Faktorer att beakta i ungdomsarbetet och ungdomsverksamheten tills vidare från och med 1 juni

I enlighet med regeringens riktlinjer avvecklas coronabegränsningarna stegvis och kontrollerat med början från den 1 juni. Målet är dock fortfarande att förhindra smittspridningen. Vid avvecklandet av begränsningarna bör följande faktorer beaktas i ungdomsarbetet och ungdomsverksamheten:

  • Det är möjligt att öppna lokalerna för sedvanlig verksamhet.
  • Följande rekommendationer bör särskilt beaktas när verksamheten inleds i ungdomslokalerna, i sommarlovsverksamheten, i det uppsökande ungdomsarbetet och i ungdomsverkstäderna:
    • Man får inte ha några sjukdomssymtom när man deltar i verksamheten.
    • Håll det rekommenderade säkerhetsavståndet (1–2 m).
    • Sörj för en god hand- och hosthygien.
    • Beakta arbetshälsoinstitutets städningsanvisningar.
    • Ge deltagarna nödvändiga anvisningar och kontrollera att de följs.
    • Agera på så sätt att exponerade kan spåras vid eventuella insjuknanden.
  • Man har lättat på deltagarbegränsningen i offentliga tillställningar och allmänna sammankomster från nuvarande 10 personer till högst 50 personer.
  • Det är möjligt att genom specialarrangemang ordna offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med 50–500 personer inomhus och i sådana områden utomhus som är klart avgränsade, förutsatt att man sörjer för säkerheten genom att begränsa antalet kunder, hålla säkerhetsavstånden och följa hygienanvisningarna.
  • Stora offentliga tillställningar med över 500 personer är förbjudna till och med 31.7.2020.

I det här brevet ger vi inga detaljerade anvisningar om hur verksamheten ska organiseras. Vi publicerar tolkningar av social- och hälsovårdsministeriets anvisningar på vår webbplats. Se vanliga frågor: http://www.avi.fi/sv/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset.

Frågor kring exempelvis användningen av lokalerna och hur tjänsterna ska ordnas avgörs på lokal nivå. De lokala myndigheter som ansvarar för smittsamma sjukdomar kan i enlighet med 9 § i lagen om smittsamma sjukdomar bistå vid dessa lokala avgöranden.

Under normala förhållanden är grunden för ungdomsarbetet att mötas ansikte mot ansikte. Undantagsförhållandena har visat att det är möjligt att möta de unga via nya digitala kanaler och på distans och att denna form av arbete har en egen plats. Det kommer att finnas användning för många av de nya arbetssätten också i framtiden. Man kan använda olika arbetssätt parallellt och vidareutveckla dem utifrån de lokala förhållandena och vad som gynnar de unga. Det är också fortfarande viktigt att förmedla rätt information om coronaviruset och virusläget till de unga.

Vi vill tacka aktörerna inom ungdomssektorn för sitt orädda och flexibla förhållningssätt under de rådande undantagsförhållandena. Efter den inledande osäkerheten tillägnade sig ungdomssektorn snabbt nya sätt att arbeta med betoning på digitalt och mobilt arbete. Ungdomsarbetets betydelse när det gäller att stödja ungas välbefinnande har accentuerats under undantagsförhållandena. De unga har inte lämnats ensamma. Tack!

Regionförvaltningsverken

Brev (pdf)