Etsivä nuorisotyö apuna arjen murheissa

Etsivä nuorisotyön tarkoitus on, että nuori ei jää yksin asioidensa kanssa, vaan yhteyttä voi ottaa niin pienessä kuin suuressakin asiassa. Etsivä nuorisotyö on palveluohjausta, linkki nuoren ja erilaisten palvelujen välillä. Rovaniemellä kaksi työparia on valmiina auttamaan nuorta erilaisten ongelmien kanssa.

Sanna Kähkönen toimii parinsa kanssa Rovaniemen Monitoimikeskus-säätiöllä, eli pääsääntöisesti paikkakunnalle opiskelemaan tulleiden nuorten kanssa. Pirjo Räsänen taas työskentelee oman parinsa kanssa Rovaniemen nuorisopalvelussa paikallisten nuorten kanssa.

– Jos esimerkiksi opiskelut keskeytyy, tai omassa henkilökohtaisessa elämässä tapahtuu karikkoja ja jaksamisessa on haasteita, niin voidaan tulla väliin ja mahdollisesti tehdä toimenpiteitä, Räsänen kertoo.

Etsivä nuorisotyö on tarkoitettu 13-29-vuotiaille nuorille. Nuoret ja vanhemmat ottavat yhteyttä, mutta suurimmaksi osaksi aloitteen tekevät sosiaalitoimi, koulutoimi, työ- ja elinkeinotoimisto sekä nuorten psykiatriset osastot. Tapaamishetkellä nuoresta näkee minkälainen tilanne on ja vaatiiko se työstämistä.

– Kun tapaa nuoren, niin mietitään että haluaako hän tehdä yhteistyötä. Voi olla että käydään esimerkiksi kerran kahvilla, ja nuori sanoo ottavansa yhteyttä jatkossa jos on tarve. Se saattaa olla siinä. Mutta sitten on niitä, joiden kanssa tehdään pitkään töitä, Räsänen sanoo.

Monitoimikeskus-säätiöllä panostetaan työtoimintaan

Yksilöohjauksen lisäksi on mahdollista osallistua säätiöllä työyksiköissä oman kiinnostuksen mukaan erilaisiin tehtäviin. Säätiö järjestää syksyllä alkavaa pienryhmäohjausta kuukausittain, jonka tarkoituksena on kokoontua ryhmissä ja miettiä nuoren asioita ja yhdistää niitä työtoimintaan.

– Mennään nuoren ehdoilla, eli työtoiminta-aikaa voidaan mitoittaa nuoren tilanteen mukaan ja tehtäviä mietitään mahdollisimman mielekkäiksi. Säätiöllä on 15 erilaista työyksikköä ja tällä hetkellä Etsivän nuoria on esimerkiksi asiointipalvelussa, pakkaus ja postituspalvelussa sekä metalliosastolla, Kähkönen kertoo.

Nuoret voivat myös tehdä säätiöllä ammattiopiston työssäoppimisjaksoja, eli sen alan työtehtävissä, mihin ovat hankkimassa koulutusta. Säätiö on ollut työssäoppimispaikkana, koska paikan saanti ei ole onnistunut yrityksestä sillä hetkellä.

– Etsivän työhön kannattaa ottaa ihan rohkeasti yhteyttä niin pienissä kuin suurissakin asioissa, Räsänen rohkaisee.

– Ja halutaan olla myös nuorten onnistumisissa mukana, Kähkönen täydentää.

Lähteet: YLE LAPPI / SALLAMAARI PAAVOLA