa tuotettujen hienojen materiaalien syntyä – jatkossa vastaavia pyritään Turun AKEssa tuottamaan muistakin aihepiireistä.

Hankkeen materiaalit ovat kaikkien kirjastojen vapaassa käytössä Kirjastot.fi-sivustolla: https://www.kirjastot.fi/hankkeet/kest%C3%A4v%C3%A4-kehitys-lounais

Teksti: Laura Tyysteri, informaatikko, alueellinen kehittämistehtävä, Turun kaupunginkirjasto, p. 040 620 4718, laura.tyysteri@turku.fi.