Hankeavustus lukemisen ja lukutaidon edistämiseen vankiloissa

Hankeavustus on tarkoitettu yleisille kirjastoille lukutaidon kehittymiseen ja kirjallisuuden harrastamiseen tähtäävän toiminnan sekä lukupiiritoiminnan järjestämiseen vangeille.

Kuka voi hakea ja milloin? 

Avustuksia voivat hakea kunnat/yleiset kirjastot. Tavoitteena on kuntien yhteistoimintahankkeet. Toiminnalle on pyrkimyksenä nimetä yksi koordinoiva toimija, jonka vastuulla on toiminnan koordinointi, yhteistyöverkostojen kokoaminen ja niiden toiminnan tukeminen sekä toiminnasta tiedottaminen.

Hakuaika alkaa 1.10.2024 klo 08.00 ja päättyy 31.10.2024 klo 16.15

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää aluehallintovirastoille määrärahat. Käytettävissä on 200 000 euroa. Aluehallintovirastot tekevät alueensa avustuspäätökset 30.11.2024 mennessä.  

Valtionapuviranomaisena toimii virka-apupyyntöjen perusteella Etelä-Suomen aluehallintovirasto.  

Myönnettävien avustusten käyttöaika tulee olemaan 31.12.2025 saakka. 

Avustuksen tavoite 

Osallisuus ja osallistuminen kulttuuriin

Valtionavustuksella edistetään opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuripolitiikan strategian osallisuus ja osallistuminen kulttuuriin -vaikuttavuustavoitetta. Tavoitteena on lisätä kaikkien osallisuutta kulttuuriin sekä kaventaa eri väestöryhmien eroja kulttuuriin osallistumisessa.

Lukutaidon vahvistaminen

Valtionavustuksella edistetään kansallisen lukutaitostrategian 2030 tavoitteita. Strategian lähtökohtana on, että jokaisella on oikeus lukutaitoon, jatkuvaan oppimiseen ja oikeus lukutaidon harjoittamiseen ja kehittämiseen kielestä, perhetaustasta, sukupuolesta, oppimisvaikeudesta, toimintarajoitteista, varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta. Lukeva elämäntapa on turvattava jokaiselle. Hankeavustuksella edistetään erityisesti seuraavia strategian tavoitteita:

  • Vahvistetaan mediakasvatuksen, kirjallisuus- kasvatuksen ja vapaa-ajan lukemisen roolia lukemaan kannustamisessa ja tukemisessa.
  • Tunnistetaan monilukutaidon merkitys yhteiskunnassa.
  • Tuetaan ja rikastetaan kaikkien monilukutaitoa.

Miten avustusta haetaan? 

Hakemukset tehdään haeavustuksia.fi-palvelussa osoitteessa haeavustuksia.fi.

Palveluun kirjaudutaan organisaation valtuuttamana Suomi.fi -valtuutuksella. Lisätietoja palvelun käytöstä löydät osoitteesta https://www.haeavustuksia.fi/fi/tietoa-palvelusta.

Millaisia kehittämishankkeita avustetaan?  

Avustus voi koskea toimintaa, jota järjestetään Suomen 15 suljetussa vankilassa sekä kahdessa avovankilassa (Käyrä, Huittinen) oleville vangeille. Käyttökohteista on sovittu oikeusministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kesken. Avustus on tarkoitettu käytettäväksi työhön, jossa yleisen kirjaston työntekijä suunnittelee ja toteuttaa vankilaa kohden yhden päivän viikossa lukutaidon kehittymiseen ja kirjallisuuden harrastamiseen tähtääviä toimia tai lukupiiritoimintaa vangeille. Avustuksen edellytyksenä on, että toimintamuodot käydään läpi kohdevankilan kanssa, jotta ne eivät ole ristiriidassa vankilan toimintakäytänteiden kanssa.

Tarkemmat tiedot hausta

Tarkemmat tiedot avustusmuodosta ja -hausta on julkaistu haeavustuksia.fi-palvelussa osoitteessa https://www.haeavustuksia.fi/fi/haku/va-avi-2024-6/hakuilmoitus/perustiedot.

Lisätietoja 

Marko Ojala, puh. 0295 016 175 

Virpi Launonen, puh. 0295 016 845  

Aluehallintovirastojen asiantuntijoiden sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@avi.fi   

Katso myös: Opas valtionavustusten hakemisesta, käytöstä ja käytön valvonnasta.