Erityisryhmien kirjastopalvelujen kehittäminen

Tyrnävän kirjastossa käynnistyi syksyllä 2023 Aluehallintoviraston rahoittamaa Kipinää kirjastosta -hanke, jonka tavoitteen oli erityisryhmien kirjastopalvelujen kehittäminen painottaen erityisesti kehitysvammaisten aikuisten ja muiden erityisryhmien palveluja sekä Tyrnävän Myllykirjaston esteettömyyden huomiointia. Hankkeen tavoitteena oli kehittää laajemminkin eri eritysryhmien ja vaikeammin tavoitettavien aikuiskohderyhmien palveluja, mutta yhteistyökuvioiden vuoksi päädyimme lopulta keskittymään kehitysvammaisten aikuisten palvelujen kehittämiseen.

Kehitysvammainen aikuinen kirjastossa

Kuntamme kehitysvammaisten aikuiset käyttivät jo ennen hanketta kirjastopalveluja kohtuullisen ahkerasti, vaikka heille ei ollutkaan omia kohdennettuja palveluja tarjolla. Juuri näiden aktiivisten asiakkaittemme myötä havaitsimme heille kohdennettujen palvelujen tarpeen, jolla voisimme tehdä kirjastoa yhä tutummaksi ja kutsuvammaksi kyseiselle kohderyhmälle. Kipinää kirjastosta -hankkeen aikana kehitysvammaisten aikuisten kirjaston käyttäminen on lisääntynyt kaikilta osin.

Kipinää kirjastosta -hankkeelle palkattiin 50 % työajalla oleva työntekijä, joka räätälöi paikallisen Lakeuden Palvelukotiyhdistyksen vapaa-ajanohjaan kanssa kyseiselle kohderyhmälle oman kirjastokerhon. Kirjastokerhon kautta kehitysvammaiset aikuiset ovat päässet kokemaan niin tuttuja kuin aivan uusiakin asioita.

Osallistujat ovat olleen tyytyväisiä kaikenlaiseen toimintaan ja yhdessä olemiseen, mutta erityisen mielekästä oli mm. Beebot-robottien ohjelmointi ja oman voimaeläimen löytäminen. Sanataiteen menetelmät ovat osoittautuneet myös toimiviksi ja innostaviksi menetelmiksi kerholaisten kanssa. Sekä syksy- että kevätkausi on päätetty yhteiseen elokuvatuokioon Tyrnävän Meijerikadun auditoriossa.

Kehitysvammainen aikuinen on kirjastolle yhtä tärkeä asiakas, kuin kuka vain muukin. Heidän tarpeensa ovat usein samanlaisia, kuin muidenkin asiakkaiden. Usein etsitään sopivia elokuvia, luettavaa ja muuta katseltavaa. Kirjastokerhossa on päästy yhdessä kehittämään lukutaitoa, lausumaan toisille runoja ja nauttimaan kulttuurin hyvinvointivaikutuksista.

Kirjastokerholaiset tutustuvat kirjaston tiloihin.

Hankkeen haasteet ja onnistumiset

Kuten kaikilla hankkeilla, myös Kipinää kirjastossa -hankkeella oli omat haasteensa. Harmiksemme yhteistyö hyvinvointialueen kanssa ei ottanut tuulta alleen toivomallamme tavalla ja jouduimme rajaamaan sen vuoksi työpajatoiminnassa mukana olevat nuoret hankkeen ulkopuolelle. Toinen haaste oli hankkeen johtoryhmässä tulleet äkilliset muutokset, jonka myötä hanke eteni aluksi hitaasti. Mutta tämä hitaus osoittautui lopulta onnistumiseksi, sillä rahaa ei kulunutkaan suunniteltua määrää tapahtumiin ja pystyimme muutoshakemuksen kautta maksamaan hanketyöntekijälle palkkaa suunniteltua pidempään.

Hankkeen yksi merkittävä onnistuminen kirjastokerhon rinnalla oli esteettömyystietoisuuden lisääminen kirjaston henkilökunnan keskuudessa. Kirjastossamme otettiin käyttöön Invalidiliiton Yhdenvertaista palvelua kaikille -merkki, joka kertoo asiakkaille, että kirjastossamme halutaan kiinnittää huomiota esteettömyyden ja saavutettavuuden rinnalla kaikkien asiakkaiden tasavertaiseen kohteluun. Hanketyöntekijä perehdytti oman kouluttautumisen pohjalta henkilökuntaa aiheen pariin.

Kirjastossa suoritettu ESKEH-esteettömyyskartoitus ja sen myötä saadut kehityssuositukset on otettu henkilökunnan keskuudessa ilolla vastaan. Tyrnävän Myllykirjasto sijaitsee vanhassa saneeratussa myllyssä, joten erilaisia esteettömyyshaasteita rakennuksessa riittää. Kaikkiin asioihin ei voida reagoida ollenkaan, mutta olemme pyrkineet kehittämään kirjastotilassamme pikkuhiljaa sellaisia asioita, joihin voimme vaikuttaa. Yksi merkittävä hanketyöntekijän aikaan saama muutos oli aikuisten selkokirjallisuuden siirtäminen saavutettavampaan paikkaan asiakaspalvelutiskin välittömään läheisyyteen.

Aikuisten selkoaineisto siirrettiin saavutettavampaan paikkaan.

Hankkeen vaikutukset

Kirjaston arjessa merkittävimmin hankkeen vaikutukset näkyvät esteettömyysajattelun kehittymisenä henkilökunnan keskuudessa. Mainoksia ja muita infotekstejä suunnitellessa henkilökunta pyrkii huomioimaan aina mainoksen saavutettavuuden.

Kirjastokerho on koettu tärkeänä panostamisena yhdenvertaisuuden ja osallisuuden lisäämiseksi. Se onkin jäänyt osaksi peruspalveluitamme allekirjoittaneen vetämänä. Aikaisempi kokemus eri-ikäisten kehitysvammaisten kanssa toimimisesta ja työskentelystä tukee kirjastokerhon vetämistä. Parasta kerhon ohjaamisessa on se, että osallistujat antavat välittömän palautteen, joka osoittaa kyseisen palvelun merkityksellisyyden. ”Ethän lopeta tätä kerhoa koskaan”, toivoi 40-vuotias osallistuja Kirsi Kunnas 100 Runo-olohuone näyttelykierroksemme jälkeen. Kerho on jatkumassa kesätauon jälkeen myös syksyllä, kunhan ensin pidämme kauden viimeisen kerhon yhteisen elokuvahetken merkeissä.

Eevamaija Kukkala

Vastaava kirjastonhoitaja

Tyrnävän kirjasto

Valokuvat: Tyrnävän kirjasto